Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gosia8565689415

Jasna plama na czole.

Polecane posty

Gość Gosia8565689415

Witam. Ostatnio zauważylam u chlopaka na czole jasniejsza plame. Wyglada tak jakby mu skora zeszla po opalaniu ale naskorek nie jest naruszony. Teraz gdy opalil sobie troche twarz to miejsce gdzie jest plama zrobilo sie czerwone. Wygla to jakby czyms sobie przetarl ale nic takiego nie mialo miejsca. Gdy to dotyka to sie nie luszczy, nie boli ani nie swedzi. Nie ma mozliwosci aby zszedl mu naskorek bo skora w tym miejscu i na "łączeniu" z normalna skora jest identyczna. Nie ma zadnych luszczacych sie naskorkow. Dodam ze chlopak czesto myje twarz tonikiem ale uczulenie tez wykluczamy bo stosuje toniki od lat. Moze ktos mial podobny problem. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Gość Gosia8565689415
Dodam jeszcze ze plame ta ma tylko na czole. Ma ona okolo 3cm x 1.5cm. Byl dzis u lekarza. Ten przepisal mu wyciag z dziurawca do picia i masc Pimafucort. Podejrzewa bielactwo. Czy to mozliwe? Przez 30 lat nie mial zadnych problemow ze skora. Zadnych przebarwien ani plamek. W jaki sposob mozna temu zapobiec? Jak leczyc?

Gość alamakoty
Gosia, z tego co wiem, to dziurawiec, jest jednym z ziół, ktorych nie można używać gdzy przebywa się na słońcu. W końcu chłopak nabawi się ciemnych plam dodatkowo. Pimafucort też jest maścią, która może przynieść więcej szkody niż pożytku, zawiere steryd, który należy trzymać z daleka od twarzy. Niech zmieni lekarza. Na pewno powinien chronić tą plamkę przed promieniowaniem słonecznym, czyli wysoki filtr na twarz. Jakieś zioła działają ale na pewno nie dziurawiec. Krwawnik chyba i coś jeszcze. Nie pamietam, poczytaj w necie.

Gość Gosia8565689415
Tak tez myslalam. Dzis bylismy u innego dermatologa i on kazal odstwiac ta masc oraz zakazał picia wyciagu z dziurawca. Nie chcial krytykowac swoich kolegow po fachu ale stwierdzil ze nie mozna stosowac tej masci tak jak napisalas/es. Od siebie wypisał recepte na 360zł. Masakra jakas! I teraz zastanawiamy sie czy to co mu przepisal jest skuteczne. Dostał masc Protopic 0,1% - ok.60zł , Vitix - cena 180zł , Zineryt - ok.60zł oraz ochrone przeciw słoneczną Photoderm SPOT SPF 50+/UVA 35 - koszt 60zł/30ml. Te dwie pierwsze masci ma stosowac na zmiane (raz ta, raz ta) Zineryt na brode i policzki a Photoderm na slonce. Czy ktos z was uzywal ktorejs masci i komus pomogla? Czy ktos z was ma bielactwo i dzieki tym mascia widzi jakas poprawę badz udalo sie komus zachamowac powstawanie nowych plam? Sama juz nie wiem co o tym myslec. Kazdy przepisuje co innego. Na necie wyczytalam ze niektorych po Vitaxie piecze skora i musze przestac stosowanie a masc ta kosztuje 180zł wiec nie chcialabym aby wyladowala w koszu. Z gory dziekuje za odpowiedzi. A moze ktos z was cierpi na bielactwo i ma jakies inne sprawdzone masci, leki...? Bo ja juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec. Pozdrawiam

Gość Benia z Cienia
Moj znajomy tez ma pierwsze objawy bielactwa, na czole i wokol oczu. Zrezygnował całkowicie z opalania twarzy. Na szczęscie samoopalacz wyrownuje mu kolor twarzy, oczywiscie twarzy nigdy nie opala na słońcu i stosuje kremy z najwyzszymi filtrami. Bielactwo moze pajawic sie w kazdym momencie zycia i to z roznych przyczyn. A dziurawiec jest jedna z substancji fotouczulajacych.

Gość Gosia8565689415
Dzieki za odpowiedz. Slyszalam ze przy bielactwie nie mozna stosowac samoopalaczy ale widocznie nie wiele jeszcze wiem i wiele musze poczytac aby sie doksztalcic.

Gość Benia z Cienia
Można stosować samoopalacze - samoopalacz wchodzi w reakcje tylko z naskórkiem, a nie ma nic wspólnego z melanocytami :)

Gość Gosia8565689415
Dzieki za odpowiedz. Wlasnie sie zastanawialismy e jaki sposob to kamuflowac poniewaz zwlaszcza teraz gdy twarz ma opalona jest to widoczne..

Gość drusilla
Ja się wypowiem tylko o filtrze. Jeżeli ma tlustą cerę to powinien poszukać filtrów matujących, bo inaczej będzie się świecić jak choinka. A wiadomo to chłopak więc się nie przypudruje ;)

Gość Gosia8565689415
Na razie nie stosuje zadnych samoopalczy. Do maskowania kupilismy fluid Lirene 15 i lekko przed wyjsciem go wklepuje w jasniejsze miejce. Wogole nie widac zeby mial jakis puder a plamka jest malo widoczna poniewaz fluid jest matujacy i przyblizony do opalenizny. Na slonce stosuje BIODERME 50 UV i Soraya 50 dla dzieci i niemowląt. Codziennie sprawdzamy czy nie pojawiaja sie nowe plamki. Mam nadzieje ze sie juz nie pojawia.

Gość PiotrKRK
Witam, daj jakiś namiar na siebie bo z chęcią podkradłbym pomysły jak to świństwo maskować. Samoopalacze są zbyt pomarańczowe. P.S. Czy chłopak ma plamy na dłoniach?