Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Anastazja:-/

Moj 3 latek

Polecane posty

Wolno sie rozwija. Nie mówi całymi zdaniami. Korzysta z pampersow. Nie śpiewa, nie tańczy.

Gość kmkm
kazdy jest inny. moj syn ma prawie 3 lata a tez nie mowi pelnymi zdaniami a pampersy to juz inna historia ;) wola siku jak juz zrobi

Gość witojcie w klubie
Ja mam to samo, jak czytam o tych wszystkich 3 latkach pięknie mówiących, śpiewających, robiących od dawna na kibelek, samodzielnie się ubierających, to stwierdzam,że mam chyba jakiegoś innego 3 latka. Mój słabo mówi, praktycznie dopiero zaczyna z mową, chodzimy do logopedy. Dopiero od niedawna robi siku na kibelek, ale tylko w dzień, bo jak śpi, ma pieluchę i kupa też idzie jeszcze w majtki. Z racji, że niewiele mówi, to żadnych wierszyków nie powie, nie policzy nic, widzę tylko, że rozróżnia kolory. W domu jeszcze jest karmiony, w przedszkolu jedynie zdarzy mu się,że sam coś zje.Wymaga też pomocy przy ubieraniu, rozbieraniu czy załatwianiu się. Ale ja nie widzę w tym problemu. On ma nie aż, a dopiero 3 lata i ma do tego prawo, nie musi mieć umiejętności, jak 4-5- czy 6 latek.Na wszystko przyjdzie czas powoli.I powoli różne umiejętności mały zdobywa.

Gość witojcie w klubie
Prawdziwe umiejętności wyjdą z tych 3 latków później, jak będą starsze.Na pewno miara sukcesu człowieka nie jest to, czy załatwiał się sam i mówił pięknie w wieku 3 lat. Bo ten mówiący i tańczący i śpiewający 3 latek za kilkanaście lat może być takim gamoniem, że ten srający w pampki i karmiony przez mamę 3 latek może go w przyszłości 20 razy prześcignąć wiedzą i sprytem.

Dobrze wiedzieć ze nie jestem sama. Widocznie każde dziecko rozwija sie inaczej. Wiem ze mamy lubią sie chwalić, i trochę koloryzowac.

Gość lalka malowana
mój też korzysta z pamków, siku do sedesu ale dwójeczka do pieluchy, mówi ładnie, ale nie wymawia r i czsaem coś przekręci jest karmiony chociaż sam potrafi zjeść i napic sie, picie pije ze swojej butelki, ale z kubka też pije z ubraniem to gorzej, musze go przypilnowac i nauczyć wiele rzeczy, jak narazie sam podciągnie majtki i spodnie i zdejmie skarpety wierszyki z ksiażeczek zna, czsaem cały tekst, nawet nie wiedziałam, zcasem na spacerze ja zaczynam a on kończy kilka zdań pod rząd powie jak w książeczce, po prostu się osłuchał i nauczył, tańczyć tańczy, oczywiscie po swojemu kolory znał już jak miał 2 lata ledwo skończone, marki samochodów bezbłędnie, zwierzęta też

Gość lalka malowana
i nieuważam, ze będzie niedojdą bo jest bystry i to bardzo ale trochę popieszczochowania też mu sie należy, a nie od razu w dorosłość

Gość to jest tak samo bez sensu
kochana a czym TY sie przejmujesz ? mieszam poza POlska, tutaj dzieci maja prawo byc dziecmi bardzo dlugo, Jak odpowiadalam, ze w PL nie przyjma trzylatka w pieluchach do przedszkola, to ludzie z szoku wyjsc nie mogli jak mozna tak dyskruyminowac i terroryzowac dzieci,. Chca sobie pic z butelki ? niech pija, chca miec smoka do snu w tym wieku > niech maja itd. Zupelnie inna mentalnosc. Mam syna w tym wieku, gada od dawna i wiesz co ? nauczyl sie negocjowacv, pyskowac, brzydkich slow uzywac, Nie tak kolorowo z tym gadaniem ;) Trzylatek ma byc szczesliwy a nie schemtycznie sie rozwijac

Op

3 lata a 3 lata to roznica ;) większość tych cudownych 3 -latków nie umie połowy tego co mamusie na kafeteri serwuja innym, reszta ma 3 lata i 10 miesięcy ;)

Ja tez mieszkam za granica. Moze dlatego ze od 10 miesiąca chodził do żłobka? Jest dwujezycznym dzieckiem.

Gość a mój mówi i śpiewa niestety
Mój za 1.5 miesiąca skończy 3 lata. od pół roku mówi zdaniami wielokrotnie złożonymi, śpiewa i mówi wierszyki i wiecie co? tęsknię do tego okresu pół roku temu kiedy mówił kilka pojedynczych słów. buzia mu się nie zamyka. non stop musi gadać lub śpiewać. potrafi powiedzieć np w pokoiku na stoliku mleczko stało jajeczko stało kotek przyszedł i stłukł przyszła pani zbiła i wywaliła-to jest tak napisane jak on mówi. nie nosi pampersa od pół roku,ale sra w majty :O jest bardzo elokwentny,ale pozwala młodszym od siebie dzieciom wyrywać zabawki. potrafi się ubrać-spodnie, buty i koszulka,ale nie potrafi sam posługiwać się łyżką... także ZAWSZE ZNAJDZIE SIĘ JAKIEŚ ALE. DZIECI ROZWIJAJĄ SIĘ W SWOIM TEMPIE. KAŻDE JEST INNE I NIE MA CO SIĘ MARTWIĆ.

