Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vfgfhghj

dziecko roczne i starsze karmione piersia- wyglada to oblesnie

Polecane posty

Gość dla matek kafeteryjnych
nawet 6 latek to maluch :D Akcja ratujmy maluchy i nie puszczajmy naszych cycusiow do szkoly dokladnie o tym swiadczy. Co tam roczne dziecko. Ale zgadzam sie - to jest oblesne :O

Gość judtryyu
dużo kafeteryjnych mam polega wyłącznie na opiniach tu zawartych, ewentualnie rady jakiejś psiapsiuły, sąsiadki. Większość artykułów (nie mówiąc o książkach) nawet nie do końca naukowych przewyższa ich możliwości intelektualne. Widać to po wypowiedziach, szczególnie na temat karmienia piersią, jeśli ma racjonalnych argumentów to najlepiej powiedzieć obleśne i sprawa załatwiona.

Gość tutu bell
chyba jest różnica między dzieckiem 1-2 lata a 8 letnim? WHO zaleca karmienie piersią 2 lata i dłużej i to jest norma, niekarmieni wcale albo karmienie np 5-6 lat to jest dziwne.

Gość chcę autko
judtryyu- może jednak poczytałabyś troszkę więcej na ten temat w innych źródłach niż "Mamo to ja". Osobiście znam przypadek dziewczynki, która miała 4 miesiące jak mama zaszła w ciąże i skład mleka matki sie zmienił, a mianowicie podniósł się poziom estrogenów w mleku i dziewczynce zaczęły piersi rosnąć, ojciec zaniepokojony pojechał z małą do specjalisty, który powiedział, że to minie po odstawieniu od piersi, ponad to jak myślisz dlaczego niemowlaki "mają piersi" i uwydatnione narządy płciowe po porodzie? Również z powodu hormonów matki. Więc proszę kobieto, to że "coś wiesz" nie oznacza, że wiesz wszystko. A co do rozwoju emocjonalnego dziecka za długo trzymanego przy piersi pisano nie jedną pracę, którą też czytałam z racji wykonywanego zawodu, więc radzę poszerzyć horyzonty, bo widać na kafe są nawet zbyt ciasne. Papa buraczku :)

Gość cóż
Ja karmie 15 miesięcznego synka i zamierzam skonczyc karmienie gdy skończy 24 miesiące. Ale nie daje mu piersi w parku czy na placu zabaw, bo my mnie zlinczowano i właśnie usłyszała bym że to oblesne... Tak mnie to polskie społeczeństwo utęperowało :( dodam że w Anglii karmienie piersią nikogo nie oburza - to ci dopiero dzicy Anglicy...

Gość mamucha dziewuchy :P
dla mnie tez wyglada to oblesnie, ostatnio w przychodni matka karmila poltorarocznego chlopca. Siedziala naprzeciwko mmnie, a ja...myslalam, ze zwymiotuje. Ja karmilam 3 dni, potem sciagalam pokarm, ae laktacja zaniknela sama-ale to dobrze, bo nie wyobrazam sobie po pologu sytuacji intymnych z mezem, gdy mleko z piersi cieknie. Dla mnie piersi kojarza sie z seksualnoscia.

Gość mamucha dziewuchy :P
I juz skonczcie z tymi porownaniami z Anglia ! Ty widzialas matki karmiace dzieci x-letnie, a ja na kazdym krokuu widzalam dzieci w wozkach, na oko 12-18 miesieczne z butla coca coli czy pepsi w reku.

Gość cóż
Tak jak mówiłam- Anglia to dziki kraj :D

Gość judtryyu
chcę autko- piszesz o jednym przypadku co nie czyni reguły. Mam w rodzinie dziewczynkę która w wieku 2 lat miała guza w piersi a nigdy nie była karmiona piersią, zaczęła leczyć się u endokrynologa i zniknął. Jestem za tym, żeby nie karmić butelką, żeby dzieci nie miały guzów w piersiach.

Gość do mamucha dziewuchy :P
masz problemy emocjonalne, to należałoby leczyć.

Gość hdsraersysetr
nie w tym rzecz, że w Anglii karmienie nie oburza tylko tam każdy interesuje się swoim własnym tyłkiem w każdej dziedzinie życia, oczywiście zdarzają się też wyjątki.

Gość dla mam których brzydzi kp
polecam artykuł Dlaczego potrzebujemy wywalonych cycków http://dziecisawazne.pl/dlaczego-potrzebujemy-wywalonych-cyckow/ fragment Po co społeczeństwu? żeby widok kobiety karmiącej swoje dziecko piersią nikogo nie dziwił ani nie gorszył żeby zmienić postrzeganie karmienia piersią jako czegoś wstydliwego, z czym trzeba się ukrywać, zwłaszcza w odniesieniu do starszych dzieci żeby karmienie dzieci piersią przestało się kojarzyć z seksualnością, a kobieta, która karmi dziecko, przestała być traktowana jak ekshibicjonistka żeby nasze dzieci wiedziały, jaki jest naturalny sposób karmienia dzieci, do czego służą piersi i mleko, żeby wchodząc w dorosłe życie, miały pozytywny stosunek do karmienia piersią żeby ludzie nauczyli się kulturalnie i z szacunkiem zachowywać w obecności mamy, która karmi swoje dziecko, nie krzywili się z obrzydzeniem i nie koncentrowali się w rozmowie tylko na jej biuście, bo w przeciwieństwie do karmienia piersią z pewnością nie jest to zbyt kulturalne żeby w następnych pokoleniach coraz więcej osób wybierało karmienie piersią, ponieważ w takich wyborach największą rolę odgrywa modelowanie kontakt z innymi karmiącymi matkami żeby mężczyźni umieli wspierać swoje partnerki w karmieniu ich dzieci żeby społeczeństwo mogło czerpać z mądrości, energii i radości karmiących mam żeby wiedza o korzyściach z karmienia piersią nie była wiedzą tajemną dostępną jedynie specjalistom (i to nie wszystkim), ale żeby stała się elementem wiedzy powszechnej w naszym społeczeństwie, tak jak w wielu innych.

Gość Ola.Maj82
Ja staram się dawać od 6 miesiąca stałe jedzenie, jakieś małe marchewki, banana, a dziś przeczytałam, że jest to nowy sposób karmienia: „Baby led weaning, w skrócie BLW to pomysł, jak bez miksera i łyżeczki nakarmić dziecko, wszczepiając mu jednocześnie miłość do jedzenia" http://dzieci.pl/kat,1033627,title,Baby-Led-Weaning-czyli-jedzenie-palcami,wid,15549571,wiadomosc.html?_ticrsn=5&smgputicaid=610942