Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OtoTylkoJa

Czy warto studiować?

Polecane posty

Gość OtoTylkoJa

Jak w temacie. Czy uważacie, że warto iść na studia?

Gość cdfs
Warto iść na medycynę poza tym można sobie odpuścić

Gość Zależy co
informatyka, medycyna, budownictwo itp - warto. Jakies pedagogiki -nie.

nie no chyba że masz znajomości.. Warto wtedy studiować prawo czy administrację. A poza tym to.. chyba nie warto.

Gość ja uważam że nie warto
poważnie, szczególnie dla ludzi lubiących niezależnośc i którzy lubią myśleć a nie kuć na pamięć studia będą udręką... z drugiej strony bez znajomości cięzko o pracę, dla własnego dobra można pójśc na studia i się przemeczyć ale to będzie jeden z gorszych okresów w życiu

Gość cdfs
Moim zdaniem żaden kierunek nie daje takiej pewności dobrze płatnej pracy jak medycyna. Przy bardzo ma po nakładzie pracy bo medycynie nawet najsłabszy ma prace.

Gość pączki, lubię pączki
No jasne, po co studiować, skoro można ten czas przyjemnie spędzić na kafe? :classic_cool:

Gość OtoTylkoJa
Sprawa wygląda tak, że jedyne studia jakie bym dla siebie widziała to filologia ang. Moi rodzice chcą, zebym szła na studia w zasadzie tylko po to, żeby w rodzinie, było, ze studiuję. Dla mnie to totalnie bez sensu. Strata pieniędzy i czasu, który bym mogła poświęcić np. na zdobywanie jakiegoś doświadczenia itp. Chciałabym kiedyś założyć własną działalność gosp., no ale jak to tak? Ja bym miała nie studiować? Pff... postawię na swoim. Bez sensu jest iść na coś bez przyszłości, tylko po to, żeby 'iść'.

Gość brzózzzka
Działalność gospodarczą możesz spokojnie otworzyć bez studiów. Znam kilka takich osób i świetnie sobie radzą, zarabiają więcej niż ludzie po prawie.

Gość pączki, lubię pączki
Jeśli nie chcesz iść na studia, to nie idź. Masz rację, bez sensu męczyć się kilka lat na jakimś kierunku, który i tak do niczego Ci się nie przyda. Tym bardziej, że masz alternatywny plan dotyczący swojej przyszłości. A na studia można pójść w każdej chwili :)

Gość OtoTylkoJa
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi! :D

Gość Siq
Filologów angielskich jest sporo. Znajdz coś co przyda Ci się do przyszłej pracy. Jaką działalność chcesz zakładać? Studia to fajny okres w życiu, ja jestem na czwartym roku i bardzo się rozwinęłam.

Gość emyly
Twoje zycie, rob jak uwazasz. Jak Ci z firma nie wyjdzie, to pojdziesz na studia. Osobiscie, ja zawsze chcialam isc na studia, moi rodzice uwazali ze nie warto, moja decyzja, jestem szczesliwa a oni juz pochwalaja moja decyzje. Jak studia to moze poza Polska, myslalas?

Gość emyly
Zgadzam sie z siq, studia to taki specyficzny czas w zyciu, pozytywny! Jest czas na rozwoj itp

Gość OtoTylkoJa
Co do tych poza Polska to tak-jest możliwość. Studia o charakterze bio-inżynieryjnym w Wielkiej Brytanii. Jedna osoba z mojej rodziny pracuje w instytucie biologicznym (badania nad DNA i takie tam) i może by coś z tego było. To wszystko jest straszne;) Musze decydować o swoim życiu kiedy mam ponad 19 lat i jestem kretynką :P :P

Gość Siq
ja wybrałam studia przypadkiem, absolutnie. Jestem bardzo zadowolona, wiem ze jest trudno znaleźć pracę jednak jak będziesz się starać, szukać praktyk, staży i nie prześpisz czasu na zdobywanie doświadczenia to znajdziesz pracę po studiach. Dla mnie rezygnacja ze studiów to uwstecznianie się. Fakt, są ludzie którzy nie powinni studiować ale to inna para kaloszy.

Gość azapytamsobie
siq a co studiujesz jeśli można zapytać? bo też szukam inspiracji

Gość emyly
Hahah przestan, gdzies przeczytalam dlaczego ludzie musza podejmowac najwazniejsze decyzje swojego zycia w czasie kiedy sa najglupsi- brak doswiadczenia, mlodosc- glupie pomysly, zmiennosc :D taka kolej zycia, niestety. Gdyby jednak studia to bys chciala od tego roku?

Gość Siq
Ekonomia, a ściślej Analiza Rynku. Z pracą też jest ciężko, błagam o praktyki tak naprawdę. Uderzam do wielu firm zajmujących się tematami pokrewnymi i jestem zadowolona. Ciężko mi pogodzić praktyki i studia, bo faktycznie ja studiuję - chodzę na zajęcia przygotowana itp. jednak czuję, że się rozwijam.

Gość azapytamsobie
o ja też studiuję ekonomie :) ciekawe czy po tym jakąś prace znajdziemy :)

Gość Siq
Ja chcę iść w analizę rynku konkretnie. Uderzam do firm zajmujących się badaniami opinii i uczę się tego czego wymagają w ofertach pracy.

Gość azapytamsobie
no ja właśnie nie bardzo wiem co jeszcze dodatkowo mogłabym robić. powinnam sie poduczyć excela, bo to u mnie kuleje, a ty czego dodatkowo sie uczysz?

Gość Siq
Zależy w co chcesz iść. Ekonomia jest strasznie szeroka. Są to finanse przedsiębiorstw, marketing, zarządzanie, analizy rynku?

Gość azapytamsobie
bardziej w kierunku analiz i inwestowania bym poszła, ale w sumie troche szaro to widze, bo boje sie że ciężko będzie z pracą po tym. Mam troche takie poczucie, że to wszystko jest za bardzo ogólne i nie daje mi jakiegoś konkretnego fachu.

Gość Siq
Ekonomia jest bardzo ogólna. Co do inwestownia jest mega dużo ofert, trzeba tylko faktycznie się tym interesować. Codziennie czytać komunikaty, wiedzieć co nieco o psychologii inwestowania o stopach procentowych itp... Nie mówię o biegłym angielskim.

Gość azapytamsobie
no niby ofert troche jest, tylko niestety mam wrażenie, że ja po tych studiach nie będę mieć żadnej konkretnej umiejętności. nie wiem jak u ciebie, ale u mnie patrząc na przedmioty to takie wszystko i nic. masz poczucie, że te studia dały ci jakąś konkretną umiejętność, że jesteś specjalistką w czymś? bo ja właśnie niestety nie

Gość Siq
Jasne, że nie. Dają mi bazę. Uczą mnie inaczej patrzeć na gospodarkę. Sama uczę się pewnych podstaw w mojej dziedzinie. Resztę doświadczenia szukam na praktykach. Same studia nie pokażą Ci np. jak wygląda obieg dokumentów firmie, skąd brać informacje... Mnie dużo dają szkolenia na uczelni dodatkowe organizowane przez różne koła studenckie.

Gość kaśka bez pracy
ja skończylam ekonomie , pracowałam w banku a póżniej w dużym kantorze z którego mnie usuneli by zrobić miejsce dla UWAGA laski po podstawówce , córki drugiej żony szefa , fajnie jest

Gość kaśka bez pracy
dziewczyna nawet nie wie jak jest pięć tysięcy po niemiecku ,a kantor odwiedzają głównie obcokrajowcy