Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Athelgast

Antytrynitarze łączmy się....

Polecane posty

Ten topik jest przeznaczony dla osób o poglądach antytrynitarnych, do wyrażania własnych opinii i być może stanie się zalążkiem nowego ruchu...

Gość Bolp11
Forum dla dyskusji antytrynitarzy już istnieje od paru lat. Zapraszam do odwiedzenia : " Bloga antytrynitarzy" , (wystarczy wpisać w wyszukiwarce internetowej). Poprzez komentarze do wpisów, każdy może podzielić się swymi przemyśleniami, dotyczącymi tematów i wersetów związanych z trynitarnym dogmatem. Pozdrawiam nie tylko antytrynitarzy :-)

Gość gość
Biorąc pod uwagę moją sprawdzoną, ultralogiczną teorię( Teorię Pałysiewicza) http://blogi.newsweek.pl/Tekst/swiat/679284,teoria-palysiewicza.html i tzw. " problem islamski" widziałbym w Świadkach Jehowy jedynych obrońców przed zniszczeniem Chrześcijaństwa przez Islam. Jako osoba superodpowiedzialna sugerowałbym Świadkom Jehowy tylko skupienie się nad fałszywym dogmatem o Trójcy, bo to będzie najskuteczniejszą taktyką. Przewaga Islamu nad Chrześcijaństwem polega na większej agresywności. Osoba, która zna świetnie Koran i Biblię i czuje się Polakiem powie, że żebyśmy mogli być i byli LEPSI od muzułmanów- agresywniejsi są lepsi- powinniśmy pozbyć się bałwochwalstwa z zachowaniem Chrześcijaństwa. Wówczas czcząc tylko Syna Bożego nie czcimy syna Maryi i czcząc Syna Bożego nie czcimy innej osoby jak tylko Boga Jedynego i czcimy Syna Bożego( Jego część boską) oraz Pana podobnego formatu co Mahomet “Muhammad is commanding us to love him as the Christians loved Jesus”, and the Jews said: “Muhammad wants us to take him as a compassionate Lord, just as the Christians took Jesus as a compassionate Lord”. (Tanwîr al-Miqbâs min Tafsîr Ibn ‘Abbâs, Q. 3:31; bold emphasis ours)worship_muhammad.html., ale nie boga ! W ten sposób przestajemy być ofiarami czy nawet masochistami. To tak jakby w ringu bokserskim, ktoś kto czci kogoś innego niż Jedyny dostaje w ryj albo jest na celowniku i może być niespodziewanie zabity, a ten kto pozbywa się fałszywego dogmatu o Trójcy i innych bałwochwalstw ” robi skuteczny unik” i taki ” skuteczny bokser” będzie brany przez muzułmanów jako ” niedouczony”, bo oni nie wierzą, że Bóg miał Syna. Natomiast wierzący w fałszywy dogmat o Trójcy, to dla nich niewierni www.thereligionofpeace.com/quran/023-violence.htm , którym niespodziewanie mogą gardła poderżnąć.Choć tym ruchem nie powalimy Islamu, to i tak będziemy ” skutecznymi bokserami”. Znając Koran na przykład nie wypowiem się niewłaściwie o zakrywaniu muzułmanek burkami, bo oni to mogą wziąć za obrażanie muzumałmanek i mogliby mnie załatwić tu w Polsce. Panuje przesąd o zacofaniu muzułmanów, któremu przeczy stosunkowo wysoka pozycja społeczna muzułmanów amerykańskichen.wikipedia.org/wiki/American_Society_of_Muslims.Dogmat o Trójcy jest bezpodstawny, zwodniczy i ma korzenie w pogaństwie. Trynitarze oparli ten dogmat przede wszystkim o 2 wersety. 1) Podaję PIERWOTNE źródło greckie ΠPOC TON ΘN KAI ΘC HN O ΛOΓOC PROS TON THN KAI THS ĒN HO LOGOS U BOGA I BOGIEM BYŁO SŁOWO Zważmy, że przed drugim „Bóg” nie ma przedimka określonego. jest bez przedimka [theós, nie ho theós], jako że określa naturę Słowa, a nie identyfikuje Jego Osoby. >>>>>>>>>>>>> Osoby, które znają starożytną grekę wiedzą, że brak przedimka tworzy IDIOM, a idiomów nie bierze się dosłownie. Poza tym boskość Słowa jest w czasie przeszłym ! Wówczas Słowo musiało być w Bogu, ale inna sytuacja była po zrodzeniu Jezusa.

