Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość f.x.h

Dostałam okres a karmie tylko piersią, co jest?

Polecane posty

Gość f.x.h

Dokładnie tak. Karmie juz ponad 3miesiace. Tylko piersią. Mam 23 lata. I chyba jestem mega plodna bo dostałam okres. Bardzo typowy, obfity mniej bolesny. Myślałam, ze póki się karmi regularnie tylko z cyca to okres nie wraca.

Gość dggjhvnvjnghj
Dwoje dzieci karmilam piersia ponad rok (przez pierwsze 4 miesiace tylko piersia), za kazdymr azem okres dostawalam po 2 miesiacach od porodu a pozniejpojawial sie regularnie co miesiac

i o dziwo nic a nic nie bolalao choc przed zwijalalm sie z bolu przy okresie dlatego myslalam ze to nie okres bo tez mniej obfity ale jak sie skonczyl po 6 dniach to stwierdzilam ze to bylo to

Gość oysdvybdytjh
a dajesz smoczka dziecku? Dopajasz? Karmisz na każde żądanie?

Gość f.x.h
tylko cyc. I karmie regularnie co 2-3 h. w nocy mam przerwę bo maluch ładnie spi od 10 do 6 może to przez to.

Gość oysdvybdytjh
na pewno przez to, karmienie nocne sprzyja działaniu antykoncepcyjnemu laktacji.

Gość oysdvybdytjh
brak okresu jest powiązany z prolaktyną a jej najwyższe stężenie we krwi a co za tym idzie w mleku jest w nocy.

Gość f.x.h
aaa widzisz to chyba wszystko jasne. Dzięki :)

Gość to ze karmienie piersia
Zabezpiecza przed ciaza to jeden z najwiekszych mitow. A kiedy ktos dostaanie okres to sprawa indywidualna. U jednego bedzie to zaraz po pologu a u kogos innego pare miesiecy po. Wszystko zalezy od hormonow.

Gość oysdvybdytjh
proszę bardzo lllllll Małe sprostowanie, oysdvybdytjh brak okresu jest powiązany z prolaktyną a jej najwyższe stężenie we krwi - a co za tym idzie w mleku jest w nocy. - nie w mleku tylko MÓZGU ;)

Gość oysdvybdytjh
to nie jest żaden mit tylko zagubiona w ewolucji zdolność kobiecego organizmu do regulacji urodzeń. W społeczeństwach koczowniczych kobiety dostawały okres później około 16 roku zycia, rodziły dzieci co około 4 lata, szybko przekwitały. Ich organizmy nie były tak obciążone miesiączkowaniem, częstymi porodami a dzieci rodziły się w duzych odstępach czasowych przez antykoncepcyjne działanie karmienia piersią. Mało tego mimo braku higieny rzadziej umierały na połogową gorączkę dzięki karmieniu piersią, odkąd np. w Afryce gdzie żyją nadal społeczeństwa "prymitywne" zaczęło zniechęcać do karmienia piersią wzrosła śmiertelność matek w połogu a śmiertelność niemowląt liczona jest w milionach rocznie.

Gość asdfghjkl;
i czym się dziwisz? pytasz jak dziecko w podstawówce zanim się zaczniecie kompromitować skorzystajcie chociaż z wyszukiwarki jak już siedzicie przed komputerem

Dostałam okres równo 10 tyg po porodzie a karmiłam tylko piersią i na żądanie. A sa babki co po rok czasu nie mają. Każda osoba inna. Choć mnie lekarz ostrzegał na kontroli że szybko dostanę miesiączkę

Gość a co w tym dziwnego?
Mogłaś dostać okres przy karmieniu. W antykoncepcję też wierzysz? W taką,że jak karmisz piersią to nie zajdziesz w ciążę :D