Gość takasobiebaba
droga autorko-moje pierwsze dziecko nie mówiło do 2,5 o zycia.za rada tesciowej poszlam z nim do pediatry, który kazal mi sie puk w głowę.miesiąc pózniej poszedo żłobka.w tym czasie mąż wyjechal na kontrakt na 3 m-ce i tyle nie było go w domu.jak wyjeżdzął młody nic nie gadał , a jak przyjechał to młody popierdzielał pelnymi zdaniami .po pierwszym dniu jak go odebralam to mój milczek do mnie-daj mi buty .normalnie zdębialam. teraz tez mało mówi ,ale jak powie to w piety idzie.zreszta to już dorosły człowiek.pozdrawiam serdecznie.

Gość takasobiebaba
aha i nie spiewał i nie spiewa.a taniec to jego pieta achillesowa.

Gość witojcie w klubie
Tu w Polsce matki mają zbyt duże ciśnienie i parcie na posiadanie dziecka geniusza i na szybkie - książkowe odzwyczajanie dziecka od niemowlęcych nawyków typu smoczek, butelka, pielucha.Wręcz na siłę dzieci uczą, bo to przecież wstyd wyjść z 2-3 latkiem z butelka i pampersem. Zbyt duża presja otoczenia,zbyt duże kierowanie się tym, co powiedzą inni i za mało własnego zdania i indywidualizmu mają dzisiejsze polskie matki. A przedszkola w Polsce też są takie, w których nie ma konieczności posłania dziecka odpieluchowanego. Jest gro prywatnych przedszkoli, które pomogą dziecku w razie nie umienia czegoś.

Gość Kakalalala
Anastazja,matki lubia koloryzowac????:) To ,ze twoje dziecko czegos nie potrafi nie mowi o tym ,ze inne koloryzuja.Moje dziecko siku juz robilo jak mialo 1,5 roczku. Tak samo nie mialo problemow z mowieniem i cala reszta.I nie uwazam ,ze jest nadzwyczajne:) jest takie jak wiekszosc dzieci . Osobiscie znam tylko jedno dziecko ktore ma problem z mowieniem w 3 latka ,ale z siku i reszta nie ma zadnych problemow.A juz nie mowie o ubieraniu sie i rozbieraniu :) z tym problemow juz nie powinno byc :)Rozumiem ,ze dziecko nie potrafi zawiazac sznurowki,ale ze spodniami kurtka i bluza problemow nie powinno miec.A do to jest tak samo...nie wiem gdzie ty mieszkasz ,bo ja tez za granica i tutaj w przedszkolu dla 3 latkow dzieci nie nosza pampersow.Zanim oddalam dziecko do przedszkola najpierw musialam zapewnic ,ze dziecko samo chodzi do toalety.

Gość kakalala
głupiaś jak but, nadambitna mamuśko. Nie ubliżaj tak matkom mającym niemówiące czy nie ubierające się samodzielnie dzieci, że to takie dziwaczne wyjątki, bo jeszcze to nagabywanie obróci się przeciw Tobie i za kilka lat Twój mały geniusz będzie tak głupi, że będziesz musiała go do szkoły specjalnej zapisać.

Gość kakalala
nadambitna idiotka się znalazła - otóż doedukuj się pusty łbie, że dzieci są rożne i niektóre 3 latki dopiero co zaczynaja uczenie nocnika, że bywają dzieci nie mówiące do 4 roku życia ( sama w moim otoczeniu poznałam kilka takich przypadków ), dziecko ma prawo niedołężnie się ubrać czy nie umieć czegoś założyć.Że są dzieci, które same nie chcą jeść,tylko być karmione. I to wcale nie jest tak, że one powinny to robić, że to normalne.

Gość kakalala
właśnie to jest typowa mentalność nawiedzonych mamusiek "Dziecko powinno to i tamto, koniec, kropka, tak musi być, bo jak tak nie jest, to dziecko lub rodzic nienormalni" - typowa kafeteryjna mentalność - "musi, musi, musi, bo inaczej nie wypada, nie można odstawać od społeczeństwa "

Gość radykalna i szczera
Nie martw sie moj syn nauczyl sie korzystac z toalety gdy mial 3lata i 7 miesiecy.Oj tez mi juz rece opadaly nic na niego nie dzialalo zadne argumenty,poprostu sam musial do tego dojsc,ale jak zaczal wolac to i odrazu na noc nie musialam mu pampersow zakladac.Z mowa tez sie ociagal wyraznie zaczal mowic tez jakos tak kolo 4 roku.Nie jest ani opozniony ani jakis zacofany,niektore dzieci potrzebuja wiecej czasu na pewne sprawy :) Cierpliwosci Nasz jak sie rozgadal to mu sie teraz buzia nie zamyka.

Gość lalka malowana
wystarczy poczytać o rozwoju 3 latka, a wszystko jasne, mogą wszystko albo i nie, 3 lata to przełom, ale kiedy on nastąpi to nikt nie wie, ale uczyc należy to na tyle

Gość Stellanna
Mój synek w lipcu będzie miał 3 lata. Korzystanie z ubikacji i odstawienie smoczka poszło gładko i jeszcze przed drugimi urodzinami. Sami byliśmy zdziwieni że tak szybko zrozumiał o co chodzi. Natomiast z mową nie jest tak pięknie. Mówi zdaniami ale niektóre słowa wypowiada bardzo niewyraźnie. Oczywiście ćwiczymy, powtarzamy no i najważniejsze widzę rezultaty. Synek lubi śpiewać ale z tańcem już gorzej. Nie jest rozbrykanym roztańczonym chłopcem. Za to uwielbia rysować i kopać piłkę. Mamusie najważniejsze nasze dzieci są zdrowe i nie ma co porównywać do innych. Każde rozwija się w swoim tempie.