Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość walter1221

krostki na twarzy, szyi, tyle glowy

Polecane posty

Gość walter1221

witam dziecko ma prawie 6 tyg. od okolo 4 tyg ma krostki na policzkach, szyi, tyle glowy. dodatkowo skora w tych miejscach jest tak jakby chropowata/szorstka. wyglad krostek tak jak na zalaczonym zdjeciu (zdjecie sprzed tygodnia). obecnie twarz jest jakby bardziej sucha, krostki nadal widoczne, skora nadal chropowata. jak sobie z tym radzic? czy stosowac jakas masc, czy tylko rpzemywac ciepla woda? co to moze byc: tradzik, uczulenie jakies, skaza? bylismy u pediatry to powiedzial, ze na tym etapie on nie wie co o jest ale przepisal LOCOID. wyczytalam, ze jest to krem na sterydach i nie chce tego dawac dzidzusiowi. pozostale miejsce na ciele ma prawidlowa skore oprocz miejsca, z ktorego wypadlu wloski. tu pojawia sie ciemieniucha ale z tym sobie poradzimy :) moze jeszcze na uszach mocno luszczy sie skora, reszta OK. prosba o porade co robic z tymi krostkami? co to jest?

Gość Autorko kup ten kask
Do lekarza z tym a nie na kafe!!! Tyle czasu minęło a ty jeszcze tego nie skontrolowałaś?

Gość kkjkjkij
To wygląda jak niedojrzałość gruczołów łojowych i bardzo często się przytrafia niemowlętom ale tak naprawdę licho wie czy to to . Dlaczego nie pójdziesz z tym do lekarza? Ja to bym już dawno poszła do pediatry, może dziecko ma jakieś uczulenie?

Gość moim zdaniem.........
to mi wyglada na tradzik - a lekarzem nie jestem, moja rada - zmien lekarza.... Poczytaj sobie na temat tradziku niemowlecego, podobno jest go mniej na swiezym powietrzu a wiecej po przegrzaniu czy kapieli, stopniowo schodzi w dol na ciele.... Jakie masci nie pamietam,z adaj pyt na forum np. Styczniowek, luty, marzec, na pewno ktoras tez to przechodzila.... Przede wszystkim wizyta u lekarza

Gość walter1221
Przeciez napisalem, ze bylam u lekarza. Dodam, ze bylam dwukrotnie. 1razem powiedzial, ze to prawdopodobnie tradzik noworodkowy i samo zejdzie, 2 razem, ze na tym etapie nie wiem co to jest i przepisal LOCOID. Odnośnie stopniowego schodzenia w dol krostek - delikatne krostki pojawily sie na barkach. Radzicie isc do innego pediatry? Czy moze uderzac do dermatologa?

Gość elaelżbieta
jakbym o swoim dziecku czytał i swoje dziecko widziała na zdjęciu... mój pediatra też się średnio przejął, stwierdził, że skaza i mam wykluczyć z diety mleko, wcześniej była wersja, że trądzik. Gdybym sama nie zwróciła jego uwagi na te zmiany przy okazji szczepień, to nic by nie powiedział. Ja wyeliminowałam z diety mleko i białka jaj i czekam na efekty. Czekolady, miodu, orzechów czy cytrusów nie jadłam wcale.

Gość zrób baranka.wiesz o co chodzi
Ty jakaś głupia jesteś. Byłaś u jednego lekarza, gówno pomógł. Albo chodzisz do niego do skutku albo szukasz innego. I o to aż się pytać trzeba na cafe. Przecież to Twoje dziecko, Ty masz obowiązek dbać o nie na wszelkie możliwe sposoby. Ja pierdzielę. Wierzę, że takie pytania to żarty.

Gość walter1221
Oby to nie byla skaza. Do dermatologa z tym isc czy do innego pediatry?

Gość Mama dwójki.
Ja bym odstawila nabiał na twoim miejscu i zobaczysz czy cos pomoże. Bez paniki. Smaruj czymś buzię żeby nie była sucha. Dlaczego zakładać ze lekarz się nie zna. Niektóre to by latały z każdą krostką do lekarza, a najlepiej do 5 dla pewności.

Gość walter1221
No własnie dziś postanowiłam ze jutro stopuje z nabialem. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Skóra jest sucha, ma krostki - pytanie czym to smarowac? czym to nawilzac podczas pobytu w domu a czym podczas spacerow w obecne upalne dni?

Gość bueheheheheheheeh
u nas tak wyglądała skaza białkowa... My jesteśmy na mm używaliśmy nan pro ha, przeszliśmy na bebilon pepti i przeszło... Obecnie jesteśmy w trakcie powrotu na ha, ale tym razem bebiko. Skoro to trwa tak długo to dlaczego tyle z tym czekasz? Ja na początku myślałam, że to potówki, ale nie schodziło to poszłam prywatnie do lekarza. Poprosiłam o bycie pierwszą bo nie jest chory i żeby się z chorymi nie stykał i było bez problemu.

Gość cóż......
ale nabiał odstaw zupełnie i w każdej postaci , na efekty trzeba czekać zazwyczaj ok 2 tyg.

Gość walter1221
Ok nabial odstawie! A co z ta mascia LOCOID? Dobrze robie, ze nie chce tego uzyc?

