Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
RC +

Wyżej z AMD to pójdzie ci jeszcze RX 6600XT... szybszy odpowiednik RTX 3060 ale mniej prądożerny... realistycznie 450W powinien go uciągnąć luzem...

Polecane posty

...

Edytowano przez RC +

💻 🖥️

Edytowano przez RC +

3 godziny temu, Elka mi da pobzykac napisał:

Jak ja mam 240w a nie 450w

Obie karty mają dokładnie takie same wymagania co do zasilania - 450W. Zarówno 3050 jak i RX 6600. Mam poważne wątpliwości, czy 240W uciągnie cokolwiek z nowszych kart, bo nawet słabiutki GTX 1630 woła 350W

https://www.bhphotovideo.com/lit_files/942187.pdf

PS. Z tych tabel można odjąć -50W przy słabszych kartach nawet ~75W bo mniej więcej zawsze tyle dodają, by się prawnie zabezpieczyć. Czyli dla przykładu: dla RTX 3060 rekomendują 550W, możesz założyć, że na 500W pójdzie.

Edytowano przez RC +

Zasilacz mocno do wymiany z tej budy...on tylko pod APU się nada... może będzie jakiś kompatybilny, minimum 450W. Podaj nazwę budy dokładną, może się coś znajdzie.

Edytowano przez RC +

1 godzinę temu, RC + napisał:

Obie karty mają dokładnie takie same wymagania co do zasilania - 450W. Zarówno 3050 jak i RX 6600. Mam poważne wątpliwości, czy 240W uciągnie cokolwiek z nowszych kart, bo nawet słabiutki GTX 1630 woła 350W

Ludzie wkladajom 3050 6gb 75w lub wykorzystują dwa złącza sata energii żeby mieć te 130watowe 

Przed chwilą, Elka mi da pobzykac napisał:

Ludzie wkladajom 3050 6gb 75w lub wykorzystują dwa złącza sata energii żeby mieć te 130watowe 

Ludzie robią różne rzeczy, a karty Nvidii lubią mieć skoki zapotrzebowania na energię przez 1-2 sekundy i wtedy taki zasilacz robi bam, wywala korki i jak masz szczęście, to tylko zasilacz się sfajczy, a jak masz pecha to popali CPU lub GPU.

Amatorzy... biorą budę ze słabiutkim zasilaczem i chcą prądożerną generację Ampere tam wciskać xD

Szukaj jakiegoś kompatybilnego zasilacza minimum 400W

Już raz sobie spaliłem 10400f bo "a póki nie przyjdzie nowy PSU to stary pociśnie jeszcze"...

tyle szczęścia, że na gwarancji i z holandii wysłali mi nówkę, bo na call center powiedziałem, że nie wiem czemu się zjarał xD ale przedstawiciel Intel niespecjalnie dopytywał haha

1 godzinę temu, RC + napisał:

PS. Z tych tabel można odjąć -50W przy słabszych kartach nawet ~75W bo mniej więcej zawsze tyle dodają, by się prawnie zabezpieczyć. Czyli dla przykładu: dla RTX 3060 rekomendują 550W, możesz założyć, że na 500W pójdzie.

Dell Optiplex a model jest obojętne wszystkie som takie same z 240w

Tu np pytanie na reddita a typowi 1060rtx chodzi dobrze z satami

RTX 4060 in a Dell Optiplex 5050MT

Build Upgrade

Alright don't scream at me for the idea, but I have a Dell Optiplex 5050 with a 240W psu. My components are:

GTX 1650 Super (6 pin runs off sata)

i7 6700

16gb ddr4 Samsung ram

1tb Samsung 870 evo

3 80mm noctua fans

Note: my PSU is rated at 80 Plus Platinum and has been powering all my components just fine, im just wondering if the extra 15w would be able to work on my PSU, I have two Sata ports I can use to power the 8 pin.

