Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pani Miodkowa

Dlaczego tak piszecie

Polecane posty

Gość Pani Miodkowa

Zauważyłam bardzo częsty błąd.Właściwie nagminny,bo jeszcze nigdy nie widziałam tego poprawnie napisanego...:) Ludziom się mylą 2 słowa: także -w znaczeniu "również" i tak,że -w znaczeniu "a więc" Pomijając to,że wyrażenie "tak,że" jest bardzo potoczne i fatalnie wygląda w słowie pisanym,to zawsze widzę "tak,że " napisane łącznie.Naprawdę nie widzicie,że zdanie nie ma sensu,jeśli napiszecie to razem? Przykład,porównajcie: "Nie mam czasu,więc nie będę na ciebie czekać", "Nie mam czasu ,także nie będę na ciebie czekać" To drugie zdanie znaczy-nie mam czasu,RÓWNIEŻ nie będę na ciebie czekać...;DDD Przecież to bez sensu!Nie widzicie tego??? Postanowiłam napisać o tym dla tych ,którzy przeoczyli to w szkole,bo mnie już skręca... Wiem,że zaraz znajdą się niedouczeni frustraci i zaatakują mnie agresywnie...:P,ale może komuś się rozjaśni w głowie i następnym razem zastanowi się ,co pisze:)

Gość Pani Miodkowa
Podnoszę,bo mam misję krzewienia kultury języka polskiego:)) Znalazłam nowy przykład w aktualnym topiku: " O rozwożeniu pisałam w poście do "the new", także polecam rzucić okiem (to samo dotyczy zajęć dodatkowych). " Litości!

Gość Charles M.
Pogódź sie że j. polski ma drugorzędne znaczenie, lepiej ucz ludzi angielskiego

Gość Pani Miodkowa
Ale nie piszemy na forum w języku angielskim,tylko polskim,więc nie ośmieszajmy sie rażącymi błędami :P