Gość walter1221
Odpowiedzi: 1) dla moje dzidzi krostki wyszly w ok. 4 tyg. 2) ponizej namiary na kolejne zdjecia/robione przed chwilka - z krostkami i zmianami lojotokowymi 3) na boku na ktorym dziecko wiecej lezy krostki sa bardziej widoczne 4) dziecko ulewa 4) opis krostek: drobne, czerwone (taka kaszka manna, pojedyncze ma biale srodki), na policzkach byly szorstkie/chropowate teraz jakby zmiekly/sa bardzej elastyczne; przy uszach/przy nosku dalej szorstkie; tyl glowy/kark luszczacy sie i szorstki; skora lekko blyszczaca; pod wplywem ciepla krostki sie nasilaja. Pytania: 1) czy dobrze robie, ze nie smaruje mascia LOCOID od pediatry? 2) tak jak pisalem twarz przemywam tylko przegotowana woda; czy zgodnie z powyzszym postem zastosowac dodatkowo EMOLIUM KREM SPECJALNY? 3) czym smarowac zmiany lojotokowe? kremem oILATUM soft, Emulsja na suchą skórę głowy (Emolium), oliwKA Hipp? Wyczytalem zeby nie kupowac oliwki bambino!! 4) zasadnicze pytanie w dalszym ciagu: od czego sa te krostki? i co to za krostki? tradzik/skaza/azs/inne? jedni pisza jedna, inni drugie, trzeci jeszcze inne.......... 5) czym sie rozni tradzik od skazy i od azs? Pozdrawiam

Gość walter1221
Kupiłam Emolium emulsja specjalna - bede tym smarowac maluszka w jednym miejscu zeby zobaczyc czy pomaga. Zmiany lojotokowe tez mozna smarowac ta mascia? Pozdrawiam

Gość walter1221
lolipop30 - spoko mozesz wkleic! po jakim czasie twoej dzidzi minely krostki?

Gość walter1221
Hej, mniejsza czesc krostek ma biale konce, inne nie maja. Dodam, ze wczoraj wieczorem krostki pojawily sie na dloniach i nozkach - taklaby schodzil w dol. Natomiast na twarzy jakby troszke przybladly/przygasly - juz nie robia sie takie rumiane. Twarz jest lekko blyszczaca albo m isie tak wydaje. http://img22.otofotki.pl/obrazki/sz205_IMG_0985.JPG zdjecie z dzis Kupilam na allegro krem oilatum soft baby. Mam nadzieje, ze jutro dojdzie i chce dzidzi tym kremem smarowac twarz,etc. Do dermatologa zapisalam sie dopiero na czwartek. Jutro mam szczepienie u pediatry to jeszcze jego bede pytac. Pozdrawiam

Gość gość
Witam Sorki, ze tak pozno odpisuje. Dzidzia ma krostki na szyji, z twarzy jakby zeszly, czasami sie pojawiaja,rece i nogi szorstkie jest troszke krostek. Brzuszek, plecki skora super. Dzidzia ma 2 miesiace. Byłam u dermatologa i tak: - podejrzewa, ze to jest łojotokowe zapalenie skory - do smarowania ciala dal Cetaphil (3xdzien), ze wzgledu na to, ze skora jest sucha. - do smarowania szyjki dal FUCIDIN cream (2-3dziennie)+ clotrimazolum(2-3dziennie), ze wzgledu na to, ze szyjka jest zaczerwieniona/czerwona (odparzenie) oraz sa krostki - do smarowania glowy dal zoxiderm (co 2 dzien na mokra glowe i splukac), ze wzgledu na to, ze pojawila sie ciemieniucha. Kupilam to wszystko. Zastosowalam masci: na glowe 1raz, na cialo 6razy, na szyje 4 razy. I tak szyjka po tych dwoch masciach jakby bardziej sie zaczerwienila, ale tez zrobila sie na niej sucha/luszczaca sie skora - to dobrze, czy odstawic te dwie masci? Po cetaphil skora luszczaca sie na nogach, reszta bez zmian. Glowa po zoxiderm bez zmian

Gość beara
Mój synek ma dokładnie to samo - czy możecie dać znać, na co u Was wyszło i jak leczyć? Moje konsultacje lekarskie póki co prowadzą do nikąd.

Gość Dumny Tatuś
Witam! U nas przyczyną krostek na glowce była oliwka i płyn do kompieli Jonsona. Lekarka od razu kazała je odstawić bo wiele Mam ma z tym problem. Bardzo ważne są kosmetyki, które uczulaja. Polecono nam kosmetyki od firmy Emolium i problem zniknął. Na początku mysileliśmy że to skaza białkowa ale odstawienie na tydzień mleka było okropne dla naszego Krzysia. Mleko żony przez to bylo mało wartościowe i powodowało ogromne kolki i wzdęcia. Także polecał się zastanowić nad kosmetykami dla swoich pociech które uczulają. Pozdrowienia dla wytrwałych Mam.

Gość gość
Właśnie przyczyną takich uczuleń mogą być najróżniejsze rzeczy. Mój dermatolog z http://www.med-expert.pl/uslugi właśnie mi powiedział, że uczulenie może wystąpić chociażby po zmianie płynu do kąpieli. Tak więc trzeba uważać.

Gość gość
Z takimi rzeczami idzie sie do dermatologa... raczej samo nie zejdzie