Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PRINCESKA1313131313

kostki rosołowe a małe dziecko ????????

Polecane posty

Gość PRINCESKA1313131313

hej , czy gotujecie swoim maluszkom zupy lub jakies dania na kostkach rosolowych lub na vegecie ?? ja mam 1,5 roczna córke i zastanawiam czy taki dodatek jest dla niej szkodliwy ?

Gość cóż......
Oczywiście,że jest szkodliwy- to sama chemia.

Gość kleszcze niebezpieczne dla lud
A nie mozesz normalnie ugotowac dziecku zupy? Chociazby na skrzydelku a nie syfem pakowac? Po co takie kombinacje.

Gość mamusiapiotrusia111
Nie używam kostek w kuchni i dziecku też bym czegoś takiego nie podała.

Gość PRINCESKA1313131313
jak gotujecie takie zupki aby były smaczne bez kostki

Gość princessaofpersia
zadnych kostek, weget, kucharkow i innych chemicznych smieci nie używam

Gość mamusiapiotrusia111
Gotuję na wywarze z mięsa i warzyw albo na oliwie z oliwek. Podsmażam na niej lekko cebulę z warzywami i zalewam wodą.

Gość princessaofpersia
dobre mięso-nie zadne tam porcje tylko kawałek wolowiny, cieleciny, indyka duuzo warzyw i ziół

Gość hfgtyyu
a czym doprawiacie aby smakowalo ? ja lubie wyrazisty smak zup i nie umiem gotowac bez wegety a bardzo bym chciala...

Gość PRINCESKA1313131313
a zioła jakie?

Gość Wywar z mięsa i kości
Brawo! To jest właśnie "zdrowe podejście' wygotować wszystkie antybiotyki, sterydy, lekarstwa, metale ciężkie i cały inny syf, którym było faszerowane zwierzę - i dziecku do zupki! Dziecko do 2 lat nie powinno w ogóle jeść zup na takich wywarach, tylko na warzywnym, a mięso osobno i dopiero ugotowane dodawać do zupki.

Zupy na wywarach z kości i mięsa kupowanych normalnie w sklepach nie nadają się dla dzieci tak samo, jak na kostce rosołowej. Chyba, że ktoś ma własny drób, świnie, cielaki i wie, co im daje do żarcia.

Bardzo fajna nie-krypto-reklama. :)

Gość Zaplanować ciężko ale
Można kupić granulowany czosnek , cebulę, dodać odrobinkę soli, pietruszkę świeżą i koperek a do tego mięso wołowe które nada aromatu. Ja też ni uzywam kostek bo potrafię się bez nich obyć . Ludzie przed wiekami gotowali przepuszne dania i potrawy a kostek i vegety nie było więc jak oni sobie radzili? Zioła, sól (dla dziecka odrobina bezpośrednio do talerza), przyprawy których jest bez liku i trzeba tylko poczytać na necie które do jakich potraw się stosuje.

Gość PRINCESKA1313131313
Ludzie sa dzis leniwi i zabiegani i nie chce sie tak gotowac ale chyba zmienie ten zly nawyk.

Gość Mt+n
po co solic dziecku?zupe?po co?

Gość mamusiapiotrusia111
hfgtyyu, niestety to nie kwestia wyrazistego smaku, a odzwyczajenia kubków smakowych od glutaminianu sodu. Wierz mi. Trochę to trwa, potrawom na początku niby czegoś brakuje w smaku, ale po jakimś czasie zaczynasz doceniać prawdziwy smak warzyw i innych dodatków, bo tak naprawdę z vegetą wszystko smakuje jednakowo. Warto się odzwyczaić od tego typu przypraw. Ja do wszystkiego dodaję lubczyk ogrodowy, jest świetny przy odzwyczajaniu się od maggopodobnych przypraw.

