Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzescijanskieherezje

Chrześcijanie to heretycy...

Polecane posty

Przecież w Biblii Bóg mówił ludziom że nie będa robic obrazow ani rzezb tego co w niebie, a chrzescijanie w dupie to mieli jak i inne Boże nakazy i co dzisiaj mamy? Obrazy, złote figury i Bóg wie co jeszcze :O Ale to jeszcze i tak nic! Bóg tępił bławochwalstwo a dzisiaj co mamy? Tysiące świętych i błogosławionych, sobie wedle wlasnego widzimisie nowych swietych robia a podobno Bóg jest tlyko jeden... A przecież to jest nic innego jako wielobóstwo ten kult swietych. Szczególnie Katolicy łamią Boże prawa, bo u ewangelików obrazy nie widziałam ani modlitw to setek swietych.

W Kościołach Ewangelickich i Protestanckich - Obrazów ani figur Nie ma W Syanagogach Żydowskich - Figur ani obrazów NIE MA a przecież chrzesćijanie wywodza sie od zydów ktorym Bóg zabronił robic rzezby i obrazy, wiec dlaczego katolicy lamia ten zakaz?

Gość Ruiuijhj
Bo maja mala wypbraznie

Katolicy to sekciarze i heretycy. Interpetuja sobie i wybieraja fragmenty biblijne ktore im pasują, łamia prawa biblijne, ustanawiaja sobie swoich wlasnych swietych, papiez niczym guru sekty jest nieomylny i trzeba przyjac wszystkie dogmaty bo sa nieomylne a jak nie to uznaja ciebie za heretyka. Paranoja.

Gość zielony knotek
nie wszyscy chrześcijanie to heretycy co do żydów to mają gwiazdę Dawida a co do protestantów mają krzyż tak właśnie krzyż to też rzeźba i w cale to nie jest znak zwycięstwa Jezusa a wręcz przeciwnie Jezus zwyciężył dopiero jak zmartwychwstał a to jego zwłoki były na krzyżu nie on

Gość heretyczka
Nie heretycy, tylko hipokryci

zielony - To fakt, nie wszyscy, rzeczywiscie moje stwierdzenie moglo byc krzywdzace. A co gwiazdy dawida i krzyza - Zgodze sie, ale one nie przedstawiaja zadnej osoby ani stworzenia, a rzeźby i obrazy przedstawiaja ludzi i to nie Boga czy Jezusa tylko swietych ktorych katolicy sobei czesto sami ustanowili, ktorych nei bylo nawet w biblii.

Mówisz że Krzyż to nie ejst znak zwyciestwa. Ale to jest znak śmierci za nasze grzechy

Gość zielony knotek
niestety nie masz racji w dekalogu pisze to jest Wyjścia rozdział 20 w biblii "Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko" na niebie są gwiazdy na ziemi były krzyże a na krzyżu co człowieczek w sumie to nie wiadomo czy to Jezus czy Set bóstwo śmierci

Gość zielony knotek
Jezus pokonał śmierć jak zmartwychwstał konsekwencją grzechu jest śmierć a jego że tak powiem wybielenie życie czyli zbawienie zmartwychwstanie naszych dusz

Wiem o tym, nie musisz mi przytaczac wersetów bo je znam, ale jezeli traktowac to aż tak rygorystycznie to jedynei Świadkowie Jehowy sie tego trzymają bo nie maja zadnych obrazow czy rzeźb u siebie... Ale oni odrzucaja liczne inne podstawy wiary.

Gość zielony knotek
moim zdaniem wszystkie religie które mają podstawy chrześcijańskie ale nie tylko one są po prostu zwykłym narzędziem szatana aby zwodzić najlepiej nie należeć do żadnej z tych organizacji i samemu czytać biblie i szukać prawdy bo inaczej zawsze można trafić w łapska rogatego jest jeden kościół a głową jego jest Chrystus a naucza nas z ewangelii oraz z całej biblii nie potrzebujemy nic oprócz Boga

Zielony - A ty? Jesteś bezwzynaniowcem? Bo wypowiedzi masz podobne do mojej ciotki która jest Świadkiem Jehowy. Ja tam nie mam nic przeciwko Swiadkom ale nie zgadzam sie z ich naukami.

Gość zielony knotek
ja też się z nimi nie zgadzam nie należę do nich ani nigdy nie otwieram drzwi bo widzisz mam jakby to powiedzieć doświadczenie rodzinne to znaczy ciotka mojego taty której nie znam i nigdy nie widziałam należy do nich w ogóle się do rodziny nie odzywa normalnie jak z sekty jakieś tata mi parę historii o niej powiedział bo jak był mały to tylko do niego się odzywała i próbowała go wciągnąć ale dużo się o nich historii słyszy moim zdaniem tak chrześcijanin się nie zachowuje ja się wychowałam w kościele katolickim który zawsze był dla mnie dziwny w ogóle te dogmaty i rytuały a moja rodzina nie jest jakoś religijna więc tak tylko ze szkoły miałam związek z kościołem potem się zaczęłam zastanawiać jak to wszystko zostało zrobione i tak pojawił się Bóg u mnie w domu biblii nie było i tak się dziwnym trafem zdarzyło że tata znalazł i przyniósł do domu i tak zaczęłam to czytać i znajdowałam pewne nieścisłości z kościołem

