Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość już_mamusiaa

wprowadzanie nowych pokarmów przy karmieniu mieszanym

Polecane posty

Gość już_mamusiaa

Hej Dziewczyny ! Słuchajcie mam taki problem: wszędzie piszą jak rozszerzać dietę maluszka jeśli jest on karmiony piersią oraz jeśli jest on karmiony mm. Różnica jest spora bo przy piersi piszą, żeby zacząć wprowadzać nowe pokarmy po 6 mż a przy mm już po 4 mż. Również co do samych pokarmów przy piersi najpierw kaszki i gluten a przy mm najpierw słoiczki. Natomiast nigdzie nie znalazłam informacji a temat wprowadzania nowych pokarmów jeśli niemowlę jest karmione w sposób mieszany. Dlatego moje pytanie do Mam, które w ten sposób karmiły swoje dzieci: w którym miesiącu życia i jakie pokarmy zaczęłyście wprowadzać do diety Waszych maleństw? Będę wdzięczna za porady :)

Gość już_mamusiaa
Sawa.83 ---> dziękuję za wiadomość, Dziewczyny czy jeszcze któraś może podzielic się swoim doświadczeniem w tym temacie ?

Gość karmię tylko mm
Jakaś dziewczyna w necie pisała, że jej lekarz powiedział, że trzeba się zastanowić, którego mleka podajemy więcej... czy z piersi czy sztucznego.. i wówczas dopasować wprowadzanie nowych posiłków (tzn. np. jak więcej sztucznego mleka dziecko pije, to rozszerzanie diety jak przy mm) Znalazłam jeszcze coś takiego; "Co z żywieniem mieszanym? Wprowadzamy je wtedy, kiedy ilość pokarmu matki nie jest wystarczająca i nie pokrywa potrzeb niemowlęcia. Najlepiej jest podawać mieszankę po karmieniu piersią. Rozszerzanie diety odbywa się zgodnie ze schematem sztucznego żywienia."

Gość już_mamusiaa
więcej karmię mojego syka moim mlekiem, a mm tylko na noc dostaje. Czyli raczej powinnam rozszerzać dietę dostosowując się do tych schematów dotyczących karmienia piersią.

Gość gość
podobno należy zaczynać od glutenu, a co zawiera gluten ? Chyba kaszka manna z tego co wiem

Gość Icy Moon
pod koniec 4 miesiaca zaczelam od podawania kaszki na noc w mleku modyfikowanym przez butelke z najwieksza dziurka. Najpierw pol, po kilku dniach cala miarka kaszki na butelke mleka a na koncu dwie miarki kaszki. W polowie 5 miesiaca zaczelam dawac sloiczki (ziemniaki, dynia, marchew) po jednym nowym skladniku przez 3 dni. Najpierw bardzo symbolicznie, dwie, trzy lyzeczki w ciagu dnia. Teraz mala jest w polowie 6 miesiaca i je juz ziemniaki, dynie, marchew, groszek, fasolke, banana, jablko, gruszke, sliwki, truskawki, mango, kukurydze, brzoskwinie i morele. Zjada 1 sloiczek dziennie.Pol warzywnego i pol owocowego. Pije tez sok jablkowy wymieszany pol na pol z woda. Wypija tego jakies 120 ml dziennie.