Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość assdsfsdf

zadanie z chemii - pomocy!

Polecane posty

Gość assdsfsdf

Czy ktoś mógłby sprawdzić moje obliczenia i ewentualnie poprawić, jeśli w moim rozumowaniu jest błąd? Mam zadanie o takiej treści: Do syntezy mrówczanu etylu użyto 36,8 g bezwodnego etanolu. Ile gramów i ile mililitrów 85% kwasu mrówkowego należy użyć do reakcji (reagenty używa się w stosunku molowym 1:1)? Ile gramów mrówczanu etylu otrzymano, jeżeli reakcja przebiegła z wydajnością 80%? Przy czym: HCOOC2H5 masa cząst. 74; HCOOH masa cząst. 46, d=1,2 g/ml; C2H5OH masa cząst. 46. Moje rozwiązanie: (Kwas mrówkowy i etanol mają taką samą masę cząsteczkową, więc należy wziąć tyle samo czystego kwasu mrówkowego co etanolu.) c% = 100% * [m subst.]/[m roztw.] => [m roztw.] = 100/85 * 36,8 g = 43,29 g (Przyjmuję, że kwas został rozcieńczony wodą o gęstości 1 g/ml.) [V roztw.] = [V kwasu] + [V wody] = (36,8/1,2) + [(43,29 - 36,8)/1] = 37,16 ml Z wydajności reakcji: [m rzeczywista] = 0,8 * [masa teoretyczna] (Na podstawie etanolu obliczam ile moli produktu wychodzi, bo stosunek molowy to 1:1.) [n mrówczanu] = m/M = 36,8/46 = 0,8 mol [m mrówczanu] = [m teoretyczna] = M*n = 74 * 0,8 = 59,2 g [m rzeczywista] = 47,36 g

Gość sznyty2
kurde to jest trudne...