Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asiamasia

co robić?

Polecane posty

Gość asiamasia

Jestem przyszła mamą. Wiem że powinnam unikać stresu tym bardziej że bardzo długo z mężem staraliśmy się o nie. Mieszkaliśmy za granicą i dorabialiśmy żeby na wszystkie wydatki starczało. Kiedy się dowiedziałam że jestem w ciąży wróciłam do domu. W domu jest babcia która bardzo się cieszy że udało nam się wkońcu. Niestety mama zaraz wróci z pracy z zagranicy i już przez telefon słucham jej porad co wolno a czego nie wolno. Powiedziałam jej że mąż narazie zostanie za granicą zeby zarobić jak najwięcej na nasze dziecko. Ufam mu i wiem że nic złego nie zrobi. Ale moja mama już przez telefon mówi " Jak to??? On tam a Ty tu? Tak się nie da!" Zaczęła na mnie krzyczeć i wogóle. Tak mnie zestresowała że aż płakać mi się chciało. Mi też się nie uśmiecha że jestem zdala od męża ale niejedne małżeństwo tak żyje i dają radę. Poza tym już krytykuje że muszę zacząć o siebie mocniej dbać że nie mogę chodzić w starych ciuchach bo jak to będzie wyglądać. A mi tylko zależy żeby niczego nie brakowało mojemu dziecku a ja sobie radę dam. Ale mama ma inne zdanie. Mówi mi co mam jeść co pić czego nie robić. Przez telefon daje mi tysiąc rad i nakazów. Boże co to będzie jak ona za tydzień wróci i będę musiała to słuchać codziennie. Chyba sobie z tym nie radzę. Poza tym jak coś robię nie po jej myśli to zaraz wybucha wielka awantura i nie raz skończyło się na tym że wyżuciła mnie z mojego własnego domu i nie raz dostałam od niej po twarzy. Co mam robić? Może pojechać do męża i trzymać ją na dystans? Może jej się postawić jeszcze bardziej? Nie wiem co robić a te sytuacje są naprawde bardzo stresujące.

Gość asiamasia
co mam robić? Doradźcie coś :(

Gość herrr
przede wszystkim po co wracałaś? Tam byłabyś z mężem, miałabyś lepszą opiekę medyczną, jeśli jesteście tam legalnie to pewnie jakieś dodatki na dziecko

Gość asiamasia
właśnie że pracowaliśmy nie legalnie :( wrociłam zeby mieć ubezpieczenie bo nie zarabiamy aż tyle żeby płacić za wszystko pełną kwotę

powiedz mamie ze lekarz zalecil ci wypoczynek i zero stresow. i ze on juz ci wystarczajaco powiedzial co mozesz a co nie wiec mama nie musi ci nic juz mowic.

Gość herrr
no to kiepsko... To mieszkanie jest Twoje czy mamy?

Gość asiamasia
to jest domek jednorodzinny Połowę kupiła mama a drugą połowę ja z moim mężem. Ale ona nawet z mojej połowy mnie wyrzuca :( W dodatku jej ciężko coś wytłumaczyć. Nie raz coś starałam sie jej wytłumaczyć ale zaraz reaguje gniewem i zaczyna się kolejna awantura. Juz wiem ze jak wróci to zaraz będzie ustawiać mnie pod swoje dyktando. Czasem żałuje że nie kupiłam innego mieszkania :(

Gość herrr
zawsze możesz to sprzedać i kupić nawet kawalerkę - ciasna ale własna

Gość asiamasia
herrr to by się dopiero rozpętała wojna. Już wiem jakby wszystko fruwało w domu. A matka to już w życiu by mnie nie chciała znać

Gość herrr
ale to Twoje życie a nie życie Twojej matki. Chcesz być zastraszana zawsze? Przecież Twoje dziecko będzie patrzyło na to, jak ona traktuje Ciebie i będzie Cię tak samo traktowało. Nie wiem w jak dużym mieście mieszkasz, ale jeżeli jest małe, to może spróbuj w większym - zawsze to większa szansa na normalną pracę dla Ciebie

Gość asiamasia
Nie mieszkam w dużym mieście. Już kiedyś z mężem mieliśmy problemy z moją mamą. Akurat wtedy w pracy była redukcja etetów i trafiła się praca za granicą. wyjechaliśmy i byliśmy naprawdę szczęśliwi a teraz znów muszę to wszystko przeżywać. Strasznie mnie to męczy :( Jak mam przekonać mamę żeby sobie odpuściła i pozwoliła mi żyć swoim życiem? Przecież już jestem dorosła i umiem ponosić swoje konsekwencje