Oprócz tej mojej ciotki znam jeszcze kilku swiadkow jehowy, oni zachowuje sie raczej normalnie, ale faktycznie, no chac nie chcac trzeba to przyznac że oni maja w sobie cos takiego, jakis pierwiastek sekciarski, cos takiego dziwnego. A Katolicy... Też urodziłem sie w rodzinie "katolickiej" ale tez nie praktykujacej, chociaz wszedzie w domu babka miala obrazki, figurki itp. I odrzucała mnie od niego ta dogmatycznosc i niezliczna liczba swietych, no i nieomylnsoc papieza... Nigdy tego nie pojmowałem. A dzisiaj utozsamiam sie z kosciolem zielonoswiatkowym chociaz oficjalnie nie jestem czlonkiem, ale widze że wśrod chrześcijan jesrt wiele herezji, nawet wsrod zielonoswiatkowcow, szczegolnie w Stanach, tam istnieja setki neizaleznych protestanckich i zielonoswiatkowych wspolnot a niektore z nich maja jeszcze dziwniejsze obrzedy niz katolicy

Gość zielony knotek
ja oglądałam na YouTube nie wiem czy to byli zielonoświątkowcy ale chyba tak oni tańczyli z wężami to trochę przerażające jak biblia nazywa szatana właśnie wężem co do jehowych to oni zachowują się do ludzi zwykłych normalnie a nawet podejrzanie miło ale jak to Jezus mówi po owocach ich poznacie a ponoć oni właśnie się źle odnoszą do tych co odeszli wyzywają na ulicach plują na nich jak odchodzisz od nich to wszystko tracisz przyjaciół a nawet czasami i dom i pracę bo widzisz jak do nich się wstępuje to masz samych przyjaciół może nie wszystkich ale później tylko Jehowych załatwiają ci np. wynajem mieszkania u Jehowych prace u jechowych a jak odchodzisz wszystko tracisz :( i to nie jest chrześcijańskie postępowanie

zielony kontek - Tak, zapewne zielonsowiatkowcy to byli. A właściwe pseudo zielonoswiatkowcy. Większość wspólnot potępia takie dziwne obrzędy, u nas, w Europie sie tego nei praktykuje, ale w Ameryce tam jest wiele neizaleznych kosciolow, kongregacji i one maja takie dziwactwa, ale to sa wolne koscioly ktore nie sa zrzeszone w zadnej z Miedzynarodowych wspólnot zielonoswiatkowych.

Gość zielony knotek
moim zdaniem wszystkie obrzędy i rytuały pochodzą od szatana to jest zwyczajnie odsuwanie od Boga nie znam religii zielonoświątkowców więc się raczej nie będę o nich wypowiadała bo nie mam po prostu żadnej wiedzy na ten temat ale uważam że w zgromadzeniach tego typu zawsze może się jawić coś z czym się nie zgadzamy ale też nieraz po prostu nie rozumiemy a jest prawdziwe więc moim zdaniem powinniśmy wszystko badać

Te wspólnoty obrzęd ten opierają na tym fragmencie: "Oto dałem wam moc, abyście deptali po wężach i skorpionach i po wszelkiej potędze nieprzyjacielskiej, a nic wam nie zaszkodzi." Z ewanelii Łukasza x Ale tak jak powiedziałem Polscy zielonoswiatkowcy tego nie praktykują, tylko jakies pojedyncze, niezalezne wspolnoty, głównie w USA.

Gość zielony knotek
ja rozumiem że są odłamy i nie wszyscy te tańce akceptują bo widzisz ja ich rozumiem i tych co tańczą tańczący opierają się na cytacie z biblii ale pewnie tak przypuszczam że reszta przypomina sobie kuszenie Jezusa na pustyni co szatan mówi żeby jak Jezus jest synem bożym to niech skoczy w przepaść bo i tak aniołki go złapią i to jest analogiczne z tymi tańcującymi myślą że wąż ich nie udziobie chociaż i tak wydaje mi się że są oswojone no ale co Jezus mówi do szatana że nie wolno Boga wystawiać na próbę teraz widzimy że tancerze grzeszą pychą

Gość gość
jest dla nas rzeczą wielce pożyteczną, aby zjednać sobie orędownictwo Świętych, a osobliwie opiekę Najświętszej Marji Panny. Jest to zasadą wiary, jak orzekł sobór Trydencki (sess. 25) przeciw bezbożnemu Kalwinowi, Stąd też powinniśmy czcić relikwje świętych, krzyżyki i wszystkie rzeczy święte. http://vurl.pl/ANJuHl

Gość gość
Jezus powiedział ze tylko przez Niego jest droga do królestwa Ojca Jego wiec zaden posrednik nie jest mi potrzebny,kólt Maryjny jest przesadzony Matka Jezusa napewno nie chciala by aby przed ni klekac i budowac dla Niej ociekajce przepychem ołtarze oddala by to wszystko potrzebujcym,była skromna kobieta,jedynym JEJ SKARBEM BYL JEJ SYN JEZUS JEGO SUCHAJCIE I JEMU ZAWIERZCIE