Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama pełna obaw

Euthyrox w ciazy - jaka dawka? Pytanie do mam.

Polecane posty

Gość mama pełna obaw

Witajcie dziewczyny! Z tarczyca nigdy nie miałam problemów, usg tez nic nie wykazywalo, zaszłam w ciaze przy tsh 2,5, jednak kolo 4 tyg ciazy tsh podskoczylo do 3,0. Lekarz przepisal lek eutyrox 50 i kazal lykac przez 3tyg 1/2leku, a po 3tyg kazal zwiekszyc dawke do 1 tabl. Obecnie jestem w 7tc i poki co jest ok. Mam pytanie do mam: jakie dawki tego leku lykalyscie w trakcie ciazy? czy Wasze dzidzie urodzily sie zdrowe? Czy po zbdaniu tsh i unormowaniu endokrynolog odstawil lek a mimo tego ciaza rozwijala się prawidłowo? Przepraszam za pytania, ale 2 ciaze już stracilam :(

Gość TSH 2,5 2 poronienia
i Twoim zdaniem nigdy nie miałaś problemów z tarczycą?;) euthyrox musisz przyjmować do końca ciąży i zapewne jeszcze co najmniej przez okres karmienia piersią choć znając życie pewnie dożywotnio nie możesz pytać o dawki innych osób, bo niedoczynność tarczycy leczy się indywidualnie na pewno urodzisz zdrowe dziecko tylko słuchaj endokrynologa - wykonuj co miesiąc badania TSH i ft4 i przyjmuj euthyrox w/g zaleceń:)

Gość mama pełna obaw
Wydawało mi się, że z tsh nie mam problemu, bo zawsze lekarze moje wyniki ignorowali. Wg nich 2,5 to było ok nawet przy staraniach ... tym bardziej ze usg nie wykazało żadnych guzków itp. dziękuje Ci za odpowiedz :) jestem spokojniejsza :)

Gość mama pełna obaw
na szczęście nie :) i mam nadzieje ze ten lekarz jest dobry :) moja gin tez to potwierdziła...zdziwiła mnie tylko podawana dawka z 1/2tabl na 1tabl ale widocznie tak musi być :) jeszcze raz dziękuję :)

Gość TSH 2,5 2 poronienia
na początek to normalna dawka i najczęściej zaczyna się od tej najmniejszej by organizm nie przeżywał szoku;) czyli właśnie 25 lekarz mógł wypisać Ci osobno opakowanie 25, ale najmniejsze ma 50 tabletek w opakowaniu i zapewne dlatego polecił kupić od razu 50-ki i dzielić je na pół przez te pierwsze 3 tygodnie, a potem i tak masz przyjmować 50-ki;)

Gość mama pełna obaw
to mogę być spokojna :) dziękuje Ci za tak szybką odpowiedź :) serdecznie Cię pozdrawiam :)

Gość vksvsd
Zgadzam się z przedmówczynią!ja miałam bardzo dobra lekarkę w czasie ciąży, jak tylko zaszłam w ciążę kazała natychmiast zrobić badania tsh i było już podwyższone, więc szybko do endokrynologa i całą ciążę brałam euthyrox najpierw jak autorka 50 a potem 75 przez 5 dni i 2 dni dawka Córcia zdrowa, miała po urodzeniu równiez badaną tarczycę i jest ok.50. Powodzenia!:)

Gość kokorokkko
Ja brałam w ciązy euthtrox najpierw 50 potem 75 mg, Co 2 m-ce chodziłam do endo z wynikami zawsze były ok, córka ma 11 mcy i niestety bierze euthyrox połowę 25 mg, Zobaczymy w czerwcu jak badania wyjdą.

Gość mama pełna obaw
Czyli najlepiej jak po porodzie dziecku zbadają też tsh tak? czy później się to robi?

Gość kokorokkko
ja miałam w książeczce przy wypisie napisane że konrtrola u endo dziecięcego za 2 tyg. W szpitalu miała robione badanie było ok potem miała troszkę przekroczone. Dostała eutyroks i dobrze się rozwija gorzej by było jak by nie brała.

Gość kokorokkko
W szptalu powinni małej zrobić, a potem powinnaś mieć zalecenie przy wypisie. Jak nie to na wizycie u pediatry z dzieckiem powiedz czy masz robić badania, możesz we własnym zakresie 3 tyg po porodzie zrobić tsh i Ft 4 . Moja co 3 m-ce ma badane hormony.

Gość każde dziecko zaraz po narodzi
nach ma badana tarczycę

Gość każde dziecko zaraz po narodzi
spokojnie:) na pewno wszystko będzie dobrze, bo przyjmujesz euthyrox od początku ja w pierwszej ciąży nie wiedziałam o niedoczynności, a na pewno już ją miałam i synek urodził się całkowicie zdrowy o czasie, dziś ma 5 lat przed ciążą z córką już przyjmowałam euthyrox i w trakcie ciąży też córeczka oczywiście jest zdrowa:)