Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GabimamaA

Zespol Downa

Polecane posty

Gość GabimamaA

Mam 34 lata i zdrowego pięknego synka, teraz jestem w ciazy z baby #2, w 12 tv miałam usg na którym wszystko wyglądało ok, zaraz po usg miałam robione badanie krwi. Ok 5 pózniej zadzwonił do mnie dr i powiedział ze z badania krwi wyszło ze jest 1do 21 szansa na to ze dzidzie będzie miała zespół D, czy był ktoś w podobnej sytuacji? Czy są tu jakiś mamy z dziećmi z ZD?

Gość jestem w ciążyyyy
nie znam sie na tym, jestem we wczesnej ciąży. Z badania krwi można wywnioskować ze dziecko może mieć ZD?

Gość GabimamaA
To jest badania z mojej krwi i bada ona 2 hormony i na tej podstawie sie oblicza sie prawdopodobieństwo :(

Gość GabimamaA
bedze mial downa bo mialam wizje taka

Gość ja mam od bylego
z badan krwi i z usg z pomiarami na zd.. mysle ze najlepiej jakbys sie skonsultowala ze swoim lekarzem.

Gość jestem w ciążyyyy
serio? po hormonach???

Gość ,,,,,,,,,............
..............

Gość dodam od siebie ze wit d
gabi wiele czytałam na ten temat gdyz u mnie w rodzinie jest Zd. sama robiłam przy ciazy takie testy ale jedno ci powiem. te testy pokazuja tylko jak duze lub małe jest ryzyko. w wiekszosci wypadków nawet przy duzym prawdopodobienstwie dziecko rodzi sie w pełni zdrowe. skoro usg wyszło prawidłowo to staraj sie nie martwic. ponad to zawsze mozesz zrobic amniopunkcje która da ci pewnosc czy dziecko ma rzeczywiscie zd. z ciekawosci - ile lat ma twoje 1 dziecko?

Gość tez z uk jestem
moja przyjaciolka miala taka sytuacje usg ok a z krwi wyszlo podejrzenie zd zrobila amniopunkcje i dzieciatko zdrowe jak ryba,podobno czesto testy z krwi sa mylne,głowa do gory. jak usg jest ok to mysle ze wszystko bedzie dobrze

Gość alicia2939
Wiem, ze pewnie mnie nie posluchasz ale... Mysl pozytywnie - to jedyne co moze ci pomoc. Lekarze nie powiedzieli, ze dziecko na pewno ma zespol downa. Dlatego Mysl pozytywnie - to wszystko moze zmienic. Nawet nie masz pojecia jak nasze mysli wplywaja na rzeczywistosc. Latwiej jest myslec negatywnie - wiem, ale myslenie pozytywne leczy i pomaga. Mysli tworza nasza rzeczywistosc. Nawet naukowcy juz to potwierdzaja. Poczytaj na ten temat. Zdrowie twojego dziecka zalezy od Ciebie.

Gość GabimamaA
Dzięki dziewczyny:) kocham to dziecko i już nie mogę sie doczekać żeby poznać moja mała istotke, miałam robione jeszcze jeden test z krwi nazywa sie ten test harmony test jest tez z moje krwi i bada dna. Teraz muszę czekać ok 2 tyg, mój synek ma 2 latka:) mąż jest bardzo pozytywnie nastawiony i ja staram sie bardzo i nie chce żeby mój synek sie stresowal dlatego wszystko w rękach Boga !

Gość mama dwóch dziewczynek
Współczuję Ci bardzo stresu w ciąży ;-( mam nadzieję, że jednak wszystko się wyjaśni pozytywnie i będziesz miała zdrowe dziecko. Sama w drugiej ciąży miałam mnóstwo badań, bo ciąża zagrożona od początku, ja mam wadę serca i tak mnie badali, łącznie z badaniami krwi pappa itp., że już sama nie wiedziałam co mojemu dziecku jest, a raczej co jest prawdopodobne... takich przeżyć nikomu nie życzę, przeżyłam na prawdę koszmar. Zamiast cieszyć się ciążą mało nie osiwiałam ;-( Powiem Ci, co ja zrobiłabym w Twojej sytuacji i co radze Tobie - usg genetyczne z oceną pępowiny i przepływów u dobrego lekarza na dobrym sprzęcie - ja jak poszłam na to usg to lekarka powiedziała od razu - zdrowa dziewczynka. Wykluczyła ZD i wiele innych chorób. Oczywiście czasami usg też może coś przeoczyć, ale z tego, co wiem, jest to bardzo wiarygodna ocena dziecka, przy dobrym sprzęcie i sprawnym oku niemal pewna. Ja nie bawiłam się w amniopunkcje /proponowano mi, ale po co?/, postawiłam na usg, tego samego dnia kiedy testy mi pokazały dziwne prawdopodobieństwa...