Yes, RTX 4060 is fine to use with SATA adapters. It's only 115W stock, and often pulls less than that around 85W if you have even the slightest CPU bottleneck which you definitely will. The Delta power supplies Dell uses are high quality and they don't understate their rated current.

If you undervolt it, then it can use less than 75W.

5 minut temu, RC + napisał:

Już raz sobie spaliłem 10400f bo "a póki nie przyjdzie nowy PSU to stary pociśnie jeszcze"...

tyle szczęścia, że na gwarancji i z holandii wysłali mi nówkę, bo na call center powiedziałem, że nie wiem czemu się zjarał xD ale przedstawiciel Intel niespecjalnie dopytywał haha

Boisz się o zasilacz della? Tam jest porządny to miało chodzić 24h doba i biurowców nie spalic...

Te Mirki z reddita to nie są żadni tech eksperci... wszystko śmiga na tych prądożernych kartach do póki tranzystor nie pierdzielnie, bo temperatury na obciążeniu tam idą grube... gdy taki 450W zasilacz chilluje, ten 240W chodzi na pełnym obciążeniu i chłodzenie na max... kwestia czasu aż Mirasowi strzeli tranzystor lub transformator w środu przez owerload i wtedy będzie stres czy tylko PSU sfajczyło, czy poszedł też proc i karta... 😆 

Edytowano przez RC +

Prawda, martwię się tylko, jak dobrze mój zasilacz poradzi sobie z pracą 24/7 przy obciążeniu, które prawdopodobnie wyniesie 100%. Wybrałem też 4060, ponieważ ktoś twierdził, że będzie dobrze współgrać z moim i7 i że wąskie gardło nie będzie niczym szalonym, o co należałoby się martwić, skoro i tak ma całkiem przyzwoitą wydajność jednordzeniową. Polecałbyś jakąś kartę graficzną z 6 GB lub więcej pamięci VRAM, która sprawdziłaby się w systemie 240 W?

Nie będzie on często pracował z obciążeniem 100%. System prawdopodobnie będzie zużywał około 150-200 W w najgorszym przypadku.

Zasilacz Dell może obsłużyć do 100% obciążenia, jedyną wadą może być głośniejszy hałas wentylatora zasilacza.

2 minuty temu, RC + napisał:

Te Mirki z reddita to nie są żadni tech eksperci... wszystko śmiga na tych prądożernych kartach do póki tranzystor nie pierdzielnie, bo temperatury na obciążeniu tam idą grube... gdy taki 450W zasilacz chilluje, ten 240W chodzi na pełnym obciążeniu i chłodzenie na max... kwestia czasu aż Mirasowi strzeli tranzystor lub transformator w środu przez owerload i wtedy będzie stres czy tylko PSU sfajczyło, czy poszedł też proc i karta... 😆 

Mi doradzali mare po 3-5 czy nVidiie do 220$ że wrócę nie chciałem słuchać dobrzy ludzie 

4 minuty temu, RC + napisał:

Jak ktoś włożył 4060 i zrobił underwolting do 75w?

15 lat siedzę w komputerach, widziałem wiele, sam błędy robiłem, żaden Miras z reddita mi nie powie, że będzie Ampera uciągał na zasilaczu 240W choćby i miał platinum nalepkę... xD Kwestia czasu aż pieprznie... haha.

Po coś się te ratingi i tabele robi, ale Mirasek zawsze niajmądrzejszy.

2 minuty temu, Elka mi da pobzykac napisał:

Ps5 ma 350w a pobiera 200w max

PS5 to APU, więc wszystko się zgadza. A Radeon i GeForce to dedykowana karta rozszerzeń z własnym chłodzeniem i bardzo szybkim v-ram, o prądożernej architekturze zielonych nawet nie wspominam.

Edytowano przez RC +

Gdzie tu rozum... przecież są biurowe budy z mocniejszymi zasilaczami... kiedyś 400W robiłem kumplowi, tam już można się było bawić.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się