Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to?

pomocy co to może być

Polecane posty

Gość co to?

jakieś dwa dni temu coś wyszło mi w tyłku odrazu kołó odbytu .... nie wiem jak to określić to wygląda jak cienki palec.... miałyście kiedyś coś podobnego? pomóżcie co to może być ... jutro wybieram sie do gina pokaże jej to

Gość a czy ta kolezanka
najprawdopodobniej wypadanie odbytnicy, leczy sie operacyjnie

Gość a czy ta kolezanka
aaaa przepraszam, piszesz, ze KOLO odbytu a nie z odbytu no to niestety nie mam pojecia, bo zalezy jak jest umiejscowione, bo "kolo odbytu" to dosc szerokie pojecie, zalezy w ktora strone patrzec ;)

Gość hemortaka
hemoroidy

Gość annazuzannahjk
jak to co, to jest hemoroid, mam podobny cienki, jak się wysilam to się powiększa

Gość To na bank hemoroid
Z tym to do proktologa, a nie gina

Gość To na bank hemoroid
I nie lekceważ tego, bo nie leczone hemoroidy prowadzą do poważnych chorób

Gość co to?
ja jestem aktualnie w ciąży i jak wieczorem zaczynam puchnąć to to coś robi sie własnie wieksze i twarde .... to jest zaraz przy wylocie z odbytu... da sie to jakoś wyleczyć ?

Gość To na bank hemoroid
a to cytuję: Każdy z nas ma w odbycie hemoroidy (zwane też guzkami krwawniczymi). Są złożone z maleńkich poduszeczek wypełnionych krwią. Ich funkcja jest specyficzna - wraz z mięśniami zwieracza uszczelniają kanał odbytu. Dzięki temu kał nie wypada z odbytnicy, nie wydostają się też z niej gazy. Gdy zbliża się wypróżnienie, mięśnie zwieracza rozluźniają się, krew z hemoroidów cofa się do tętnic i robi się miejsce dla stolca. Choroba hemoroidalna To stan zapalny guzków krwawniczych, które powiększają się, nadmiernie wypełniają krwią i w trakcie oddawania stolca nie opróżniają się całkowicie. W efekcie stają się podrażnione i tracą elastyczność. To dość powszechna dolegliwość, dotyka 60 proc. osób po 30-40 roku życia. Przyczyną problemów z hemoroidami najczęściej są zaparcia, a także nawyk przesiadywania w toalecie, brak ruchu oraz dziedziczna skłonność do otyłości. To wszystko powoduje ucisk i podrażnienie hemoroidów. Ponadto chorobie sprzyja uprawianie kolarstwa, jazdy konnej, zawodowe prowadzenie samochodu, dźwiganie ciężarów. Wśród innych przyczyn wymienia się ogólną słabość tkanki łącznej, stosowanie środków przeczyszczających oraz ciążę i poród. Nie lekceważ objawów Pierwszym sygnałem choroby jest krwawienie z odbytu podczas wypróżnienia - to zwiotczałe ścianki nabrzmiałych hemoroidów nie wytrzymują parcia. Krew można zobaczyć na bieliźnie lub papierze toaletowym. Pieczenie i świąd to kolejne objawy stanu zapalnego. W zaawansowanym stadium pojawia się ostry ból, a podczas oddawania stolca hemoroidy się wysuwają i wraz z postępem choroby nie wracają na miejsce. Jedyny sposób to wepchnięcie ich palcem. Inaczej nie da się ani siedzieć, ani chodzić. Te wszystkie objawy mogą sygnalizować nowotwór. Dlatego należy żądać od lekarza pierwszego kontaktu skierowania do proktologa. Ten po badaniu per rectum (przez odbyt) może wykryć raka odbytu czy jelita grubego już w początkowym stadium. Leczenie zachowawcze Przede wszystkim trzeba uregulować wypróżnienia. Konieczna jest zmiana trybu życia z siedzącego na aktywny (trzeba zacząć się gimnastykować). Musimy pić dużo płynów (2,5 l na dobę), jeść owoce, otręby pszenne i jarzyny (zawierają dużo błonnika), a unikać ostrych przypraw, słodyczy i alkoholu. Dietę omówmy z lekarzem, który pomoże nam dostosować ją do naszego trybu życia, wykonywanej pracy i ewentualnych innych dolegliwości. Nie możemy też przesiadywać w toalecie. Równie ważna jest likwidacja stanu zapalnego. Na podrażnienie błony śluzowej w okolicy odbytu stosuje się kremy, maści, czopki oraz nasiadówki (nie dłuższe niż 15 minut) w naparze z kory dębu, rumianku lub nadmanganianu potasu. Temperatura wody nie powinna przekraczać 40 st. C.

Gość To na bank hemoroid
co to? Da się. Ale nie martw się, bo te ,,ciążowe" zwykle po porodzie znikają. Potraktuj go ciepłym prysznicem to powinien się zmniejszyć.

Gość To na bank hemoroid
Możesz w aptece kupić maść na hemoroidy, dostępna bez recepty.