Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam was ja

kiedy zaczelyscie dawac dziecku mleko krowie zamiast mm?

Polecane posty

Gość pytam was ja

Jak w temacie.

Gość MamaNaPełnychObrotach
Jak skończyło 2 lata.

Gość adibi
z butli lub z kaszka jadl modyfikowane do praiwe 2 lat, ale od roczku kakao lub platki na krowim

Gość do tej wyzej
okolo 12-13 miesiaca

Gość mama roczniaka
po 6 miesiącu

Gość mm nie dawałam wcale
po 3 roku życia krowie mleko w bardzo małej ilości bo nie jest zbyt korzystne dla dziecka, natomiast po skończeniu 1r.ż.co drugi dzień nabiał.

Gość szatyyyyyyynka27
po pierwszym roku dopiero nabial?????????????

tak był karmiony piersią więc nie potrzebował innych przetworów mlecznych, poza tym miał lekką skazę białkową. Wcześniej próbowałam jogurt naturalny i wysypywało go.

masło dostawał do obiadków po 6 miesiącu życia, nic się nie działo po tej 1 łyżeczce dziennie.

W okolicy roczku podawałam od czasu do czasu mleko krowie pod postacią kakao, koktajli itp. Po roczku krowie również samo w sobie do picia od czasu do czasu. Natomiast teraz córka już ma prawie 2 latka i rezygnuje definitywnie z mm na rzecz zwykłego.

Gość ja tez polecam takie mydelko
syn do tej pory pije raz dziennie mm(2lata) ale wszystko inne, typu budyn, kakao, platki kukurydziane je z krowim mlekiem odkad skonczyl rok, wczesniej tez mu dawalam ale sporadycznie, np wlasnie w budyniu czy nalesnikach

Gość mleko krowie nie dla wszystkic
Jeśli dziecko po 1r.ż rezygnuje z piersi bądź z mm to nie ma przymusu żeby piło jakiekolwiek mleko a tym bardziej mleko krowie w takiej ilości jak reklamowane przez koncerny 2 kubki dziennie. Wystarczy że będzie miało odpowiednio zbilansowaną dietę. Żółty ser, jogurt,kefir czy maślanka są lepszymi źródłami wapnia niż samo mleko, ponadto warto podawać brokuły, kaszę jaglaną, jarmuż, soczewicę i inne rośliny strączkowe oprócz wapnia mają wysoką zawartość białka. Nie do przeceniania jest jajko kurze a zwłaszcza żółtko, nie ma co się tak upierać przy mleku, bo nie wszystkim ono służy, wiele osób ma problemy z trawieniem laktozy (a zwłaszcza obcego gatunku ) co powoduje bóle brzucha, biegunki lub problemy z wypróżnieniem, niestrawność itd.

Gość pytam was ja
Chodzi mi głównie o to kiedy mogę zacząć dawać dziecku np kakao albo kaszke gotowana na zwykłym mleku a nie na mm.

Gość kjbjkb
Kiedy skończyła roczek odstawiłam ją od piersi i nie chciała pić żadnego mleka modyfikowanego, sprobowalam krowie - pokochała :)