Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fgsfgs

od jakiego wieku dajecie zaproszenia z osobą towarzyszaca?

Polecane posty

Gość fgsfgs

bo mam chłopaka 16 lat i dziewczyne15 lat i nie wiem co z nimi zrobić... (są kuzynostwem wiec razem iść może być im głupio)

Gość ove27
18

Gość lklk
Oceniłam to indywidualnie. W rodzinie jest 17 latek nie spotyka się z nikim, i nie interesują go jeszcze dziewczyny typ takiego mola książkowego. Dostał zaproszenie oddzielnie od rodziców, ale jednak bez osoby towarzyszącej. Druga dziewczyna 16 latka, ma chłopaka już od 2 lat, dostała z osobą towarzyszącą. Pełnoletni to wiadomo że każy dostał z osobą. Ale młodszych rozważałam indywidualnie. Przy młodszych radzę pogadać z rodzicami tych dzieciaków co myślą. I czy nie mają nic przeciwko też.

Gość szeznaście
16

Gość littlebride
od 18 lat jesli zwiazki sa powazne.

Całe szczęście nie miałam takich dylematów ;) Bo albo miałam dzieci albo pary w długich związkach,dojrzałe. Ale 16 letniemu dzieciakowi zaproszenia z osobą towarzyszącą bym nie dała.Bez przesady :o Pamiętam jak żenił się brat mojego męża.Jedna ciotka ma 3 dzieciaków,wtedy jedna pannica miała 15 lat i dostała zaproszenie osobne ,bez os. towarzyszącej to ciotka zrobiła ambaras na całą rodzinę "Jak można dać tak zaproszenie skoro moja córka ma chłopaka" :D:D:D

Może indywidualne ocenianie nie jest złe....ale czy na pewno ? Wiesz jeden dzieciak dostanie takie zaproszenie,inny inne i juz mogą być zgrzyty.

Od 16 lat dawałabym z osobą niezależnie od tego czy ma kogoś czy nie, ale przy rozdawaniu zaproszeń powiedziałabym, że jeśli nie ma ochoty przychodzić z kimś, albo miałaby szukać na siłę to po prostu niech da mi odpowiednio wcześniej znać, że przyjdzie sama. Niech sami zdecydują czy chcą przyjść sami, czy z kimś.

Gość my nawet doroslym
którzy są samotni w każdym wieku od 17 lat do 40 (z róznych przyczyn jest kilka wdów) dajemy zaproszenia bez osób towarzyszących. I tak mamy już za dużo osób także myślę, że nikt się nie obrazi. A nie są to osoby które na siłę będą kogoś szukały. Oczywiście przy rozdawaniu zaproszeń powiemy, że jeśli do tego czasu pojawi się ktoś z kim chcieli by przyjść ( w sensie wejdą w jakiś związek to mają zabarać ze sobą tą osobę ale dać wcześniej znać)

Gość kjkjkjjkjjjjjkjkkjj
A co 16 czy 17 latek, który ma dziewczynę/chłopaka będzie robił sam na weselu? Siedział za stołem, czy tańczył z mamusią i tatusiem?

Gość indianeczka87
Ja o wszystkich nie wiedziałam czy kogoś maja czy nie. Także przy dawaniu zaproszeń pytałam się i prosiłam żeby przy potwierdzeniu obecnosci powiedzieli czy beda sami czy z osobami..

Gość Czesiaa5410
Ja robiłam rozpoznanie w rodzinie i jeśli ktoś kogoś miał to dawałam zaproszenia z osobą towarzyszącą. A jeśli ktoś nie miał chłopaka albo dziewczyny i miał ok 15 lat to dostał osobne zaproszenie ale tylko dla siebie. I wszystko było ok. Moje cudne zaproszenia: http://www.zaproszenia-kada.pl/attachments/Image/z0101d_1.jpg?template=generic

Gość rudamonia21
no sorry, ale dawanie dorosłym osobom pojedynczych zaproszeń, bo tobie się wydaje, że i tak nie maja kogo zabrać, to brak kultury. może i masz rację i te osoby i tak przyjdą same, ale zaproszenie powinno być z osobą towarzyszącą i tyle.