Gość HIV k i k
To po co tak późno brałam sie za robienie dziecka?! Jak bedzie zd to wspolczuje. Tym bardziej jeśli urodzisz. Bo ja bym sie nie odważyła!!!

Gość autorko znam osobiście
przypadek mamy, która ryzyko urodzenia dziecka z ZD wyliczone miała prawie identyczne jak Ty, bo 1:23 natomiast wg usg wszystko było prawidłowo ta dziewczyna w wieku 36 lat urodziła całkowicie zdrowego chłopca :) więc głowa do góry:) test Pappa to tylko statystyka tylko amniopunkcja daje pewność jeśli u Ciebie usg wyszło prawidłowo to tego trzymałabym się:)

Gość TakaSobieMama;)
Testy z krwi to TYLKO STATYSTYKA !! Wynik 1:21 ozancza ni mniej ni wiecej jak tylko to ze na 21 kobiet z takim jak Twoj wynikiem STATYSTYCZNIE jedna moze miec dziecko z ZD. Jesli na USG wszystko jest ok nie masz sie czym martwic. Ja milalam zblizony wynik do twojego (o ile dobrze pamietam 1:24) od samego poczatku moja gin mi mowila ze zapisuje mi te bedania bo sa obowiazkowe, ale na wyniki nawet nie patrzy... w wieku 36 lat urodzilam zdrowa jak rybka coreczke :) Spokojnej reszty ciazy zycze !

Gość tgmgjg
Nie martw się! Większość ludzi udaję downów w połączeniu z ADHD żeby się przypodobać w towarzystwie! No bo przecież ma nie być nudy...

Gość po 30 tce
istnieje ryzyko urodzenia dziecka z ZD.

Gość jakdlamnnnnie
po 30 jest juz spore ryzyko jesli to prawda to szkoda dziecka

Gość TakaSobieMama;)
W KAZDYM WIEKU istnieje ryzyko urodzenia dziecka z ZD... a po 30 ryzyko nie jest wieksze niz przez 22 rokiem zycia ... diagnostyczko od siedmiu bolesci :O :P Autorko - na kafeterii obowiazuje "moda" na wszelkie mozliwe objawy i choroby ... nie zamartwiaj sie, zaufaj swojemu gin, skup sie na wynikach NORMALNYCH badan (USG) i ciesz sie swoja ciaza :) Ja osobiscie ciesze sie ze trafilam na to forum dopiero po porodzie, gdyby nie to to pewno siwa i z zaawansowana nerwica bym do porodu doczekala :O... :D :D

Gość adzia1982
ja miałam 1:40. amniopunkcja-kariotyp prawidłowy

Gość Mamagabi
Dziękuje wszystkich za wspaniale słowa otuchy, mój mąż jest strasznym optymista a ja jak kobieta 1000 myśli na minute:) nic trzeba czekać !

Gość dasdad
Krew to statystyka!!! Mogalbys nie byc w ciazy i tez by Ci tyle wyszlo. Najwanziejsze usg.

Gość życie jest najdroższe...
adzia a dlaczego robiłaś Pappa? skoro jesteś rocznik 1982 to w zasadzie jeszcze chyba nie ma wskazań...ile w ogóle ten test kosztuje? jest na nfz?

Gość sralis_margolis
Hej, ja też polecam wizytę na www.zakatek21.pl/forum - tam jest dużo osób, które zetknęły się z sytuacją taką, jak Twoja. To nie jest wyrok.

Gość a nie możesz zrobić
aminopunkcji ?