Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie rozwijam sie ...

prawnik potrzebny - niestawiennictwo w sadzie - kara

Polecane posty

Witam kobitki! Mam pewna zagwostke. Moj ojciec (niestety leber pieprzony), zrobil cos ... dostal kare w wysokosci 3 tysiecy zl, ktora mial odrobic przy pracach spolecznych. Jak przystalo na skoncoznego debila i lesera - nie zrobil tego. Wowczas do naszych drzwi zapukal komornik - mama harujac jak wol (ja tez jako nastolatka pracujac w wakacje zamiast na swoje przyjemnosci wydalam pieniadze na ta kare) jakos wplacila te 3 tysiace zl plus odsetki. Nawet mama za duzo wplacila, bo źle odsetki policzyla i komornik zwrocil 20 zl na jej konto. Minelo 5 lat ... przyszlo pismo z sadu ze moj ojciec ma sie wstawic w sadzie bo nie uregulowal ten naleznosci - stawiennictwo obowiazkowe. Oczywiscie pierdolony gnoj sie nie wstawil!!! Ale ok, nie wstawil sie - sad domagal sie kasy, ktora PRZECIEZ WPLACILYSMY! Przyszedl wyrok - ojciec mial isc na kilka miesiecy do wiezienia. Szczerze w pierwszej chwili z mama pomyslaysmy - a niech idzie, niech zobaczy jak jest w wiezieniu!!! NO ALE MY KASE WPLACILISMY, a 3 tysiaki piechota nie chodza. Napisalysmy odwolanie, zeby komornik sobie sprawdzil czy ta naleznosc do niego wplynela, bo banki nie chcialy nam wydac wyciagow za odstanie 5 lat. Po kilku dniach przyszla decyzja - WYROK ANULOWANY, faktycznie przeoczyli te wplate, ale UWAGA!!! OJCIEC MA WPLACIC 1000ZL za to , ze sie w sadzie nie wstawil. Wiem, ze obrazil sad ... i tutaj jest moje pytanie. Czy sad ma prawo domagac sie zaplaty za ta kare. PRZECIEZ gdyby sprawdzili dobrze wplaty to by nie bylo by rozprawy i calych tych problemow. W sumie to w pewnej chwili pomyslalam czy by jakies skargi nie napisac, no bo w koncu nieslusznie ojca SKAZALI na 3 miesiace wiezienia, nie powiem przezyl to ogromnie i jakos tak otrzezwial w momencie:P Co moge w tej sprawie?

Gość dunbergia
wstawić to się można alkoholem lub wstawić stół do pokoju w sądzie się STAWIAMY!!!! Za niestawienie się jest kara i nie ma zmiłuj. Piszcie odwołania, bo całe to wezwanie, to pomyłka z ich strony.

Gość cycki ok ale reszta do wymiany
to masło maślane i brak logiki ale i tak przegracie

sorki za blad ;) maslo maslane, dla tego, kto czytac nie umie.

Gość cycki ok ale reszta do wymiany
kumam to co jest napisane a pisząc o maśle maślnym odniosłem się do sytuacji

Sąd jak najbardziej ma prawo ukarać za niestawienie sie na wezwanie i nie ma znaczenia czy wezwanie było adekwatne czy nie. Jak znowu ojciec nie ureguluje tej grzywny, to zostanie mu ona zamieniona na karę pozbawienia wolności. Nikt sie już nie bedzie bawił w zamiane tego na prace społeczne, bo za pierwszym razem ojciec to olał.

wiem ze strasznie to zawile , ale tak jest niestety :( zyjemy w POLSCE chorym kraju i jak widac, nasz panstwo woli wsadzac do wiezienia, ludzie ktorzy popelnili jakies wykroczenia, a nie zlodzieji co krada miliony ;/ najgorsze, ze my zaplacilismy kase, a komornik to przeoczyl stad sprawa w sadzie ;/ ojciec zawalil sprawe i nie poszedl do sadu sie tlumaczyc - stad kara porzadkowa ;/ gdyby nie bylo rozprawy, ktora nie powinn asie tak naprawde odbyc, nie byloby kary.

Możecie ewentualnie napisać skargę do Izby Komorniczej i domagać się zadośćuczynienia, ale marne szanse na to bo sprawa jest dość 'pierdołowata" i podobnych są setki rocznie.

ale moj ojciec tez jest tutaj pokrzywdzony. zaplacil grzywne a sad go nieslusznie skazal!

aha dziekuje ;)

Gość gość
nie lepiej wynajac prawnika, niz dzialac samemu na wlasna reke? czasami jest tak, ze dzialanie na wlasna reke moze wrecz zaszkodzic... polecam kancelarie www.twojakancelaria.eu