Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak zareagowalybscie

Jak powiinno sie zareagowac na pierwsze uderzenie przez dziecko?

Polecane posty

Moja mala 3l.. pierwszy raz mnie dzisiaj uderzyla(wczesniej nigdy reki nie podniosla) zareagowalm konkretnie surowo, i widzialm ,ze przestraszyla sie mojej ostrej reakcji Mąż mowi, ze powinna zignorować, ale za drugim razem juz zareagowac, ja natomiast za I razem z miejsca małą "sprowadzilam na ziemie" az wielkie oczy zrobiła,i pokornie poszla za kare do swojego pokoiku dobrowolnie, bez protestów,bo zapewne nie spodziewala sie az takiej reakcji Ja wy reagowaliscie na pierwsze uderzenie? ignorowaliscie czy dobitnie pokazaliscie ,ze wam sie to nie podoba?

Gość moja zaczela bic
moja zaczela bic gdy miala 8 miesiecy i cos jej nie pasowalo, lapalam za raczki i mowilam, ze nie wolno, oklo roczku jej przeszlo, potem wracalo falami, gdy miala 3 latka, lapalam za raczki mowiac nie wolno, przy drugim uderzeniu oddalam ale to nie przynioslo rezultatu, bila dalej, wiec zaczely sie kary teraz ma 5 lat i w zlosci potrafi uderzyc, od razu idzie do swojego pokoju a jesli icnydent tego samego dna sie powtorzy - zakaz slodyczy albo brak dobranocki u nas w domu sie nie bije, wiec moge tylko przypuszczac ze podpatrzyla u dzieci, albo dziala instynktownie wg mnie dobrze zareagowalas, w zaden sposob przemocy nie powinno sie ignorowac, dziecko powinno od razu wiedziec ze takie zachowanie w ogole nie jest akceptowane a nie "dopiero jak sie powtorzy"

Gość Londynianka23
absolutnie nie ignoruj, tylko surowo zareaguj, powiedz że nie może się tak zachowywać i dlatego pójdzie teraz do swojego pokoju, jak już po nią przyjdziesz to jej powiedz jeszcze raz dlaczego siedziała sama w pokoju, że bardzo ci się nie podobało że cię uderzyła i nie wolno jej nigdy tego robić, a jak zrobi to będzie ukarana.

Gość Londynianka23
jak można ODDAĆ trzylatkowi jak bije? O_o

moja zaczela bic --no z tego wychiodzi, ze Twoja wcale nie byla tak zszokowana Twoją reakcją, chyba ze zle to odebralam U mojej to nowosc, bo to bylo jej nowe zachowanie, a mama tez wcale nie przytulila za to

Gość moja zaczela bic
zwyczajnie - zeby pokazac ze to boli, tak male dzieci ucza sie przez wlasne dodswiadczenia - musi spraaawdzic ze boli, ze gorace i o ile to nie zagraza zyciu to wlasnie tak dziecko uczy sie najszybciej - z tym instynktem sie rodzimy na niektore dzieci dzial wysmienicie wlasnie gdyd sie pokaze, ze to co robia boli

Gość najmadrzejsza na swiecie
moja corka miala prawie 3 lata jak pierwszy raz uderzyla mnie w twarz , powiedzialam , ze nie wolno . Za kilka godzin usiadla mi na kolanach i podczas zabawy mocno uderzyla w twarz z otwartej dloni , oddalam jej . Od tamtej pory minely ponad 3 lata i nie uderzyla mnie juz ani raz.

jestem niania i sama spotkalam sie z tym ze rodzice oddawali oczywiscie kiedy dziecko szczypie, wtedy rodzic delikatnie szczypal i mowil ze zobacz to boli ja sama uwazam ze najlepiej jest zlapac za reke i powiedziec ze nie wolno ale stanowczym glosem, zeby dziecko wiedzialo ze to nie zarty jesli to nie pomoze to wlasnie kara nie mozna ignorowac zachowania 3latka, bo przeciez dziecko nawet 8miesieczne jest juz na tyle madre ze wie jak sterowac rodzicami.

Gość moja zaczela bic
autorko, moja nie byla zszokowana poniewaz, jak pisalam, zaczela bic w wieku 8 miesiecy moja pierwsza gwaltowna reakcja - oddanie jej - najpierw wprawilo ja w oslupienie ale potem rozsierdzilo jeszce bardzej wiec stwierdzilam ze nie tedy droga (choc znam mamy, u ktorych ten sposob zadzialal swietnie i dziecko wiecej nie bilo) i dorze, ze zaskoczyla ja Twoja reakcja, to znaczy, ze odnioslas pewien sukces: dalas jej do myslenia i przeciez o to wlasne chodzilo

ale widzialam u niej wstyd za swoje zachowanie i skruche,jak pokornie z oklapnietymi uszami poszla do pokoiku Powiedzialam, ze kiedy bedzie gotowa to moze przyjsc i przeprosic, nic an sile, ja nie bede ponaglac, pospieszac, nalegac, to ma byc z jej woli i przemyslenia, choc nadal uparciuch siedziw pokoiku ,narazie chyba za bardzi sie wstydzi swojego zachowania

Gość moja zaczela bic
wg mnie zareagowalas najlepiej jak moglas a przy okazji do dziecka trafilo, ze zachowala sie niewlasciwie :) zycze Ci, zeby to wystarczylo, moja temperamentna pieciolatka czasem sie zapomina i zawsze musze byc 2 kroki przed nia zeby unieozliwic jej uderzenie mnie - choc na szczescie robi to rzadko

Gość testuje cie
bo to jest testowanie

Zdecydowanie rekacja musi byc ostra,bluskawiczna i piorunujaca w odczucia dziecka do wlasnego przewinienia W takich poczynaniach terapia szokowa bywa wskazana :)

Gość nie karalabym bo jest za male
3 lata to jest jeszcze male dziecko, nie jest wpelni swiadome swojego przewinienia tak jak np juz 6 letnie jest

daje ci 100% potwierdzenia, ze 3 letnie dziecko juz wpelni zdaje sobie sprawe z uderzenia kogos,i za to jak najbardziej dziecko powinno byc w tej samej chwili zdyscyplinowane Identcznie jak szczeniak pokaze ząbki bo cos mu nie pasuje, wtedy paluszkiem pogrozic trzeba i ton miec stanowczy,gniewny ,podobnie jest z malym dzieckiem

Gość a za co cie uderzyla?
a co takiego zrobilas ze cie uderzyla

Gość nalezy sie kara
bic nie mozna ale kare da to tak

Gość ja bym dala w reke
ja by po reku oddala jakby mnie uderzyla

Gość kadbar
8 miesięczne dizecko bijesz ????

że też jeszcze nikt nie poradził autorce " idź z nim do psychologa " :D wyraźnie sie opuszczacie :D

Gość a czemu psycholog nie jest ok?
a ja jednak bym zdecydowala sie na jedną wizyte u posychologa o ile by sie znow to samo powtorzylo .Zawsze wizyta pomaga zrozumiec dziecka emocje i jesli nadal by mnie bilo to bym poszla do poradni