Gość gość
2) A także słowa Jezusa, za które Żydzi chcieli Go ukamienować: „Ja i Ojciec jesteśmy jedno.” (J 10,30) Nie miał on jednak na myśli jedności istoty, lecz jedność idei (J 8,42), działania (J 5,19) i osądu (J 5,30), a także swoistą więź miłości (Mt 17,5). W greckim oryginale Ewangelii Jana, w podanym wersecie występuje słowo w rodzaju nijakim, Chrystus nie powiedział iż jest z Bogiem jednym, nie powiedział też iż jest z Nim jedną osobą. Wyraz ten jednoznacznie (w szczególność przez pryzmat Nowego Testamentu) wskazuje na jednomyślność Ojca i Syna. Na potwierdzenie takiego toku rozumowania można przywołać słowa samego Jezusa, który wyraźnie powiedział iż: „Syn nie może nic uczynić od siebie, jeśli nie widzi czyniącego to Ojca” (J 5,19). To samo słowo użyte jest w takim właśnie kontekście w Ewangelii Jana w rozdziale siedemnastym. Chrystus prosi Jedynego abyśmy wszyscy w miłości byli z Nim jedno, tak jak i on jest z Bogiem jedno (J 17,21). Następnie powtarza te słowa mówiąc: „Ja dałem im chwałę, którą mi dałeś, aby byli jedno, jak my jesteśmy jedno” (J 17,22) Podstawą dogmatu o Trójcy jest rzekoma i fałszywa równość między Ojcem a Synem, czemu Biblia wyraźnie przeczy:„ mój Ojciec jest większy ode mnie.” (J 14,28), „ ja wyszedłem od Boga i przychodzę. Nie przyszedłem od samego siebie, ale On mnie posłał.” (J 8,42) czy „ Wstępuję do mego Ojca i do waszego Ojca, mojego Boga oraz waszego Boga.” (J 20,17). „Lecz o owym dniu i godzinie nie wie nikt, ani aniołowie w niebiosach, nawet nie Syn, tylko Ojciec.” (Mk 13,32 oraz Mt 24,6)Jezus powiedział nam byśmy modlili się nie do niego, lecz do samego Boga: „ módl się do twego Ojca, który jest w ukryciu ” (Mt 6,6) Słowa te pozostają w zgodzie ze stwierdzeniem samego Chrystusa, który powiedział: „ nikt nie zna Ojca, tylko Syn i ten, komu Syn chciałby Go objawić.” (Mt 11,27). Wszyscy więc poznajemy Ojca poprzez nauki Syna. Tylko Ci zostaną zbawieni, którzy poznają Boga Jedynego. 3)Innym mylnym argumentem trynitarzy jest jest błędna interpretacja tego wersetu: „Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi.” (Mt 28,18) Ale jako Baranka Bożego ! Został wyniesiony na Jego prawicę (Dz 2,33) i zasiadł na tronie przeznaczonym dla Baranka (Obj 22,1-3).

Gość gość
Z jakiego szpitala żeście ludzie nawiali????!!!!!!!

Gość gość
Chyba spotkamy się w sądzie, boś mnie zniesławił/a

Gość gość
Jestem jednym z najbardziej ODPOWIEDZIALNYCH gości w historii, więc każde pomówienie mnie o zdrowie, jakieś " środki" musi (!) zakończyć się w sądzie. Ale wybaczę Polakowi wszelkie zbrodnie jeśli mi się podda jako krUlowi. http://blogi.newsweek.pl/Tekst/swiat/679284,teoria-palysiewicza.html Do krUla należy wyrażać się z uśmiechem " :) ". Może od małych kroczków. " Umiarkowani" Świadkowie Jehowy podbiliby świat z łatwością. " Umiarkowani" ŚJ to tylko antytrynitarze a antytrynitaryzm to bardzo ważna sprawa w stosunkach z muzułmanami, którzy się mnożą np. w Ameryce( murzyni tam masowo przechodzą na Islam z przyczyn podanych powyżej tzn. wymówka dla większej agresywności wobec białych). Natomiast "śmiali" ŚJ, którzy odrzucają piekło są mniej "do przyjęcia", ponieważ piekło( przyszłość) lub (good end) jest ściśle powiązane z naturą ludzką( jest "penisem"). Ale ci "umiarkowani" ŚJ przecież sprzyjaliby "śmiałym" Świadkom ! Proszę brać to za superfizykę, parapsychologię itp..

Gość gość
I czy nie jest lewactwem dzielenie Imperium Bożego na 3 ?