Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agusiennka

alallia

Polecane posty

Witam wszystkich zainteresowanych,widzac jak malo jest watkow na temat tej choroby,postanowilam zaczac ten temat tu na kafeterii.Moze dzieki temu nie jedna matka zacznie szybciej dzialac i walczyc o sowje dziecko.Nie sluchajcie sie ze to chlopiec i pozniej sie rozwija!!! Mam synka,ktory ma 3 lata jest chory na alallie,jak mial juz ,1,5 roku widzialam ze cos jest nie tak,niestety dwoch piediatrow ,rozwialo moje watpliowisc i niestety,uwierzylam im:( Kiedy mial 2 latka i miesiac zaczelam jezdzic po roznych lekarzach.na poczatku mysleli ze to autyzm,ale na szczescie to nie to bylo.Trafilam do Krakowa ,gdzie pracuja metoda krakowska prof.Jagody Cieszynskiej,tam zdiagnozowano u niego alallie z cechami atutystycznymi.

Objawy : synus zadko reagowal na imie,musialam krzynac lub wiele razy wolac go!,stereotypowe zabawy np.jezdzil autkiem w jedna i druga strone na lezaco,slaby kontakt wzrokowy,nie nasladowal ,robil tylko papa w wieku 2 lat.chodzil na placach,bil sie po uszach.zawieszal sie .to sa cechy autystyczne.Oczywiscie nic nie mowil i dlatego alallia jest zdiagnozowama. Synys jest nadpobudliwy,jak cos nie jest po jego mysli rzuca sie,bije mnie,placze,krzyczy.Za reke nie chce chodzic,wyrywa sie,szczypie inne dzieci.Co najgorzsze nie rozumie co sie mowi do niego,nie rozumie polecen ,nie wchodzi w dialog,teraz juz po roku terapii zaczyna powoli skladac 3 wyrazowe zdania ,zaczyna rozumiec polecenia,ale jeszcze duzo odbiega od rowniesnikow.Jak mowie do niego i nie rozumie tego powtarza po mnie jak papuga.Oczywiscie nie ma tak samo chorych dzieci u nie ktorych wystepuje tylko kilka objawow a u niektorych wiecej,pamietajcie jednak ze jesli cos was niepokoji trzeba odrazu dzialac,bo dziecko najwiecej uczy sie do 3-4 roku zycia ,do 4 lat dziecka mozg pracuje w 100% pozniej juz mozg jest tylko wykorzystany w 25% i juz wtedy wolniej idzie trapia,oczywiscie wciaz duzo uczy sie ,ale im wczesniej tym krotsza terapia i szybciej dziecko wyjdzie z tego.Drogie mamy za nim zaczniecie chodzic logopedach,neurologedach,zrobcie badanie sluchu Bera(najlepsze) zrobcie EEG trzeba wykluczyc rozne inne choroby,jak juz bedziecie mialy wyniki wtedy trzeba udac sie na diagnoze.Z takim dzieckiem trzeba pracowac 2 godziny dziennie a nawet wiecej,zalezy od stanu dziecka,trzeba sie poswiecac,duzo pracy przed Wami.

Dziecku takiemu nie wolno ogladac tv,bawic sie komorka,laptopem,pozniewaz jak dziecko uzywa tych przedmiotow lewa polkula mozgu wylacza sie i nie pracuje tak jak prawa,a lewa polkula mozgu odpowiada za mowienie,wiec mamy jak najmniej tv.aha i radia tez nie moze sluchac. Moj syn jest prowadzony metoda krakowska ,ktora uwazam za najlepsza,prosze wpisac w google szkola krakowska i tam bedzie spis terapetow oraz tel do nich mozna umowic sie z nimi na diagnoze. DZiecko moje juz po miesiacu tej terapii zaczelo nasladowac zwierzatka,czego wczesniej nie bylo.Z miesiaca na miesiac jest lepiej,mowia mi ze bedzie zdrow,ale i tak mam obawy ze cos zostanie mu z tego,ale mam nadzieje,uwierze jak juz zdrowy bedzie,boje sie bardzo,jestem nakrecona jego choroba,siedze w necie czytam co jeszcze moge zrobic ,gdzie pojsc,odkrylam teraz ze mozna zrobic badanie wlosa w Lodzi i tam sprawdza czy dziecko ma metale ciezkiw w organizmie(rtec) np. po szczepieniach jesli u dziecka wystepuje trzeba zaczac odtruwanie i taka rtec tez moze wplywac na jego rozwoj.Potrzeba bedzie specjalna dieta zeby odtruc,nie wiem jaka,bo jutro wysylam dopiero wlosy synka.Jak juz bede miala wyniki i kaze sie ze ma te metale wtedy zadzwonie do doktora kulisza,prosze wpisac na you tube andre kulisz,duzo waznych rzeczy mowi ten lekarz.On leczy dzieci autystyczne,ale z innymi zaburzeniami tez,wszystkiego sie lapie. Od czego jest alallia ,moze geny jakies,uszkodzenie mozgu np.owiniecie pepowina,uraz glowy,tyle wiem.Drogie mamy dziele sie z Wami wszystkim co wiem,jesli nie zgadzacie sie ze mna w niektorych watkach ,to napiszcie,chetnie i ja skorzystam z Waszych rad.Moje gg 2206566.Duzo sil bedziecie potrzebowac,ale jak zobaczycie efekty pracy waszej,bedziecie bardzo szczesliwe i to Wam doda sil

Przepraszam,musialam rozpisac to na 3 listy jak widzicie,poniewaz uznawalo mi to za spam.