Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiulek797

do kiedy podawac dziecku tran?

Polecane posty

witam.odkad corka skonczyla rok daje tran.nie wiem czy to jego zasluga ale corka nie choruje.cala zime przebrnela bez 1 kaszelku.w tranie jest witamina d3.czy na lato trzeba go odstawic?bo witaminy d latem sie nie podaje?jak wy robicie?

Gość dskjdsjkd
Tak małe dzieci rzadko chorują, dopiero starsze coś zawsze złapią a to w przedszkolu albo od innych maluchów. Moja córka ma 2,5 roku i jeszcze nigdy nie chorowała a tranu nie pije. Wydaje mi się że na czas letni możesz odstawić tran i zacząć podawać go z nadejściem jesiennej szarugi. Tran ogólnie podaje się podczas wzmożonej zachorowalności i okresu jesienno zimowego oraz zimowo wiosennego a potem jak już jest ciepło tak jak teraz to lepiej odstawić.

Gość Ja swojemu synkowi
również podawałam tran przez cały okres jesienno zimowy ale niestety złapał przeziębienie (grypopodobne) a ma obecnie 20 miesięcy (tran podaję mu od 13 miesiąca życia) jednak już w marcu odstawiłam zgodnie z zeleceniem naszego lekarza. Nam lekarz powiedział żeby nie podawać w okresie kiedy nasłonecznienie jest duże bo witamina D kumuluje się jeszcze bardziej w organiźmie a to jest już w takiej ilości niepotrzebne.

ja tez daje tran i mam zamiar dalej dawac :) jak narazie promieni słonecznych u nas jak na lekarstwo ;) wiec przedawkowac witaminę D raczej sie nie da. skoncze butelkę i zapytam pediatry

Gość Tranu nie podaje się w sezonie
wiosenno letnim obojętne czy promieni słonecznych jak na lekarstwo ;) bo witamina D przechodzi nawet przez wiosenne światło słoneczne , nie musi jarać po oczach by dziecko otrzymało odpowiednio jej dawkę. Mnie pediatra poleciła podawać tylko z okresie jesienno zimowym jak u dziewczyn wyżej i tego się trzymam.

Gość zakrecona :)
ja zaczelam podawac corce jak miala 1,5 roku - juz mialam dosyc krazenia pol lekarzach (to bylo w zime rok temu). tej zimy tez podawalam i tylko 3 razy byla przeziebiona - raz bylismy u lekarza a 2 razy sama ja kurowalam w domu witaminami itp. obylo sie bez antybiotykow :)

Gość zakrecona :)
ahhh i podaje z reguly do wiosny - jak sie robi cieplo i slonecznie - odstawiam

tylko autorko nie truj dziecka tranem z wątroby rekina,czy innej dużej rybki:)Najlepiej podawaj z dorsza:) Duże rybki,długo żyją i bardzo dużo szkodliwych substancji pochłaniają do swojego ciała...więc mimo,że podajesz tran,który jest bardzo zdrowy to i tak się otruwasz :)A i jeszcze jedno,proszę mi nie zarzucać,że nie wiem o czym mówię,bo akurat na ten temat mam wiedzę;)studiowalam chemię i mialam również przedmioty typu biologiczne,toksykologiczne:) Pozdrawiam:)

Gość diwani
Zgadzam się z wypowiedzią powyżej. Tran z rekina jest kiepski. Norweski z dorsza jest najzdrowszy. Osobiście najbardziej przepadam za tranem Gala, jest tani i wysokiej jakości

Gość bambaryła81
lekarz jak pytałąm czy podawać tran to stwierdził,że lepsze i skuteczniejsze jeśli chodzi o DHA są preparaty z alg np. omega med baby,są z wit.d i bez wit.d

Gość Kaede80
Wiadomo, ze tran z dorsza jest najlepszy, bo tran z rekina nim tak naprawdę nie jest ;p Kiedyś brałam taki, ale jak się dowiedziałam, że z rekina to pic na wodę, to przerzuciłam się na tran gala.