Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinia 33

Rośliny na piachu

Polecane posty

Gość kinia 33

Witam. Może ktoś zna jakieś mało wymagające rośliny , które by rosły na podłożu piaszczystym. Jestem właścicielką działki letniskowej i chciałabym ją jakoś zagospodarować. W okolicy zauważyłam, że rosną tu sosny samosiejki oraz jałowce, ale chciałbym to jakoś urozmaicić. Nie chciałbym nawozić tu ziemi, gdyż jest to dzialka wypoczynkowo-weekendowa i nie chciałabym tu kosić trawy i walczyć z chwastami.

Gość Kup to co ja ostatnio
- nabyłam humus intesiv - super sprawa w ogrodzie miałam ziemię prawie jak na plaży w tej chwili z powodzeniem uprawiam warzywa i owoce!

Gość kinia 33
Ja ci Ewo proponuję, abyś zamiast swoich niektórych postów również również skorzystała z google. Co do wypowiedzi powyższej ja właśnie mam taką dzialkę jak ty, czuję się jakbym była na plaży. Kupię jakiś nawóz, tylko muszę coś posadzić. Już drugi rok sadzę zwykłe sosny i nie dożyję chyba, żeby one chociaż trochę urosły. Najgorzej jest w lecie, bo wszystko zsycha.

Gość Kup to co ja ostatnio
tu masz link do humusu to uratuję twoją piaszczystą ziemmię bez większych kłopotów. http://www.floks.pl/humus-active-papka-5l-ekodarpol,id1069.html Jeśli zaś chodzi o ewkę to szkoda słów ten tłuk wszędzie włazi i choć wielkie G!!!! swoją wiedzą i umiejętnościami repraezentuje - to zawsze ten chamski nos wciska,nawet tam gdzie nikt jej nie prosi:p

Gość kinia 33
Serdeczne dzięki. Jutro wybieram się do centrum i sobie kupię. Tak sobie pomyślałam, że zakupię tuje szmaragd, ryzyk-fizyk. Podsypię w dołki trochę ziemi i dam nawóz. Chociaż trochę odsłonię się od ulicy. A na pozostałej części mojej niby pustyni posadzę lawendy i wrzosy. Szlag mnie jasny trafia, bo ja jestem człowiekiem czynu i chciałabym wypoczywać w przyjemnym miejscu. Dodatkowo mam dużą, ładnie zagospodarowaną działkę przy domu mieszkalnym, ale tu nie miałam takiego problemu, bo jest zupełnie inne podłoże. Także laikiem nie jestem, może jakoś dam sobie radę. Ale jakby miał ktoś jeszcze jakieś sprawdzone rośliny to chętnie poczytam porady, bo nie które są po prostu śmieszne. Przed chwilą wyczytałam gdzieś, że na podłożu piaszczystym dobrze rosną rododendrony i szczerze się uśmiałam, bo nie mam dobrych doświadczeń w ich uprawie. Dlatego proszę o sprawdzone propozycje.

Ja mam posadzone roślinki ozdobne trawki i rosną, a także możesz jarzynki

Gość kinia 33
Fajny pomysł z berberysem i ozdobnymi trawkami. Jednakże jarzynki już nie wchodzą w grę, bo mam ogródek przy domu i wystarcza na moje potrzeby. Mam też bardzo dużo sadzonek funkii i właśnie sobie wymyśliłam, że pozakopuję je w ten piach w dużych donicach, może nie zeschną podczas mojej nieobecności. Mój mąż może nie dostanie zawału, jak się zacznę w środę pakować do samochodu z tymi moimi pomysłami.

Gość lady mary
Na piasku nieżle rosną wszelkie zioła. Możesz połączyć przyjemne z pożytecznym i załóż zielnik.

Gość gość
Duży wybór drzew karłowych i kolumnowych, które akurat mnie szczególnie interesowały jest na allegro, na stronie allegro.pl/listing/user/listing.php?order=qd&us_id=17390038. Sklep nazywa się Ogrod-Marzen. Dobra obsługa, nie trzeba długo czekać na dostawę. Rośliny są opakowane bardzo solidnie, także podczas dostawy nic mi nie ucierpiało

Gość gość
Sporo ciekawych, oryginalnych odmian roślin owocowych mają w ofercie w Ogrodzie Marzeń z allegro (allegro.pl/listing/user/listing.php?order=qd&us_id=17390038). Super prowadzony sklep, z darmową dostawą przy większych zakupach i bardzo profesjonalnym systemem pakowania roślin.