Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kingulecc

Mam problem ze szkołą

Polecane posty

Przepraszam, że dałam taki temat ale i tak pewnie by nikt tego nie przeczytał. Chodzi o to , że jestem w 3 gim. i muszę wybrać szkołę. Nie chce iść do liceum wolę do technikum ale u mnie jest tylko technikum: fryzjerskie, handlowe, ekonomiczne, elektryk, mechanik. Chciałabym się dowiedzieć po których z tych zawodów zarabiałabym więcej pieniędzy (oprócz ekonomicznego) naprawdę to jest dla mnie bardzo ważne bo nie mogę popełnić błędu życiowego a chciałabym żeby moje dzieci miały jak najlepiej. Zastanawiam się też nad technikum handlowym , ponieważ chciałabym mieć własną firmę. Czy po technikum handlowym mogłabym być menagerem ?

wiesz, jesteś na tyle młoda że możesz robić wszystko. technika mają jedną wadę - do zawodu przygotowują średnio (chyba że fryzjeskie czy elektroniczne czy mechaniczne itp, czyli takie specyficzne bardzo) a poziom przygotowania do matury w technikach jest prawie zawsze gorszy niż w liceach. Jak koniecznie chcesz do technikum to odrzuciłabym handlowe i ekonomiczne, jak chcesz być menagerem to raczej studia ci są potrzebne i to dobre, znajomość języków itd. choć głównie ze względu na poziom nie papierek. ogólnie skupiłabym się na maturze, chyba że chcesz być mechanikiem, elektrykiem lub fryzjerką :) ta ostatnia opcja natomiast całkiem spoko, mozesz późnej zrobić kursy z wizażu i stylizacji ubioru i takie prowadzić usługi, np specjalizować się w stylizacji panien młodych czy współpracować z fotografem i szykować modelki.