Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pracoholiczka29

L4 w ciąży, a wypłata, poradzcie proszę!

Polecane posty

Gość pracoholiczka29

Witajcie, obecnie jestem w 6tc, ale z powodu bardzo złego samopoczucia, prawdopodobnie dostanę l4 na jakiś czas przynajmniej, musze leżeć 24/dobę;/ Moje pytanie: Umowa, czas nieokreślony, etat, Przez kilka lat otrzymywałam wypłatę 2000 zl na rękę (coś około 2800 brutto) , od października do teraz mam na umowie najniższą krajowa -1100 na rękę plus premie, co też dawało ok 2000 zł/miesiecznie. Jeżeli otrzymywałam przez 12 ostatnich miesięcy ok 2000 zł na reke razem z premią (ale teraz na umowie mam najniższą krajową), a teraz jak pojde na L4 to ZUS bierze pod uwagę tylko to co mam w umowie czyli najniższą krajową? czy bierze pod uwage średnią z ostatnich 12 miesięcy? Pracuję w małej firmie, do 20 osób Proszę, kto się zna i mi pomoże?

Gość zawsze biora
pod uwage twoja wyplate, wyliczaja srednia z 12 ostatnich miesiecy

Gość pracoholiczka29
czyli powiedzmy licza tak: maj 2012 - 2000 czerwiec, lipiec, sierpień itd 2000 powiedzmy styczen 1100 i kolejne miesiace i wszystko dodają do siebie i dzielą na 12 mies? Dobrze rozumiem?:) czyli nie dostanę 1100zł? Pogubilam sie troche bo niektore dziewczyny piszą ze mialy wysoka premię a dostały tylko najniższą krajową,od czego to zalezy????

Gość doniczka od kwiatka
nie liczy sie 12 miesiecy TYLKO 3 ostatnie a wiem bo sama jestem w podobnej sytuacji, no chyba ze sie cos od poczatku roku zienilo

Gość fooolsoffool
skoro musisz lezec to lez a nie zajmuj sie pisanina na kafe kolejna debilka ze zwolnieniem od samego poczatku... ciekawe co ci takiego jest?sieroto łajzowata

Gość oj tammmm przesadzasz
niech sobie dziewczyna pisze co ci to przeszkadza ?

Gość princessaofpersia
ZUS liczy srednia z 12 miesiecy to po pierwsze, nie z trzech jak tu ktos bredzi:O po drugie-ta premie mialas oficjalnie placona, masz ja na pasku wypłat? czy dostawalas ja pod "stołem" czyli bez zusów i podatku?

Gość princessaofpersia
"Podstawa wymiaru Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu." zrodło - serwis ZUS http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429

Gość afh fahb dv
nie mart sie lica srednia razem z premia

Gość Premie i inne dodatki
np. nadgodziny wliczają się do średniej z 12 miesięcy (przed wystąpieniem niezdolności do pracy). Oczywiście muszą to być dochody udokumentowane, z opłaconymi składkami. Być może osobie wyżej chodziło o 3 miesiące, które muszą upłynąć między zwolnieniami, by wyliczona została nowa podstawa zasiłku. pozdrawiam