Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marcelinaaaa

Czy pracodawca może tego wymagac ??

Polecane posty

Gość ale co wy opowiadacie
to według was ktos kto pracuje na danym stanowisku , bo ma konkretna wiedzę w tym zakresie ma obowiazek dzielic sie swoja wiedz z innymi ?? a od kiedy tak jest ?? juz widze jak ordynator wydaje polecenie słuzbowe chirurgowi, zeby nauczył innego lekarza jak sie coś tam wycina :) czy inzynier specjalista od budowy mostów dostaje polecenie od dyrektora , zeby nauczył młodszego kolege jak sie to robi ludzie maja swoją wiedze i za ta wiedze dostaja kase od pracodawcy, swoja wiedza nie mają obowiazku dzielic sie z nikim, chyba, ze są nauczycielami lub wykładowcami

Gość dokładnie tak jest
własnie za swoja wiedze i umiejetnosci otzrymuje sie wynagrodzenie juz widze jak wszyscy specjalisci w jakiejs dziedzinie ucza swoich współpracowników tego co potrafią hehe

Gość Marcelinaaaa
a

Gość Marcelinaaaa
Może złożyc mu propozycje seksualna jak myślicie niezwolni mnie wtedy?

Gość Marcelinaaaa
Podszywowi dziekuje za wpis i żegnam

sprawdź,co masz NAPISANE w Zakresie obowiązków.Często pracodawcy umieszczają tam zdanie w stylu ; " i wykonywanie innych poleceń przełożonego". Najlepszym wyjściem jest telefon do Inspekcji Pracy.Nie musisz sie przedstawiać.Po prostu spytaj a otrzymasz najlepszą odpowiedź. I nie dawaj się!

idz do niego jak emocje opadna, powiedz mu ze zainwestowalas w to swoje pieniadze i czas i ze owszem, przeszkolisz nowego pracownika, ale niech on sie z Toba rozliczy. Jak sie zgodzi to ok, a jak nie to daj chorobowe i olej to. Ale na spokojnie, bez emocji....

Gość derfrefdsa
Jeżeli masz umowe na czas nieokreślony to teoretycznie nie może Cie zwolnić, jedynie przez likwidację stanowiska, takze ja bym nie uczyła nikogo, a jak zwolni Cie to bym poszła do sądu pracy. Żeby Cie dyscyplinarnie mógł zwolnić, musiałabyś naprawdę przeskrobać, np przyjść pijana ro roboty. Ja bym nie uczyła i dlaczego Ciebie zwalnia a kogoś zatrudnia na to stanowisko?

Gość derfrefdsa
Miało byuć jeżeli Cie zwolni poprzez likwidację stanowiska i bedziesz wiedziec że ktoś na nim pracuje to od razu do sądu. to samo jeżeli chce Cię zwolnić to należy Ci się odprawa, nie podpisuj porozumienia

Gość derfrefdsa
aaa a co do szkolenia to powiedz że nie masz kursu pedagogicznego dla instruktoów praktycznej nauki zawodu i nie możesz szkolic;p niech sie buja i ją zwolni':Dchociaż zapewne układy i układziki, idż to Inspektora pracy ( za darmo dają porady, na prawde warto, pomogą, doradzą jak zrobić żeby było i zgodnie z prawem i po stronie pracownika)

Gość autorka nie bierze deszczu
złóż wypowiedzenie, idź na chorobowe a dziad niech spada wiadomo ze nie wolno nic usuwać, niszczyć, ale nie masz obowiązku szkolić innych pracowników, polecenie służbowe musi odpowiadać twojemu stanowisku pracy

Gość derfrefdsa
jak wezmie wypowiedzenie to nie dostanie odprawy! Ludzie ale wy doradzacie...

z tego co wyczytalam to nie jest nowy pracownik

Gość rfq3d3q4e
ja ci dobrze radzę najedz się fasoli albo grochu, a na drugi dzien zapros swego "ucznia" do biurka i dawaj czadu :classic_cool: 🖐️

Gość gghghhghj
ale jak to jest ze ciebie chcą zwolnic bo redukcja etatow a mają kogos nowego zatrudniac? chyba ze to jakaś osoba co juz tam pracuje i ma przejąc twoje obowiązki. wspolczuje ci... ja bym chyba nauczyla, lepsze to niz dyscyplinarka

Gość gegeg
nie doczytalam calego watku wiec jezeli ktos juz napisal cos podobnego to z gory sorry. mam taka rade dla ciebie autorko. idz na zwolnienie lekarskie. nie wiem czy juz masz wypowiedzenie w rekach z jakims okresem ze np musisz jeszcze dwa tygodnie pracowac. jezeli tak jest to niestety ale MUSISZ wykonywac przez ten czas polecenia szefa. uwazam natomiast ze nie powinnas w zadnym wypadku kogos szkolic jezeli zainwestowalas w swoja nauke wlasne pieniadze i czas a szef mial to gdzies. dlatego najlepszym rozwiazaniem i zarowno najprostszym jest pojscie na zwolnienie lekarskie do konca okresu wypowiedzenia. nikt ci nie bedzie mogl niczego zarzucic, ty masz wtedy czysta sytuacje. natomiast jezeli chodza tylko jakies pogloski ze zostaniesz zwolniona a wypowiedzenia nie dostalas to mozesz postawic wszystko na jedna karte i sama sie zwolnic. okres wypowiedzenia pewnie jakis bedzie ale i wtedy pojdz na zwolnienie lekarskie. bedziesz miala czas na znalezienie nowej pracy przez ten krotki czas. i jeszcze jedno: NIE POZWOL SOBIE!! to, że ten facet jest szefem nie upowaznia go do zmuszania cie do czegokolwiek. facet jest sprytny, ale ty badz sprytniejsza. powodzenia

Gość nimffaq
Jeżeli ma podstawy do zwolnienia Cię to ma prawo. Nawet może cie zwolnić za nie stosowanie się do zasad bhp. http://krajowy.biz/firma,centrum-bhp-24-switlana-krawczyk :)

Gość gość
Wydaje mi się że może.

Gość gość
Moim zdaniem pracownicy powinni podnosić swoje kwalifikacje poprzez specjalne szkolenia. Oczywiście wydaje mi się, że pracodawca może tego od Ciebie wymagać ale nie możesz być odpowiedzialny za jakość tego szkolenia. U mnie niedawno odbywały się szkolenia z zakresu obsługi klienta prowadzone przez firmę www.vade.com.pl.