Gość mam pytanko*
Jaka krypto reklama? Po prostu kupiłam kostki na Allegro i pytam czy to ma sens , czy są zdrowe:O

Gość nhgkg
kiedys dzieci jadly wszystko i bylo dobrze a teraz matki dmuchaja ile sie da i co chwile chorowitki, alergiki itd. jak od czasu do czasu cos doprawi sie kostka badz gotowa przyprawa nic sie nie stanie. kiedys dziecko dostalo w lape chleb ze smalcem albo cukrem i lizalo sople w zime. mielismy styk z brudem, bakreriami . to co sie teraz dzieje jest nienormalne

Gość najbrzydsze sa golfyy
"kiedys dziecko dostalo w lape chleb ze smalcem albo cukrem i lizalo sople w zime. mielismy styk z brudem, bakreriami . " heh jakbym czytała o sobie:D

Gość a ja skrzydełko z kurczaka
i dużo dużo warzyw, jakieś warzywo wiodące[ kapusta, kalafior [może być mrożony], buraki plus przyprawy - zielona pietruszka, koperek, liść oregano. Czasami dodatkiem wiodącym jest kasza, ogórek kiszony, soczewica - wychodzi krupnik, ogórkowa, soczewicowa... Żadnego świństwa w kostkach, proszku nie używam!!!

Gość mam pytanko*
" hfgtyyu, niestety to nie kwestia wyrazistego smaku, a odzwyczajenia kubków smakowych od glutaminianu sodu" Myślę, że jest w tym wiele racji. Używam wszystkie tu podane warzywa (oczywiście w zależności od zupy) plus koperek , pietruszkę, oregano a dalej ta zupa wg mnie (i mojego męża) jest jałowa:O Dlatego szukam alternatywy dla tradycyjnej kostki tzw mniejsze zło.

Gość nie możliwe że dobrze
ugotowana zupa z dodanymi ziołami jest jałowa. Nie ma czegoś takiego jak zdrowsza kostka.Co do pieszczenia się z dziećmi, zauważcie że w ostatnich pokoleniach jest najwięcej przypadków alergii i to na wszystko a największy wpływ na organizm ma jedzenie. Nasze mamy karmiły nas sztucznie, gotowały na kostkach, paliły przy nas papierosy to wszystko miało ogromny wpływ na nasze organizmy z tą różnicą że miały mniejszą świadomość na temat szkodliwości tych praktyk, teraz mamy większy dostęp do informacji , tylko czy mentalność wystarczająco zmieniła się? Czy może przeważają kwestie finansowe albo mamy są coraz bardziej leniwe?

Gość mamagiemama
Ja zamiast kostki rosołowej daję lubczyk - smakuje jak maga, a jest naturalny.

Sama takiego syfu nie jem to tym bardziej dziecku nie daję. Ugotowanie wywaru z mięsem i warzywami nie jest trudne i nie zajmuje bóg wie ile czasu.

Gość kostki.
nie sa chemiczne lecz naturalne :)

Gość nyibvjhn dtg
można sobie zrobić bardzo skoncentrowany wywar warzywny, zamrozić w porcyjkach i używać w razie potrzeby.

Gość używam ekologicznej wegety :p
kupuję od znajomych warzywa, kroję na plastry, suszę w suszarce do grzybów, potem rozdrabniam robotem i mam ekologiczną warzywną przyprawę do zup. resztę porcjuję i mrożę i cały rok mam zdrowe warzywa do zup i sosów. Zupę doprawiam czosnkiem bazylią oregano tymiankiem-wtedy robi się słona czombrem rozmarynem jałowcem-nabiera głębokiego leśnego aromatu koperkiem majerankiem bazylią-idealnie delikatna zupa,doskonałe np do kremu z cukini. Mięso też mam od znajomych,więc akurat gotowałam na mięsie zupy. ale jak czasem nie miałam już nic w zapasach a znajomi akurat nie bili to gotowałam najpierw mięso, potem wylewałam wodę, gotowałam 2 raz i dopiero takie obgotowane mięso dawałam do wywaru warzywnego.

do mam pytanko te kostki co pokazałaś są z glutaminianem sodu więc są niezdrowe