Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ALE MAM NADZIEJĘ ŻE MIERZYŁEŚ

Czy Polska to kraj zachodni?

Polecane posty

Warianty odpowiedzi: Tak, bo... Nie, bo... UWAGA! PROSZĘ NIE KIEROWAĆ SIĘ WŁASNYMI DOŚWIADCZENIAMI!!!

Gość bfbfbfr
No raczej ze tak. Są cztery kregi kulturowe: -Zachodnia -Afrykanska -Arabska -Azjatycka

Nie. Polska to kraj wschodnio europejski. Wszystkie kraje slowianskie zaliczane sa do East. West zaczyna sie od Niemiec i dalej na zachod.

LaLLiLLa, to proszę, napisz mi, co sądzisz o Litwie, Łotwie, Estonii, Węgrzech i Rumunii? W szczególności te pierwsze trzy mnie interesują.

Gość tereferekukku
Dupa prawda. Bo Polska, Czechy, Słowacja i Węgry to Euroap Centralna

Gość Moherowy berecikkk
zachdni ale bardzo dziki ten zachówd

Gość chyba wiesz, po ktorej stronie
Niemiec leza, wiec po co pytasz

A co jakies sprawozdanie piszesz w podstawowce :D A tak apropo Polska lezy w Europie srodkowej, czesto postrzegana jako kraj wschodniej Europy

Ale co mam sadzic o tych krajach? Sa na takim samym poziomie jak Polska, kraje wschodnio europejskie, z obledna wrecz iloscia moherow. No i to na tyle. A ci ktorzy mowia, ze Polska jest w centralnej Europie, lecza swoje kompleksy. Wszedzie, w kazdym zaxhodnim panstwie mowia na Polske i Polakow 'Eastern Europeans'. Nie ma sie co obrazac o takie rzeczy ;)

Gość no co wy mapy Europy
nie macie??? Zawsze był środkowy wschód i póki co nic się nie zmieniło

Gość no co wy mapy Europy
to nie o zamożność czy poziom chodzi tylko położenie geograficzne sierotko!!! Zachód zawsze zaczynał się od tych "złych" Niemiec jeszcze przed zjednoczeniem :)

Hahahah no ciekawe tylko dlaczego nikt nas nie nazywa 'Zachodem'? Ah te kompleksy i wmawianie sobie ze sie pochodzi z jakiegos zamoznego, zachodniego kraju 🖐️

Gość karlrtta
Nie rozumiem pytania. Zalezy w odniesieniu do jakiego panstwa. Dla Rosji jestesmy panstwem Zachodnim, dla Niemiec wschodnim.

Jesli chodzi o położenie stricte geograficzne to tak. Polska jest ulokowana w centrum Europy. Ale tak jak pisalam wczesniej. Cudzoziemcy z zachodu niewiele o Polsce wiedza. Nie jestesmy ani popularni ani lubiani. Z tym drugim to sie nie dziwię :D

Ja akurat bardziej mam na myśli aspekt gospodarczy. Jeżeli chodzi o kulturę, to sprawa jest oczywista - to kraj cywilizacji zachodniej. Jeżeli chodzi o geografię - to ponad pół Polski leży w zachodniej Europie (bo z punktu widzenia geografii ŚRODEK to punkt, a nie duży obszar).

"Jeżeli chodzi o kulturę, to sprawa jest oczywista - to kraj cywilizacji zachodniej." Polemizowalabym. Widze spore pozostałości po komunizmie, ktory moze i sie skonczyl ale w duszy większości wciaz gra. Polske zarowno mentalnie jak i gospodarczo porownalabym do Litwy.

Gość qdwdqwwqdwq
Tak bo mamy ,, zachodnią" religie , ustroj , polityke itd

Gość qdwdqwwqdwq
a jesli chodzi o położenie to kraj srodkowo- europejski ,ale kulturowo blizej nam zdecydowanie do zachodu

Gość karlrtta
Zalezy w jakiej skali sie patrzy. Historycznie Polska jest krajem kultury zachodnio-europejskiej, nasza kultura, pismo, religia i polityka uksztaltowane zostaly z cywilizacji Cesarstwa Zachodnio-Rzymskiego. Geograficznie jestesmy polozeni w Europie Srodkowej. W odniesieniu do samej Europy jestemy jednym z panstw post-komunistycznego bloku wschodniego.

Gość Kwiatuszekk majowy
to nie uczyli was na geografi ze lezymy w europie srodkowej ale mentalnosc, rozwoj technologiczny, przemyslowy eropy wschodniej, tak blizej nam do litwy, lotwy niz do niemiec

Komunizm niestety więcej napsuł w tym kraju, niż pomógł. Fakt, ale... na przestrzeni setek lat to nasza kultura była zachodnia. Tak byliśmy postrzegani. Teraz jest inaczej, ale teraz mało kto patrzy na to, jaka jest religia w danym kraju, jaki alfabet, jacy pisarze i malarze byli, etc. Teraz liczy się tylko pieniądz.