Gość herrr
może zwyczajnie jej to powiedz. A jak nie posłucha to zamknij za nią drzwi kiedy będzie wychodziła ;)

Gość asiamasia
Znając moją mamę jeśli jej nie pozwolę wypowiedzieć się do końca i zamknę jej drzwi to wybije szybe rzucając w nią jakimś butem. I jeszcze dojdą dodatkowe koszty. Dopiero co wstawiłam nową :( Czasami zastanawiam się dlaczego ona mnie tak gnębi. Może dlatego że jest sama (tato ją zostawił dla innej kobiety pytałam go o powód odpowiedź była prosta przez jej zachowanie). Może ona jest chora? Przepraszam że tak pisze o swojej mamie ale to chyba nie jest normalne

Gość herrr
a co myśli Twój mąż o tym? jakie jest jego zdanie?

Gość 34rrf
jesteś dorosła i powinnaś sama zadecydować o swoim życiu.trochę dziwi mnie to,że mimo,ze znasz swoją matkę-kupiłaś dom obok niej.... nie rozumiem....

Gość asiamasia
Kupiłam z mężem bo zawsze chcieliśmy mieszkać w domku jednorodzinnym. Mama powiedziała ze wszystko będzie ok, że będziemy się dogadywać. A wyszło jak wyszło :( Teraz żałuje że dałam się przekonać. Wielokrotnie tata mówił żeby kupić swoje małe ciasne ale ja nie dałam się przekonać.

Gość asiamasia
Mój mąż sam mówił żebym została w domu bo za granicą nie mam takich warunków. Dziś powiedziałam mu o wypowiedzi mamy, chciałam żeby wiedział co znów się dzieje. W następnym tygodniu przyjedzie na 3 dni i chyba będziemy rozważać co dalej. Powiedział że jest mu przykro jak zachowuje się moja mama. Że jak wróci to żebym z nią normalnie pogadała a jeśli nie to wtedy wyjedziemy razem i trudno. Będziemy próbować tam choć nie jest łatwo. Powiem że jak mieszkamy tam to również płacimy za mieszkanie w Pl tzn płacimy za światło, gaz, wodę itp bo mama tak chciała i dlatego tak ciężko jest nam tam

Gość 34rrf
ja na twoim miejscu już teraz sprzedałabym swoją część i jak najdalej kupiła sobie domek,czy to aż takie trudne?

Gość herrr
przecież wiecznie mąż nie będzie pracował na czarno za granicą, więc ustalcie czy znajdzie tam legalną pracę i tam zostaniecie czy macie zamiar za rok czy dwa wrócić do PL, przeprowadzić się do większego miasta i tam znaleźć stałą pracę

Gość asiamasia
Niby nie jest to trudne. Ale strasznie się boje o reakcję mamy. Że rozpęta piekło, że zacznie inaczej mnie gnębić itp. Już trochę osób z rodziny przestało się ze mną kontaktować. Bo przy ostatniej awanturze jak mnie biła po twarzy to ją odepchnęłam i niechcący rozerwałam jej bluzkę. Na następny dzień przyszła ciotka i od razu ta jej się pożaliła i powiedziała że ją pobiłam. Ciotka nawet mnie nie wysłuchała i od razu przestała ze mną rozmawiać

Gość herrr
gorzej ie będzie

Gość asiamasia
herrr no tak ale ja teraz potrzebuje ubezpieczenia bo teraz jestem w ciąży a nie za rok czy dwa. Nie wiem co robić ale jak o tym wszystkim myślę to chyba będzie jak wyjadę razem z nim i niech się dzieje co chce. Najwyżej nie będę płacić za rachunki w Pl i wtedy będzie stać mnie na prywatne leczenie a może w między czasie znajdę coś legalnego

Gość 34rrf
to ty płacisz za rachunki swoje i mamy,czy tylko płacisz za swoje?

Gość asiamasia
Ja w Pl nawet jak mnie nie było przychodziły rachunki za gaz, światło,wode itp. Mama rozliczała i dzieliła na 3 osoby. 2/3 płaciłam ja z mężem a 1/3 ona. Co uważam za śmieszne bo przecież ja z tych rzeczy nie korzystam a wiadomo za granicą też muszę płacić. Ale nie chciałam się z nią kłucić i przystaliśmy z mężem na jej warunki.