Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malaga00000

już za stara?

Polecane posty

Gość bez przesady z ta staroscia
jestem pod 70 tke , o wychowaniu dzieci juz dawno zapomnialam, jak mialam 50- biegalam, jezdzilam z dziecmi po calym swiecie ( przynajmniej mialam za co), 50tka to teraz zaden wiek:).

Gość problem jest nie w tym w
owszem przegrała swoje najlepsze lata na dziecko, taka jest prawda. i nie pisze zeby dziecko rodzic majac 18 lat, jestem równiez przeciwko młodemu macierzyństwu kiedy putka w głowie. ale zazdroszcze jednoczesnie tym młodym mamom bo teraz dziecko odchowane a one jeszcze maja energie na wiele rzeczy. wszystko ma swoje plusy i minusy, oczywiscie ze nie kazdy moze sobie pozwolic na dziecko wtedy kiedy potencjalnie jest najlepszy czas. ale tak samo jak w ciaze nie powinny zachodzic nastolatki tak równizez wiek koła czterdziestki również jest dla mnie skrajnością łagodnie mówiąc. oczywiscie smeisza mnie te przykłady ze ktos tam urodził dziecko majac ponad 42 lata, czy ojciec który umarł w wieku 33 lat. to sa przypadki. a ty autorko musisz wiedziec ze to ze masz dobre wyniki to nie znaczy ze zajdeisz w ciaze raz dwa. wiele kobiet ma dore wyniki a nie moze zajsc w ciaze wiec to nie takie proste jak ci sie wydaje. z drugiej tez strony badania prenatalne tez na 100% nie wykluczaja ani nie potwierdzaja choroby.

Gość malaga0000
Kakalalala Ale skad wiesz ,ze zaszlabys szybko w ciaze.To ,ze wszystko chodzi jak w zegarku nie oznacza ,ze zajdziesz w ciaze szybko.Wlasciwie to jeszcze nic nie znaczy Moze byc wszystko pefrect a z zajsciem i tak problem xxxx To wtedy szię będę martwić.Na razie tego nie wiem. Teoretycznie mogę sie zakochac w mężczyźnie, który okazałoby się , ze jest bezpołodny i co?Też nici z ciąży.Nie o to pytałam. xxx A po drugie w Twoim wieku juz jest ciezej zajsc w ciaze(szczegolnie bo to pierwsze dziecko) nawet jak wszystko gra. xxxxx Tego też jeszcze nie wiem , bo nie próbowałam.;)

Gość malaga0000
problem jest nie w tym w xxx To co , dać sobie spokój i nie szukać już mężczyzny.I nie rodzić. Serio pytam. Widzisz, jak już wspomniałam, nie każdemu się układa w młodym wieku.

Gość malaga0000
oczywiscie smeisza mnie te przykłady ze ktos tam urodził dziecko majac ponad 42 lata, czy ojciec który umarł w wieku 33 lat. xxxx To nie było śmieszne.To była tragedia dla rodziny. Czy masz 20 lat czy 80 , nigdzy na 100proceny nie możesz powiedzieć , że dożyjesz następnych urodzin.

bez przesady z ta staroscia - ciekawe ile jest takich długowiecznych rodzin jak twoje ?? he? sadze ze raczej niewiele. mojej mamy tata a mój dziadek zył prawie 100 lat , mama ponad 90 lat i co z tego? oczywiscie dziecko kocha rodziców bez względu na wiek a raczej powinno ale chyba nie tym rozmowa. jesli ktos zadaje pytanie czy w wieku 36 lat ma szanse na dziecko to szansa jest zawsze. ale autorka nie ma nawet potencjalnego ojca dla dziecka. wiec o jakim wieku rodzenia tu mowa? 36 lat to juz póżno a zanim kogos pozna powznego to moga minac lata. fundowac dziecku dom starców? czysty egoizm. a teraz sie na mnie rzucajcie hehehe

Gość malaga0000
problem jest nie w tym -------a dlaczego urodziłaś po 31 roku życia, a nie wcześniej?

malaga śmieszył to rzeczywiscie bylo złe słowo. miało byc ze mnie te przypadki nieprzekonują. owszem pisałam ze kazdy młody moze tez umrzec wczesniej niz stary. ale chodzi tez o wieksze szanse na cos.

