Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcelinaaaa

Czy pracodawca może tego wymagac ??

Polecane posty

Gość Marcelinaaaa

Pracodawca postanowił, że mam zostac zwolniona, redukcja etatów, kryzys itd. Na moim stanowisku pracy pracowałam na pewnym programie komputerowym, obsługiwałam go jako jedyna osoba w firmie. Obsługi tego programau nauczyłam sie sama, inwestujac w to własne pieniądze , prywatny czas po pracy, sama również płaciłam za materiały instruktażowe. Teraz pracodawca żąda ode mnie, żebym zanim odejde nauczyła inną osobe obsługi tego programu. Odmówiłam, argumentujac tym, że firma nie finansowała mojego szkolenia w tym zakresie, wiec swoją wiedzą nie mam obowiązku dzielic sie z nikim , a tymbardziej szkolic kogoś. Rozpętała sie cała awantura, szef wpadł w furie i powiedział, ze on mi wydaje takie polecenie służbowe, że mam komus to przekazac i mam je wykonac , bo jak nie to pożałuje . Miał ktoś podobny przypadek ??? I kto w takim wypadku jest na prawie , ja czy on ??

Gość Marcelinaaaa
pomóżcie bo nie wiem co robic ! :(

Gość mysle ze nie masz obowiazku ko
kogos uczyc! :)

Jak to co? Powiedz, żeby się pierdolił i złóż wypowiedzenie, zanim cię sam zwolni i powypisuje głupot, skoro i tak ma cię wywalić.

Gość Marcelinaaaa
A jesli z tego powodu zwolni mnie dyscyplinarnie , za odmowe wykonamia polecenia słzbowego ?? Może tak zrobic ???

nie daj sobie wmówić,a jak Ciebie bedzie straszył to powiedz mu że znasz swoje prawa i obowiązki i jak będzie trzeba pójdziesz do sądu pracy :P ja bym tak powiedziała...nie znaczy tood razu że masz do tego sądu iść,ale niech wie że jesteś swiadoma tego co musisz a co możesz

Gość mam ochotę jej przypindrolić
Według mnie nie masz obowiązku nikogo szkolić. To jest Twoja wiedza, Twoja inwestycja. Powiedz, że jak Ci zapłaci to przeszkolisz następcę.

Gość Piotr 24
Jeśli nie masz w umowie zawarte, że szkolenie innych osób w firmie należy do Twoich obowiązków to nie ma konieczności byś udzielała pomocy innym osobom. Po drugie z tego co rozumiem to szkoliłaś się we własnym zakresie już będąc zatrudniona w owej firmie ?

Gość Piotr 24
Swoją drogą jeśli on Ci każe i krzyczy itd to jest mobbing

Gość bejca282424
Ale kretyn:D Nic ci nie może zrobić, także się nie przejmuj. Oczywiście atmosfera pewnie będzie do dupy, ale z drugiej strony i tak długo nie popracujesz, więc dasz radę.

Gość bejca282424
Jakiego polecenia służbowego? Masz w umowie napisane, że do twoich obowiązków należy szkolenie pracowników? Nie? To niech się buja cwaniak.

Gość no wez ciebie
zwalnia bo redukcja etatow a kogos ci kaze uczyc?tzn ze jednak bedzie ktos za ciebie,poza tym jak sama inwestowalas i sie uczylas to niech spada na drzewo! jak wyzej sama sie zwolnij niech spada

Gość Marcelinaaaa
Tak, przeszłam na inne stanowisko , była potrzebna znajomosc tego programu ... nikt mnie wtedy nie pytał czy go znam , czy to umiem robic. Postanowiłam wiec , ze sie tego naucze / chciałam pracowac / Płaciłam osobie, która przychodziła do mnie do domu popołudniami i uczyła mnie. Materiały pomocnicze tez kupiłam za własne pieniadze.

bedac na Twoim miejscu tez bym tak postapila, ale.... xxxx kp. Art. 100. 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę. xxxx mozesz zawsze powiedziec ze zapomnialas juz co i jak, ale takie argumenty raczej nie przejda....

Gość prawo mówi jasno
masz obowiązek wykonywać polecenia które wydaje ci pracodawca w związku z wykonywaniem pracy. Za niestosowanie się grozi dyscyplinarka.

