Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hicur

Obojętność rodziny...

Polecane posty

Pobudowałam z mężem dom dziewięć lat temu na małej działce obok mojego taty (matka moja umarła jak miałam dwanaście lat) , tata namawiał mnie żebym pobudowała się obok niego , przepisał na nas działkę , ku niezadowoleniu mojego brata z bratową . Oni byli wtedy bardzo skłóceni z moim tatą ,kłócili się dosłownie o wszystko . Okazało się ,że moje media tj. rury łącza kanalizacyjne przechodzić będą przez działkę taty ,zgodził się na to ,wszystko zostało naniesione na plany budowy . Brat i bratowa pobudowali się na wsi w jej rodzinnych stronach .Tata myśli teraz po latach ku wielkim zadowoleniu brata z bratową sprzedać dom w którym mieszka sam . Może ktoś miał podobną sytuację , co z moimi mediami przechodzącymi przez sąsiednią działkę ( nie ma możliwości puszczenia kanalizacji inną drogą. Jak mam postępować jeśli znajdzie chętny na kupno tego domu?

Gość klgkjl
moze sluzebnosc przesylu?

Gość LIcencja03829382983923
udaj sie po porade do instytucji

Gość klgkjl
nie znam dokladnie szczegolow prawnych. musisz poczytac kodeks cywilny lub najlepiej idz do prawnika. ogolnie chodzi o to ze nalezy zawrzec umowe notarialna ustanawiajaca sluzebnosc przesylu i odplatnosc za nia. albo jednorazowo albo w ratach

Gość booona
na placeniu

ustanowienie służebności czy to przesyłu czy drogi koniecznej to nic innego jaka poinformowanie kupującego ,ze rury czy droga przechodzą przez daną działkę i w związku z tym kupujący musi wziąć od uwagę ,ze nie będzie mógł np. zrobić sobie murowanego tarasu w odległości do 1 m od linii rur a także zgadza sie na naprawy i konserwacje jeśli będzie taka potrzeba . Co w konsekwencji podejrzewam mocno ograniczy grono kupujących .

służebność może być bezpłatna albo płatna - wszystko zależy od tego jak umówią sie strony .

Rury przechodzą blisko ogrodzenia sąsiada i raczej nic na tak małej powierzchni zrobić czy postawić nie da rady zwłaszcza ,że po drugiej stronie parkanu znajduje się dom sąsiada . Prawnie też po śmierci matki stałam się tak jak też mój brat 1/6 właścicielem ,także mam chyba też prawo decydowania bądź pierwokupu tejże nieruchomości? Jak myślicie?

Nie przeprowadziliśmy . Właścicielem jest w największej części tata , ja i brat. Na nas troje przychodzą podatki za dom , nie jest określone kto co ma. U notariusz przy przepisywaniu działki jakieś 10 lat temu stawił się mój brat z tatą .

Czyli nic dobrego mnie nie czeka w tej sprawie . Czasu niestety tez cofnąć się nie da.

dobrze jest jeśli nieruchomość ma jednego włąśćiciela ,ale jeśli ma kilku też nie jest źle :) pod warunkiem że sa zgodni a z teog co widzę ot tato z bratem chcą sprzedać dom , ty nie bardzo .Ale za to masz wpływ na jego sprzedaż będąc w części właścicielką .