Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jj...

podrzuci ktos link jak zasiać warzywa krok po kroku?

Polecane posty

Gość jj...

ma ktos związany z tym filmik? nigdy w zyciu tego nie robilam, a teraz mnie dopadło, muszę posiać warzywa

hehh, ja mam 14 lat i sadzę już 4 rok :> Nie chce mi sie szukać w necie filmików ani nic, sama szukaj :D Nie no.Zależy co chcesz, kup sałatę, koperek, rzodkiewkę - wchodzą w miarę szybko. Jak masz grządkę, to posyp po niej nasionami sałaty, nie za gęsto ale nie za rzadko, przykryj trochę ziemą. podlewanie, to tak żeby nie miały mokro ani też nie za sucho. Koperek - zrób sobie 'rowek' w grządce np. patykiem od miotły, zasiej nie za gęsto, przykryj trochę ziemią. Rzodkiew - to samo co z koprem, siej nasionka nie za gęsto! Szybko wychodzą, będą do jedzenia bardzo szybko :) Na pomidorki już za późno, z ogórkami dużo roboty, chyba że mało chcesz zasiać to: 2-3 nasionka co około 10 cm w rowie od patyka miotły, lekko ziemią przykryć. Ogóraski lubią nawóż, najlepiej naturalny. Ja podlewam kurzymi odchodami, ale kup po prostu jakiś nawóz. No i przy nich trzeba plewić, ale mają trochę ostre liście, poza tym lubią byż przykryte włókninę. No wiadomo wszystkie roslinki lubią jak im się plewi.

Gość jj...
rycha dzięki :) ja własnie nie mam porobionych grządek, nic nie mam, a bede roobic pod okiem tesciowej:/ z tym, ze ona mi nie pomoze, to wiem napewno. prosze cie gdybys jednak podrzcila mi jakis filmik z sianiem? szukam na yotube ale nic nie ma :(

Gość Aga google
Rycha, lubie to! :D Gdybyś była starsza poszłybyśmy na piwko. :)

Dziewczyno, trochę wiary w siebie :) Na wszystkich opakowaniach z tyłu, można znaleźć instrukcję jak posiać :p Najpierw wybierz miejsce do siewu, oczyść z chwastów i wszelkiej zbędnej roślinności a następnie spulchnij ziemię na całym poletku. Gotowe? teraz kolej na planowanie gdzie i co ma rosnąć. Postanowione? Zrób kijem od miotły rowki - rządki. Pamiętaj o odstępach co kilka rządków,żebyś miała dostęp do tego co urośnie - zarówno chwastów (trzeba wyplewić) jak i plonów właściwych ;) Nasionka wsypujesz do rowków i lekko zakrywasz ziemią - głębokość rowków, jak i gęstość nasionek znajdziesz na instrukcji. Podlewasz delikatnie zraszaczem ,żeby nie wypłukać nasionek i czekasz i doglądasz. Proste? Powodzenia i nie stresuj się teściową. Zachowuj się przy niej tak, jakbyś co najmniej całe życie zajmowała się ogrodnictwem :p