Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alicja czeka na rade

Zaparcia u 2 latka.

Polecane posty

Mój synek miewa częste bóle brzuszka i zaparcia. Czy znacie jakieś sprawdzone rady/leki na ten problem?

Gość A może maluch
Może maluch jest odwodniony? Dbasz o to by wypijał odpowiednią dawkę płynów?

Nie, pije bardzo dużo soków owocowych, które sama przygotowuję.

Proponuję zacząć od dobrej diety, szczególnie polecam otręby pszenne! Otręby pszenne możesz dodawać zup i sałatek, ale przede wszystkim zadbaj o to, żeby w jadłospisie było więcej warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, grubych kasz i muesli. Przed każdym posiłkiem (nie po) podawaj owoce: jabłka, gruszki, winogrona, kiwi, maliny, agrest, które pobudzają perystaltykę jelit. Do jogurtu dodawaj drobno posiekane rodzynki i inne suszone owoce. Jeśli to nie zadziała proponuję synbiotyki np. Multilac Baby.

Gość Alicja dalej czeka na rade
Dieta mojego dziecka z pewnością jest dobra. Obawiam się jednak podawać leki, czy znacie jakieś naturalne, bezpieczne sposoby? Tylko, żeby nie od razu przeczyściło maluszka...

Gość Agnieszszszka
A może to stres? Zmiana warunków życia, stres i niechęć do korzystania z toalety może być przyczyną zaparć. Poza tym zbyt wczesne sadzanie dziecka na nocnik i zmuszanie do przesiadywania na "tronie" aż się załatwi, także może spowodować problemy z wypróżnieniami.

Gość Agnieszszszka
A czy dziecko nie stosuje może żadnych leków?

Nie, żadnych leków nie stosuje. Może to być wywołane stresem, ostatnio często dzieckiem zajmuje się opiekunka. Co jeszcze poradzicie?

Gość dfgvfdgdgsg
Kaszka i kleik ryżowy powodują zaparcia. Kompot z suszonych śliwek, ananas, morele i brzoskwinie ułatwiają oddanie stolca. Czasem dziecko długo trzyma kupę ze stresu, bo się boi bólu od zatwardzenia i powoduje twardnienie kupy, czyli zamyka koło. Najlepsze są suszone śliwki i niepodawanie w tym czasie kaszki i kleiku ryżowego.

Gość Marta doradzi
Czy jesteś pewna, że opiekunka dba o dobre nawodnienie malucha? Może daje dziecku za dużo słodyczy? Ja mojej Kamilce dawałam Multilac Baby w ciężkich sytuacjach i się sprawdził.

Ok spróbuję metody z suszonymi śliwkami jeszcze dziś, a jak nie pomoże lecę po Multilac Baby. Czy jest on wydawany bez recepty?

Gość Kinga Kaaa
A może dziecko ma za mało błonnika w diecie? Z tego co wiem, jak większość synbiotyków Multilac Baby jest bez recepty.

A w jakich produktach najlepiej dostarczać błonnik prócz otrąb?

Gość tralala xxx
Dawaj priobiotyki , suszone sliwki lub kompot z nich , gruszka i bardzo dobry sposób na zaparcia to starte jabłko ze skórka na tarce oraz buraki .Powinnaś mu właczyc duzo buraków do diety . Moja corka miała to samo przez spory okres po lekach bolał ja gorzej brzuszek ale ja daje tez olej budwigowy lniany lub czasami zmielone siemie lniane i teraz kupki sa takie jakie powinny być :P

Gość Najwięcej błonnika
W warzywach, owocach, orzechach i ziarnach i produktach zbożowych jest go najwięcej.

Alicjo ja ostatnio też walczyłam u córki z zaparciami ale u mnie miały one podłoże psychiczne. Mała bardzo panikowała z tego powodu że jej się chce ale ona nie chciała zrobić. Zaczęło się od czopków glicerynowych, które nie pomagały, była też lewatywa.W końcu kupiłam syrop lactulosum, który codziennie rano jedną łyżeczkę dolewałam małej do picia. Zaraz na drugi dzień od stosowania mała zrobiła kupkę jeszcze trochę panikując. Od trzeciego dnia zaczęła normalne stolce robić bez żadnej paniki. Wiem pisałaś ze nie chcesz podawać leków ale może warto zastosować ten lub inny lek zanim zalegająca kupka będzie sprawiał małemu dyskomfort, który nie daj boże sopwoduje tą panikę co u mojej małej. Może znajdziesz jakiś naturalny sposób. Może Activia?? Błonnik z tego co mi lekarz mówił to w czerwonych burakach jest. I we wszystkich owocach i warzywach ze skórką.

Ok, dzięki bardzo za odpowiedź. Jeżeli chodzi o warzywa i owoce to dziecko je często, gorzej z produktami zbożowymi...