Gość no ale to są osoby
które bardzo dobrze znam i wiem że i tak przyjdą same. Dlatego nie będę robiła im tak jakby 'na złość' i pisała z os. towarzyszącą jak wiem że nie ma takiej osoby. Na przykład moja ciotka pół roku temu straciła męża i mam jej napisać że ma przyjść z os towarzyszącą. Wg mnie nie ma jasno określonych zasad wg których powinno się pisać tak czy tak. Ja znam te osoby i wiem że przyjdą same, dlatego nie piszemy osób towarzyszących. Uważam natomiast że znaczenie większym nietaktem jest pomijanie imion i nazwisk osób "towarzyszących" To dopiero jest żałosne, jak para jest ze sobą kilka lat, a jedno z nich od najbliższej rodziny dostanie zaproszenie z os. towarzyszącą nie wymienioną z imienia i nazwiska. To dopiero żal. Zrobiła tak moja bratowa, nie wymieniła mojego narzeczonego. Oczywiście nie poszliśmy na ten ślub :(

Gość rudamonia21
a ciotka wdowa może ma jakiegoś znajomego, z którym by przyszła zamiast siedzieć jak kołek-nie tobie oceniać. i wpisanie osoby towarzyszącej nie jest robieniem na złość, raczej to co ty robisz- bo to taki komunikat "i tak wiem, że pies z kulawą nogą by nie chciał z tobą pójść na wesele". i jak na osobę, która sama ma w doopie zasady kultury, to fochujesz się z bardzo błahych powodów- ktoś śmiał nie pamiętać jak twój szacowny narzeczony się nazywa. zresztą chyba kpisz, bo nie ma takich idiotek, co z powodu takiej "zniewagi" oleją ślub brata

Gość piekielna87
Ja miałam dwie szesnastolatki na weselu, reszta to dzieciaki. Jedna z dziewczyn to moja siostra i dostała zaproszenie z os. towarzyszącą w razie jakby chciała kogoś zabrać- lubi i umie tańczyć i wiedziałam że gdyby wypaliło jej towarzystwo to chętnie przyszłaby z kolegą. A druga dziewczyna- nasza kuzynka, wiedziałam że nikogo nie ma i nie weźmie przypadkowego kolegi, ale zaproszenie z os. towarzyszącą dałam jej dla zasady, bo jej rówieśniczka takie dostała. Głupio by było oglądać kogoś w tym samym wieku z chłopakiem, jak samemu dostało się zaproszenie z rodzicami. Pełnoletnich oczywiście z os. towarzyszącymi, bez wyjątku. Dla mnie wybiórcze dawanie zaproszeń- tej dam bo to bliższa rodzina, tej nie bo i tak nikogo nie ma- to mniej więcej tak jak zapraszanie jednych osób z dziećmi, innych bez, jakaś segregacja gości i mi się nie podoba.

Gość no cóż jedni robią
tak inni tak. Jedne idiotki dają fotografowi tylko kanapki inne nic. Jedna pojedzie do slubu jak wieśniara w koronie i bryczce a inna skormnie poprosi o samochód kogoś z rodziny. Także moi drodzy - to rzecz gustu. Ja osobiście daję zaproszenia tak jak mi się podoba - i ja oceniam ze osoby samotnie przychodzą same i tyle. Każdy ma jakąś swoją własną wizję i ją spełnia. Sale mam na 70 osób i więcej się nie zmieści więc liczbę gości do tego dostosuję. Na pewno nie będe zapraszała 100 gości i modliła się żeby nie przyszli bo nie mamy dla nich miejsca. TO Żałosne jeszcze bardziej niż danie zaproszenia bez os. towarzyszących ( jedynie w przypadku jeśli są to osoby samotne)

Gość cukratywna
jak sie daje zaproszenia z os. tow. to trzeba dawać wszystkim ,nawet małym dwulatkom bo oni to sobie opiekunkę wezmą do zabawy,jak wszystkim to wszystkim bez wyjątku,babci tez