Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W czerwonych okularach

Do Pań noszących okulary, szkła z wadą (-)

Polecane posty

Gość W czerwonych okularach

Czy bedąc w ciązy robiłyście badanie dna oka? Jak wyglada takie badanie? Czy jeśli mam -4 to mam szanse rodzić naturalnie czy tylko cesarka. Jestem w 7 mc i jutro ide na takie badanie. Czy po badaniu źle się widzi ?

Gość cóż
Ja miałam robione takie badanie będąc w ciąży. Po badaniu jest dyskomfort w widzeniu, napewno nie będziesz mogła prowadzić auta, mi przeszło po ok 2h. Mam wadę -5,5

Gość cóż
A jak wygląda takie badanie: okulista wkrapla Ci krople do oczu chyba żeby zrenice rozszerzyc, trochę się czeka, potem swieci w oko, coś tam ogląda. Bezbolesne i trwa ok 10 min. Ja miałam urodzić naturalnie nie miałam przeciwwskazan

Gość joool,ll
Mam też dokladnie -4, to jeszcze nie jest duża wada, więc jak najbardziej można sn, ja urodziłam sn i z oczami ok :)

Gość w czerwonych okularach
Ok, dziękuje za wypowiedz

Ja miałam badane dno oka przy wadzie -5,5 ; -5,75 . Badanie jest bezbolesne i bezinwazyjne . Nie czułam przez nie żadnego dyskomfortu . Ja nie rodziłam przez CC ze względu na wadę lecz przez siatkówkę (zaszłam w ciąże kiedy miałam z nią problemy i była obawa , że się po prostu odklei ) .

Ja mam wadę dużo dużo większą i też mam rodzić naturalnie ponieważ przeprowadzili badania i podobno nie ma okulistycznych przeciwskazań do cesarki. Więc przygotuj się że będziesz rodzić naturalnie , chyba że okulista napisze ci takie skierowanie, wtedy ginekolog położnik z wielkimi niechęciami wypisze ci skierowanie na cesarke bo nie bedzie chciał brać odpowiedzialności za to co mogłoby się stać , Pamiętaj jednak że dużo trudniej i dłużej dochodzi się do siebie . Ja jestem w takiej sytuacji że mam się zastanowić co wybieram cesarkę czy poród naturalny. .

Gość sfsaf
koleżanka ma -6 i lekarz powiedział, że po porodzie sn może być niewidoma

Gość Nieważne kto..
Ja tez mam bardzo bardzo dużą wadę wzroku i jestem w 12 tygodniu ciąży. Musze wybrać sie na badania do okulisty . Bardzo sie boję komplikacji po porodzie

mi po porodzie pogorszył się wzrok z -4 do -5.25. Dostałam od okulisty opinię że mogę rodzic sn. Po 8 godzinach skończyło się na cc, ale.wzrok i tak się pogorszył. A byłam na badaniu w 35 tyg i 3 tyg po porodzie.

Gość hatimi
mojej mamy znajoma miala wade -2,5. po pierwszym porodzie wada pogorszyla sie do - 3,5, a po drugim porodzie miala kolejne -1,5, czyli jakies -5. w dodatku odklejala jej sie siatkowka...lekarz powiedzial, ze moze spokojnie rodzic i za kazdym razem pogarszal jej sie wzrok. pomijajac siatkowke, ale zauwaz, ze pogarszal jej sie wzork! teraz dowiaduje sie o operacje korekty wzorku, ale podobno lekarka powiedziala jej, ze do -10 operacja nie daje gwarancji 100% wyzdrowienia.

Gość tetiankaaaaa 34
Ja mam -7 i - 6,5,rodzilam sn i nic mi sie nie pogorszylo,ale tak jest z minusami ze ida w dol czy sie rodzi czy nie

Gość ijoijoijo
sama wada nie jest przeciwwskazaniem do sn Jedynie zwyrodnienia siatkowki gorzace jej odklejeniem Ja mam ponad 8 i nie mialam wskazan

Ja przed porodem miałam -0.5 na obu szkłach,po porodzie przeszłam na -1.0 na jednym oku i ogólnie pogorszył mi sie wzrok

ja noszę -3,5 i -3,75 i 2 razy rodziłam naturalnie, z wzrokiem wszystko w porządku,nie pogorszył się.