Alez co to za beznadziejny argument, ze matka bedzie miala 50 lat, a dziecko 10 - i co z tego?? Do opieki nad 10 latkiem nie potrzeba az tyle energii. Zreszta od zawsze kobiety rodzily tak dlugo dopoki byly plodne i nikomu to nie przeszkadzalo. Ja osobiscie balabym sie zachodzic w ciaze w wieku 42 lata i powyzej, ale wczesniej czemu nie.

Gość nie nie i nie
. fundowac dziecku dom starców? czysty egoizm. a teraz sie na mnie rzucajcie hehehe XXXXX Nit się na Ciebie nie rzuca. Masz takie zdanie, ok, ja mam inne. Nikt tu nie twierdzi, ze 36 lat to idealny wiek na dziecko. To dosyć późno, zgoda, natomiast według mnie to Autorki nie przekreśla jako przyszłej matki.

malaga, po co pytasz na takim forum? Bedziesz sluchac jojczenia i dołowac sie? Zyj swoim zyciem , mozliwie ciekawym, a facet , jak ma sie znalezc, to sie znajdzie. Idz do ludzi, działaj spolecznie, wejdz w jak najwiecej rozmaitych inicjatyw, mozesz wyjechac za granicę, swiat dookoła jest ciekawi, ludzie w nim tez. Korzystaj z tego,ze nie jestes zwiazana rodzina, zaszalej, na co bedziesz czekac? Nie mysl o dzieciach i męzu, mysl o sobie, o swoich przyjemnisciach. Jak bedzisz zadowolona z siebie to i wiecej ludzi ( plci obojga) koło ciebie zacznie sie kręcic.

Gość trzymam za Ciebie kciuki
abys znalazla jeszcze swoja milosc. Nie mysl o uplywajacym czasie bo i tak nie masz na to wplywu (no chyba ze chcesz skorzystac z banku spermy by miec dziecko juz i teraz, ale chyba sama przyznasz ze to marne wyjscie). Znam par ktora poznala sie w wieku 35 lat i zdazyli miec jeszcze 3 dzieci do 40tki ;).

Gość malaga0000
bez przesady z ta staroscia malaga, po co pytasz na takim forum? Bedziesz sluchac jojczenia i dołowac sie? xxxxx a bo mnie jakoś tak naszło... xxx Zyj swoim zyciem , mozliwie ciekawym, a facet , jak ma sie znalezc, to sie znajdzie. Idz do ludzi, działaj spolecznie, wejdz w jak najwiecej rozmaitych inicjatyw, mozesz wyjechac za granicę, swiat dookoła jest ciekawi, ludzie w nim tez. xxxx Ja się nie zamykam w domu, nawet więcej się spotykam ze znajomymi częściej, niż kiedy byłam z wziązku. To nie tak, ze siedzę i jęcze. xxxx Korzystaj z tego,ze nie jestes zwiazana rodzina, xxxx] Ale ja już chcę być związana :)

Gość malaga0000
trzymam za Ciebie kciuki---- Oj no chciałabym ;)

Gość nie przesadzaj
to nie jest za późno, znam bardzo wiele kobiet, które urodziły dobrze po 30, tylko w Polsce powtarza się że dzieci masz mieć najlepiej przed 20 urodzinami. Ja urodziłam dziecko mając 31 lat i w firmie byłam jedną z młodszych mam. argument że będziesz wyglądać jak babcia na wywiadówkach albo że dziecko będzie się wstydzić starych rodziców jest bezsensowny.Idąc w tym kierunku to może dziecko będzie się wstydzić że mama jest gruba albo tata łysy? albo że mieszkają w bloku a nie w domku albo że mają starą skodę zamiast nowego mercedesa?

do problem - jaki dom starcow, bo nie rozumiem. Moje dzieci usamodzialnily sie, wyjechaly z domu- tak jak to normalnie bywa. Wiadomo,ze pewnie by mi pomogly, jesli bylaby taka potrzeba - ale tak jest w kazdej rodzinie. Dlugowieczna rodzina? -ludzie po prostu zyja teraz dluzej, nie tylko w mojej. Nie to,ze namawiam do poznego rodzenia - ale autorka nie pyta o rade , kiedy rodzic - bo wyboru nie ma. Chyba woli jakies konstruktywne slowa otuchy. Ma uwazac, ze tylko sie powiesić? Na calym swiecie wiek rodzenia sie obnizył, wiec niech nie traci nadziei. A sa przyklady,ze pózno tez sie da i nieźle to wychodzi, Tyle chciałam powiedzić.

