Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madziakkr

URLOP MACIERZYŃSKI (jakie dokumenty i gdzie?)

Polecane posty

Gość Madziakkr

Witam. Aktualnie jestem w 9-tym miesiącu ciąży (termin porodu wyznaczony mam na 5 maja), od 2-giego miesiąca ciąży przebywam na zwolnieniu lekarskim, zatrudniona jestem na czas nieokreslony na umowe o prace. Jest to moje pierwsze dziecko i chcialabym wiedziec dokladnie kiedy, gdzie i w jakich terminach musze zlozyc odpowiednie dokumenty aby wykorzystac urlop macierzynski (20 tyg.) oraz dodatkowy urlop macierzynski (4 tyg.). Jak narazie dowiedzialam sie tylko, ze najpozniej w ciagu drugiej doby po urodzeniu dziecka musze poinfromowac pracodawce (moze to zrobic za mnie maz), o tym ze danego dnia urodzilam dziecko i w jakim szpitalu... Pytanie tylko co dalej (zapewne bede potrzebowala troche czasu, zeby dojsc do siebie po porodzie) i chcialabym mezowi wytlumaczyc, co i gdzie bedzie musial zalatwic (oprocz aktu urodzenia dziecka), zeby wszystkie dokumenty zgadzaly sie dla pracodawcy i ZUS-u. Z gory dziekuje za pomoc :)

Gość ZoSiASaMoSiA....
U mnie wystarczyło,że zadzwoniłam do pracodawcy i urlop macierzyński samoistnie się rozpoczął. O dodatkowy urlop (4tyg.) musisz napisać podanie ale to dopiero pod koniec podstawowego urlopu macierz. np.2-3 tyg. Po akt urodzenia i nadanie peselku musicie pójść razem. Potrzebni są oboje rodzice. Potem wysyłasz poczta akt urodzenia dziecka i z głowy. Po becikowe mąż może iść sam. Powodzenia i szybkiego porodu!

Gość ZoSiASaMoSiA....
Teraz mi przyszło do głowy,że Tobie chyba będzie przysługiwał roczny macierzyński na nowych zasadach. Ale o tym musisz doczytać w necie bo nie orientuję się w tym temacie dokładnie. :)