Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość janek23

hemoroidy i zaparcia

Polecane posty

Gość janek23

Witam, od ok 2,5 tygodnia cierpię na zaparcia, z początku w miarę to łagodnie przechodziło, tj. stolec w formie płynnej udawało się oddawać, ale było coraz gorzej, lekarz rodzinny tylko przepisał Duphalac, bo skierowania "dalej" mi nie da bez próbowania leczenia. A ja czułem, że to coś nie tak. Ostatecznie odkryłem u siebie hemoroidy, i teraz nie wiem czy w ogóle uda mi się jeszcze wypróżnić (dziś rano było ciężko, nawet z wodnistym kałem). Mam pytanie - czy hemoroidy (przed stanem takim jak teraz, gdzie wyraźnie je czuję palcem i widzę w lustrze) mogą być PRZYCZYNĄ zaparć? Boję się, że zaparcia wzięły się z innego powodu, a hemoroidy są tylko następstwem.

Gość To zależy ...
Zgadza się, są następstwem zaparć!

Gość hemoroidy raczej sa
nastepstwem zaparc. odstaw leki, bo wtedy rozleniwisz jelita i nigdy nie bedziesz oddawal kalu w naturalny sposob. to niebezpieczne. zacznij oddawac stolec na tzw. narciarza, pij duzo plynow, odzywij sie zdrowo. i najwazniejsze - udaj sie na kolonoskopie, bo moze cos niedobrego sie dzieje w twoim jelicie grubym lub odbycie. trzeba wyeliminowac potencjalne przyczyny. tu na temat tzw. narciarza. oczywiscie mam na mysli tylko sposob, a nie typ ubikacji. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ubikacja_kucana

Gość bdfhbfdh
staraj sięjeśćnormalnie (jak będziesz jeść mało to zaparcia będa) + pij conajmneij 2 litry wody dziennie. Będziesz szybciej biegać do toalety (siusiu) , ale zaparć nie będzie ;)) no i kał będzie;)