Gość mama fajnej corci
Ja urodzilam w wieku 32 lat .Teraz mam 36 i chciala bym jeszcze miec jedna pocieche . Tu gdzie mieszkam w niemczech jest mnostwo starszych matek i ojcow . Takie jest zycie dluzej zyjemy i pozniej rodzimy . Zycze ci aby las dal ci fajna rodzinke bo miec dziecko to najwspanialsze co spotyka w zyciu kobiete .

Autorko, nie przejmuj się wpisami jak ten powyżej. W Polsce niestety wielu ludzi uważa, że 30 lat to wiek średni a 50 to już babcinka stara chodząca o kulach. Zaściankowe myślenie u nas ma się dobrze. Na zachodzie 40-letnie mamy to nic zadziwiającego. Moim zdaniem nie powinnaś się martwić. Masz szansę na stworzenie normalnej rodziny. Ale nie szalej na tym punkcie. Po prostu się rozwijaj, ciesz życiem i przede wszystkim bądź szczęśliwa ze sobą.

Gość kokorokkko
ja mam 38 i 11 miesięczną zdrową córkę

Przez "post powyżej" miałam na myśli wpisy kogoś o nicku "problem jest nie w tym w".

zobacz , ja sie ten wiek urodzenia pierwszego dziecka zmienił z czasem, masz tu statystyki - a wez pod uwage,ze (w tych drugich badaniach) jest podany wiek SREDNI , a przeciez sa dzicwczyny, ktore rodza w wieku lat 15. http://www.dailymail.co.uk/news/article-2220918/Women-graduates-wait-hit-35-having-child.html http://w3.unece.org/pxweb/dialog/varval.asp?ma=04_GEFHAge1stChild_r&path=../database/STAT/30-GE/02-Families_households/&lang=1&ti=Mean+age+of+women+at+birth+of+first+child

Gość Kakalalala
Ludzie teraz zyja dluzej???? Co to za bzdury wszedzie sie mowi o tym, ze teraz ludzie umieraja coraz mlodziej.Skonczylo sie pokolenie naszych babc czy prababc kiedy to sie zylo do 90 +.Druga sprawa kto mowi ,ze najlepiej przed 20 r zycia rodzic? Najlepszy wiek rozrodczy dla kobiety to od 18 do 30 lat.Chodzi o to ze z wiekiem matki zwieksza sie ryzyko chorob i chorob genetycznych u dziecka.Po 33 roku zycia ja bym sie bala zachodzic w ciaze,ale to tylko moja opinia.Porod to tez nie pestka i majac jeden za soba nie decydowalabym sie w poznym wieku na dziecko.Moze kobieta potem i czuje sie mloda i pelna sil ,ale przyrody nie oszukasz to nie jest to samo cialo jakie sie mialo w 20 lat.Ja uwazam autorka,ze nie powinnas sie tak czuc kazdy z nas ma obrana swoja droge.Ciesz sie zyciem,podrozuj,moze poznasz jakiegos fajnego faceta,odkyj swoje nowe talenty i zainteresowania,dbaj o siebie i usmiechaj sie :)

Gość to ja też już się stara robie
To wg was ja niedługo też już będę za stara na dziecko. Tyle że mam 27 lat a o dziecko staramy się od 6 lat więc to nie zawsze wina kobiety że późno rodzi dziecko.

Gość dokladnie zgadzam sie w pelni
z wpisem wyzej ja staram sie juz 5 lat o dziecko i tez sama sobie tego ie wybralam ze w wieku obecnie 31 lat nie jestem jeszcze w ciazy nie kazdemu zycie układa sie tak jak sie chce czesto ludzie latami sie staraja i nie raz jak juz im sie uda sia grubo po 30tce wiec nie pieprzcie glupot

Gość malaga00000
Po raz kolejny powtarzam więc,że czasem sie tak wżyciu układa.Pewnie,z biologicznego punktu widzenia,najlepszy wiek to 20-26lat,ale mi sie akurat tak ułożyło,że nie wyszło.Też bym wolałam miec teraz dziecko powiedzmy 10letnie,ale nie mam go.Dlatego ostatnio naszlymnie myśli,ze może już sobie odpuścic. Też myślałam,że z moim byłym założe rodzine,ale on prawie 40letni pewnego dnia stwierdził,ze jednak niejest dojżaly do zakładani rodziny,nie wyobraża sobie siedzenia z dzieckiem w domu,bo nie i już.Tak sie zakończył związek.

