Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość A teraz wbrew pozorom serio

Zwierzęta mają czy nie mają duszę?

Polecane posty

Według Akademii pana Kleksa zwierzęta mają duszę, kościół katolicki twierdzi że nie. Kto ma rację? Kościół czy pan Kleks? Ja stawiam na pana Kleksa.

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,.,.
nikt nie ma duszy

To też jest opcja, coś takiego jak dusza nie istnieje. Ale przyjmijmy na czas rozważań, że istnieje. I co wtedy ze zwierzętami?

Gość może być jeszcze gorzej
ja też stawiam na Pana Kleksa

Gość zwierzęta też mają
człowiek to w końcu tez zwierzę, jeszcze 6000 lat temu mieszkaliśmy w jaskiniavch i aż tak bardzo od małp sie nie różniliśmy

Gość szukam opiekunki
a co to jest dusza?

Gość Haaaaaaaaaaazamat
Nie maja duszy. Mają tylko instynkt.

Gość xmchgjukilkji
zwierzęta to bóg, sposób ich traktowania jest dla was testem. One posiadły mądrość one łącznie sa Istotą. jak będziecie je traktować tak potem skończycie... to są aniołowie, wysłannicy boga, mają większe dusze od ludzkich

Gość Hania wwwww
Autorze jeśli wierzysz w duszę to wyjaśnij z jakich pierwiastków jest zbudowana. Wszystko co "jest" jest z czegoś zbudowane. Za czego zbudowana jest dusza?

Mają tylko instynkt? Dziwne stwierdzenie, sądzę że fałszywe. Ja obserwując zwierzęta widziałem i rozum i uczucia i instynkty. Człowiek też. Skoro człowiek duszę ma to czemu nie zwierzęta. Nie widzę sensownego wyjaśnienia na brak duszy u zwierząt.

Gość Magd85
xmchgjukilkji Może być tak jak piszesz. Moim zdaniem, jeżeli dusza istnieje, to mają ją i ludzie i zwierzęta. Ogólnie to myślę, że może istnieć reinkarnacja.

Gość MAJĄ
Odmawiając duszy zwierzętom odmawiamy jej sobie Nie ma powodów aby sądzić że my mamy a one nie, poza błędną w tym przypadku nauką Kościoła

Nie no to bardzo naiwne. Z czego jest zbudowana, jeszcze o pierwiastki się pytasz. A z czego jest przestrzeń, czas, materia, energia? Spróbuj odpowiedzieć najpierw na prostsze pytanie. Co to jest prąd elektryczny?

Gość taka jedna.....ja :)
Bzdura, biblia mówi, iż zwierzęta mają dusze, tylko w przeciwieństwie do ludzi mają duszę śmiertelną, dlatego nie mogą iść do nieba.

To jeszcze więcej komplikacji. Dusza może być też śmiertelna. Ale czemu wtedy by służyła? Do życia niepotrzebna.

Kilka przykładów na to, że zwierzęta mają dusze: Rdz 1:30 bg "I wszelkiemu zwierzowi ziemskiemu, i wszystkiemu ptactwu niebieskiemu, i wszelkiej rzeczy ruszającej się na ziemi, w której jest dusza żywiąca; wszelka jarzyna ziela będzie ku pokarmowi; i stało się tak." Kpł 17:14 bg "Bo dusza każdego ciała jest krew jego, która jest miasto duszy jego; przeto żem powiedział synom Izraelskim: Krwi wszelkiego ciała jeść nie będziecie; bo dusza wszelkiego ciała jest krew jego; kto by ją kolwiek jadł, wytracony będzie." Pwt 12:23 bg "Tylko bądź statecznym, abyś krwi nie jadał, bo krew jest dusza; przetoż nie będziesz jadł duszy z mięsem jej." Ez 47:9 bg "I stanie się, że każda dusza żyjąca, która się płaza, gdziekolwiek przyjdą potoki, żyć będzie, i będzie ryb bardzo wiele, przeto, że gdy przyjdą tam one wody, oczerstwieją, i żyć będą wszędy, kędykolwiek przyjdzie ten potok."

ale rozważania. Kościół wymyślił takie bzdury dla wyciągania kasy za pomocą zastraszania. To samo co piekło,życie wieczne gdzieś w obłokach.. Oj dzieci,dzieci.

Gość ula której znowu ukradli nick
KK ma tyle wspólnego z Bogiem co ryba z lataniem

A teraz wbrew pozorom serio Tego już Ci niestety nie umiem wyjaśnić, ponieważ jestem niewierząca. :) Rośliny nie mają duszy według biblii, a żyją. Może to, że duszą zostały obdarowane zwierzęta i ludzie jest formą jakiejś hierarchii. Człowiek z dusza nieśmiertelną stoi najwyżej, potem zwierzęta i na końcu rośliny. Jednak to są tylko moje domysły. :)

Tutaj to raczej problem językowy. Archaiczny język przekładów. To może zamiast o duszę zapytam inaczej. Czy zwierzęta też mogą zasługiwać na zbawienie jak twierdzi Akademia pana Kleksa? Ja sądzę, że zasługują.

Gość Hania wwwww
A z czego jest przestrzeń, czas, materia, energia? Przestrzeń- składa się z materii Czas- to inna forma przestrzeni czyli zmieniający się współrzędne materii materia- to mieszanina pierwiastków energia- to siła pochodząca z materii e=mc2 W dalszym ciągu uważam że wszystko z czegoś jest zbudowane . I nadal nie wiem z czego zbudowana jest dusza ?

To już nie moja bajka :) Jak mówię jestem nie wierząca i nie wierzę w żadne dusze itp. Biblię znam, ponieważ aby nie wierzyć muszę wiedzieć w co nie wierzę :) Mój post miał na celu jedynie sprostowanie wypowiedzi osób, jakoby KK twierdził, iż zwierzęta duszy nie mają. Także życzę miłych dalszych dywagacji :)

Hania według biblii i przytoczonych przeze mnie cytatów, dusza to krew.

Nie mają. Tak samo jak ludzie nie mają dusz. To wymysł religii.

Gość znowu 10 osób pisze,.,,,.,.
wiekszosc katoli nie wie nawet w co wierza. obecny pan papiez :D przyjal imie na czesc czlowieka ktory jest autorem cytatu "aby szanowac naszych braci mniejszych" czyli zwierzeta nawet franciszkanow z teog powodu nazywaja bracmi mniejszymi i ten sam czlek tweirdzil ze zwierzeta maja dusze. no ale polski katolik to taki katolik ktory nic nie wie, papiez jest ok pod warunkiem ze nie jest czarnym,zydem,murzynem, mulatemm, i marsjanienem a katolikiem jest bo tak trzeba i rodzice go ochrzcili. zreszta rozwodzenie sie nad istneiniem duszy wg koszciola jest tak samo idiotyczne jak rozwodzenie sie nad tym czy jedzac spaghetti obrazamy boga. kazda wiara ma jakies swoje dogmaty ale cel jest zawsze jeden - kasa. skupcie sie wiec aby placic wiecej bo z tacy kosciol ma jedynie 6 miliardow i ma ciezko dopiac budzet :d wasze dywagacje nikogo nie interesuja bo wazna jest kasiora :D

Gość gość
A co to jest dusza?

Gość gość
Proszę wejść np. na stronę Otoz.pl i przeczytać o biednych zwierzętach, a potem powiedzieć, że nie mają duszy. Jeżeli cierpią to na pewno mają dusze.