Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekolo

jak usmażyć naleśniki!!!

Polecane posty

Gość lekolo

SMAZE NALESNIKI JUZ CHYBA 10 RAZ W CIAGU MIESIACA WEDLUG ROZNYCH PRZEPISOW I ZAWSZE SA ONE NIEROWNOMIERNE,W NIEKTORYCH MIEJSCACH BARDZIEJ PODRUMIENIONE I PRZEDEWSZYSTKIM sztywne!!!! JAK USMAZYC NALESNIKI TAKIE JAK WSZYSCY GŁADKIE PUSZYSTE I MIESIUTKIE ZEBY MOZNA BYLO JE ZROLOWAC A NIE ŁAMLIWE?? PLISS

Gość ja daję szklankę mleka
i szklankę mocno gazowanej wody mineralnej, są delikatniejsze, mniej tłuste i puszyste

Gość ertrewt
a ja mysle ze wlsnie powinny byc grube wtedy sa puszyste i omletowate.zalezy tez jaka masz patelnie

Gość Trurururu.
Od cukru robią się sztywne. szklanka mąki.pół szklanki wody gazowanej.pół szklanki mleka.szczypta soli. kilka łyżek oleju.a patelnie smaruj umoczonym w tluszczu ręcznikiem papierowym.Nalewaj na środek patelni i rozlewaj na boki.

Gość lekolo
dzięki:) a jak je rozprowadzic? wleje na srodek i kiedy rozprowadzam bo bokach one juz sie zaginaja rozwarstwiaja :( dale na gorocy olej.tego oleju ma byc duzo cczy tylko tak pomazane?

Gość nie wiem czy
Naleśniki robię tak miksuję jajka (ze 3) z mlekiem tak na oko 2 szklanki dodaję cukier waniliowy( nie koniecznie) dodaję mąkę cały czas miksując . Mąki dodaję na oko do uzyskania konsystencji śmietany , jak sypnie mi się za dużo mąki dodaję po troszku wody gazowanej i miksuję. Czy ciasto jest odpowiednio gęste najlepiej sprawdzić na patelni, powinno dość szybko dać się rozprowadzić na cienki placek. Oleju daję tylko pod pierwsze rozlanie ciasta. Zawsze tak robię i wychodzą miękkie i pyszne.

Gość pennyyyy
podstawą jest dobra, równa patelnia naleśnikowa. ja mam taką, że wyleję na nią ciasto i nie trzeba nawet przy tym stać, samo się ładnie ścina. x x mój przepis: 1,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka 1 jako 1 łyżka oleju to razem zmiksować, na końcu zalać 0,5 szkl wrzątku i znowu miksować. cukier lub sól dodać wg uznania. zostawić na 20-30 min, by mąka się napiła. na tej patelni w ogóle nie stosuję oleju, przed pierwszym naleśnikiem tylko lekko smaruję patelnię pędzelkiem zamoczonym w oleju, potem ta ilość która jest w cieście wystarczy, nic się nie przypala.

Gość józiekq
NIE DAWAJ CUKRU A JESLI JUZ ŁYŻECZKE BIAŁEGO LUB WANILIOWEGO TYL;KO!! NA PATELNI MALO OLEJU!!! NAJLEPIEJ OZSMAROWAC RECZNICZKIEM KUCHENNYM!! WODA GAZOWANA LUB SMIETANA I dobra patelnia!!