Gość pokolenie naszych babć
żyje do 90 bo przeżywały tylko najsilniejsze dzieci. Nie było inkubatorów, leków, operacji jakie są teraz. Moja babcia była jedną z 7 dzieci, a dorosło z nich tylko 4 bo trójka zmarła w dzieciństwie. średnia życia z każdym pokoleniem wzrasta i to jest fakt. 100 lat temu człowiek zył przeciętnie 46 lat, obecnie jest to prawie 70.

Gość Mini mini mini
Autorko, niestety Polska to kraj nad wyraz nietoleranycjny. Ja żyję od lat we Włoszech i tutaj będąc w ciąży i chodząc do szpitala na wizyty, czulam się ze swoją 30 bardzo młodo....tutaj jeśli ktoś jest w ciąży gdy ma 20, 25 lat patrzy się jak na kosmitę :) jak to, co się stało, a gdzie młodosć? radość życia? szaleństwa młodości? przecież dzieckiem się nie da, z rodziną na karku..no fakt, nie da się, nie da..mogą mamy się upeirać że piekne ich życie w rodzinie, ale póki nie pozna się szaleństw młodości bez rodziny na karku, to się nei wie co się straciło............. może to znowu przesada w drugą stronę, ale tutaj normą są rodzice 35/45 letni, którzy mają swoje pierwsze dziecko, a przecież i zdarzają się tacy 50 letni, ale jak wiadomo, w przyadku kobiet to nie jest najlepsza opcja :) Za to lubię ten kraj :) że tutaj jesteś chłopakiem i dziewczyną conajmniej do 50.....miłość do życia w pełni!

Gość Mini mini mini
aha..znam w Polsce kilka mam 38,40 letnich z odchowanymi dziećmi, które niby mogą teraz się cieszyć życiem i wolnością, ale...nie cieszą się...dlaczego? dalej wtrącają się w zycie dorosłych dzieci, nie potrafią robić nic innego niż martwić się co u nich, rozmawiają ciągle o nich, żyją ich zyciem.... często nie mają siły, ochoty na wyjscia, jakby miały na to 10, 15 lat wcześniej..brak też towarzystwa, bo....bo to właśnie siedzi w pieluchach :) więć mit o 40latkach z odchowanymi dziećmi też można sobie wsadzić między rabatki!

Gość Kakalalala
Mini mini hahaha,sama sobie zaprzeczasz .Mowisz ,ze Polska to nie tolerancyjny kraj ::) Sama mieszkasz we Wloszech(w tolerancyjnym kraju)I jako 30 w ciazy czulas sie ok.Ale znowu na 25 latki patrzeli sie jak na kosmitki ,czyli gdzie jest ta twoja tolerancja we Wloszech???? :)No sorry nie wiem w jakim kraju ty mieszkasz skoro na 25 letnia kobiete patrzy sie jak na kosmitke,moze to jednak nie Europa jednak :) A czemu mialabys sie czuc zle jako 30 letnio mama??? Przeciez to jeszcze wiek normalny do rodzenia dzieciaka.Autorka nie ma 30 lat i nie jest jeszcze w ciazy nie ma partnera a to chyba roznica .

Gość mini mini - dodam do tego
co piszesz jeszcze uwage, ze kobiety, ktore maja dzieci pozniej posmakowaly juz samodzielnego zycia , wiec kontynuuja to wlasne, fajne zycie po ich odchowaniu jako cos calkiem naturalnego, sa przez to bardziej samodzielne, mniej zaborcze. Mysle,ze jak ktos bardzo mlodo urodzil dzicko, to dorosle zycie kojarzy mu sie wiecznym macierzyństwem, predzej robi sie "dorosły" w tym takim troche "ciotkowatym" znaczeniu. Co do Wloch-gdy bylam we Wloszech jako starsza matka ( po 40 tce) obcy Wlosi, np na miescie z zasady mowili do mnie senorita z dodatkiem bella itd :)