Gość bejca282424
w każdym razie dyscyplinarnie zwolnić cię nie może, a jak to zrobi to sąd pracy - wygraną masz jak w banku

Gość Marcelinaaaa
Myśle, ze dlatego właśnie tak sie wścieka , bo mnie zwolni, a to co robiłam ja , dołozy komus innemu do jego obowiążków, tym spoosobem zaoszczedzi bo moja pensja i zus zostana mu w kieszeni , ttak to sobie wykombinował, dlatego teraz taka awantura

albo idz na chorobowe- i tak Cie zwolni, a bedziesz miala problem z glowy ....

Gość bejca282424
ale szkolenie kogoś nie należy do jej obowiązków.

Gość prawo mówi jasno
w sądzie pracy przegrasz. Zgodnie z art. 100 1 Kodeksu Pracy pracownik jest zobowiązany wykonywać swoją pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które powinny dotyczyć wykonywanej pracy. Obowiązek wykonywania przez pracownika poleceń pracodawcy wynika z istoty stosunku pracy.

Gość Piotr 24
W przypadku jeśli nie miałaś zapewnionego przeszkolenia w pracy na innym stanowisku pracy, wg mnie powinnaś domagać się zwrotu za poniesione koszty szkolenia od pracodawcy. Nie wiem jak prawo wygląda w tym przypadku niestety. To tylko moje zdanie. Tym bardziej nie masz obowiązku jakiegokolwiek szkolić następców. Swoją drogą jeśli nie wykonasz tego polecenia i będzie uważał to za powód zwolnienia, wówczas do sądu pracy możesz złożyć wniosek o przywrócenie na stanowisko pracy

co nalezy a co nie nalezy - na to sa regulaminy itp. Ona dostala polecenie ze ma wdrozyc nowego pracownika. ja bylabym ostrozna w zlosliwosciach typu- zapomnialam jak ten program działa :)

REKLAMY GOOGLE Sprawdź Pożyczki Wonga Dobre Pożyczki w Wonga.pl - Nie Mamy Przed Tobą Tajemnic! Sprawdź www.wonga.pl Podstawową cechą każdego stosunku pracy jest podporządkowanie pracownika, które w praktyce oznacza obowiązek wykonywania wydawanych przez pracodawcę poleceń. Oczywiście pracownik ma prawo do krytyki żądań pracodawcy, jednak nawet negatywna ocena wydanego polecenia nie zwalania go jeszcze z obowiązku jego wykonania. Co więcej, odmowa wykonania polecenia przełożonego może mieć dla pracownika niekorzystne konsekwencje, począwszy od kary porządkowej, aż do wypowiedzenia umowy o pracę bądź zwolnienia pracownika w trybie natychmiastowym włącznie. Nieposłuszny pracownik musi zatem liczyć się z możliwością zwolnienia oraz z niekoniecznie zadowalającą treścią świadectwa pracy. Które polecenia są wiążące Pracownik jest zobowiązany do wykonania tylko tych poleceń pracodawcy, które: dotyczą pracy; nie są sprzeczne z umową o pracę; nie są sprzeczne z przepisami prawa. Jeżeli zatem polecenie pracodawcy spełnia wszystkie powyższe warunki, pracownik nie może odmówić jego wykonania, a czyniąc to naraża się na niekorzystne konsekwencje ze zwolnieniem dyscyplinarnym włącznie.

Gość Piotr 24
Prywatnie mogę powiedzieć z ręką na sercu że takiego szefa ja miałbym w dupie i od razu bym wypowiedzenie złożył ze skutkiem natychmiastowym

Gość zadzwoń
do pipu,są anonimowe infolinie i tam ci odpowiedzą na wszystkie pytania,ja też dzwoniłam z pytaniem,czy można wymusić na mnie pracę w nadgodzinach,których nie chciałam,nie musisz podawać nazwiska i pracodawcy,tylko się poradzić,polecam bo warto,

Ja tam podjąłbym sie nauki z tym, ze wiedza, którą bym przekazał miałaby charakter konia trojańskiego;)

Gość prawo mówi jasno
zwrotu kosztów domagać sie nie może. mogła powiedzieć że nie umie używać programu.

Gość prawo mówi jasno
Piotr 24: pracownik nie może złożyć wypowiedzenia ze "skutkiem natychmiastowym" , tylko z okresem wypowiedzenia. Ze skutkiem natychmiastowym to można porzucić pracę. I dostać dyscyplinarkę.

Gość moze macie jakies pirackie
oprogramowanie w firmie? :D Jak tak to zalatw mu kontrole legalnosci haha. Nieraz byly takie smieszne reklamy w telewizji zeby pracodawce podkablowac za piraty.