Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

księżniczka przedwiośnia

Śmieciowa umowa a urlop macierzyński

Polecane posty

Dziewczyny, mam małe pytanko. Otóż wygasa mi umowa w trakcie urlopu macierzyńskiego. Macie może wiedzę co w związku z tym się stanie? Czy macierzyński kończy mi się automatycznie z dniem wygaśnięcia umowy? Czy macierzyński trwa dalej, ale nie mam już dokąd wracać? A może będą mieli obowiązek przedłużyć mi umowę do końca urlopu? Szukam odp na różnych forach, ale jakoś trudno mi cokolwiek na ten temat znaleźć, a nie wierzę, że ja jedyna w tym kraju jestem zatrudniona na takich warukach. Może jest tu jakaś mama w podobnej sytuacji?

Gość zxzx
A jaka konkretnie jest twoja umowa -jaki rodzaj dokładnie. W przypadku umowy na czas określony której rozwiązanie przypada po 3mies. pracodwca musi przedłużyć umowę do dnia porodu. Potem zasiłek i tak płaci zawsze ZUS więc nie ma problemu. Ale urlop się nie należy a tylko sam zasiłek macierzyński.

z tego co ja sie orientuje to umowa wygasnie a wyplacac zasilek bedzie ci zus do czasu ile cisie nalezy macierzynski. pracodawca nie ma obowiazku przedluzac ci umowy.

Gość macierzynski
Będziesz dostawać wypłate z Zusu do końca urlopu macierzyńskiego ale nie będziesz miała juz dokąd wracać.

Gość zxzx
no to nie żadna śmieciowa. umowy śmieciowe to całkiem coś innego. Zasiłek macierzyński wypłaca ZUS zawsze. Umowa się skończy i tyle. Zasiłek będziesz otrzymywać tyle ile trwałby urlop macierzyński. Nic pracodawca nie musi przedłużać.

Gość do autorkii
co to znaczy śmieciowa umowa? zlecenie?

Gość inka123456
urlop macierzyński a konkretnie zasiłek macierzyński wypłaca zawsze zus tylko w trakcie zatrudnienia poprzez zakład pracy a po ustaniu zatrudnienia bezpośrednio już zus i to w takiej wysokości jak wypłacał zakład pracy, aż do końca trwania urlopu macierzyńskiego. Zakład pracy wypełnia druk Z03 i przesyła do zusu. Tak że ne masz się co martwić. Dopilnuj jedynie aby twój zakład pracy jak najszybciej wypełnił druk Z03 i najlepij sama zawieź go do zusu bo zus ma 30 dni na przezazywanie pieniędzy od poprawnie wypełnionych i przesłanych dokumentów. Liczy się data wpływu do zus. A jak zakład pracy wypełni dokumenty po miesiącu od ustania zatrudnienia i niedaj boże jeszcze błędnie i zanim to zus otrzyma to pieniądze dostaniesz za pół roku dopiero więc dopilnuj sama swój zakład pracy.

Gość zonaKraka
Jaka "śmieciowa umowa"? Bo jeśli to umowa- zlecenie (bo takie umowy nazywa się "śmieciowymi") to nic Ci nie przysługuje, może jedynie tyle że pracodawca nie może od Ciebie pewnych rzeczy wymagać (ale wtedy może Cię zwolnić). Tyle że gdybyś miała umowę-zlecenie, to nie miałabyś urlopu macierzyńskiego, więc nie bardzo wiem o czym piszesz.

Gość uppp
nie widać postów.

Gość uppp
Napisała że to na czas określony a nie zadna śmieciowa.

Gość gość
Czy któraś się starała o urlop macierzyński na umowie zlecenie? Czy to jest możliwe?

Gość gość
zalezy jakie składki pracodawca odprowadzał za ciebie. Jeśli była odprowadzana składka chorobowa, która niestety nie jest obowiązkowa, to ci sie nalezy