Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Makalu

Pieprzyk groźniejszy po ciąży. Co zrobić?

Polecane posty

Gość Makalu

mam pieprzyka pod pępkiem. Przed ciążą mi nie przeszkadzał. po ciąży niestety zrobił sie dwa razy większy w skutek rozciągniętej skóry. Lekarka kazała go obserwować, bo może kiedyś przerodzić się w czerniaka. Ja bym go chciała usunąć z powodów i zdrowotnych i esteycznych. czy taki zabieg w jakis sposób może być refundowany? Jeśli nie, to jaki będzie koszt? Moge dodac zdjęcie jesli ktos jest go ciekawy.

Gość hgtvrf
pokarz zdjecie

Gość zonaKraka
Jaka lekarka- dermatolog? Pieprzyki można usunąć, refundacja jest chyba w jakiś przypadkach, a prywatnie ok 50 zł kosztuje z tego co wiem.

Gość grthw
ja bym usunęła...

Gość Makalu
Zauważyła go internistka podczas badania. Chce go usunąć. Tylko gdzie i jak?

Gość kllkklklkl
wejdy na forum pt mam czerniaka- tam ci doradzą

Gość popieprz....ona
Idziesz do dermatologa i on daje Ci skierowanie do chirurga. Ja już 3 usunęłam, w tym jeden bo może coś z nim się dziać, na wszelki wypadek. Wszystko na NFZ. Wystarczy, że podasz że znamię jest w miejscu drażnionym np. przez pasek od spodni.

Gość ................k
............

Gość popieprz....ona
A i powód, że się powiększa też jest dobrym argumentem by dostać skierowanie do chirurga.

Gość bambaryła31
kurcze,mam pieprzyka na piersi,który podczas ciąży z racji tego że się biust powiększył i on się rozciągnął i ma taką jaśniejszą obwódkę(nie czerwoną) to mam się martwić?

Gość dsada
a powiedzcie mi co zrobić jak znamion jest dużo? usuwa sięwszystkie czy jak?

Gość Makalu
Znamiona trzeba obserwować. Ja mam sporo pieprzyków ale tylko ten jest dużyh i bardzo nieestetyczny. Nie lubię go i ususnę jak to tylko możliwe. Zapiszę się do dermatologa, jeśli nie dostane skierowania na wycięcie to usunę go prywatnie.

Gość MariaD
ale najpierw upewnij się, że to nic groźnego, z tym nie ma żartów. Ja też chcę usunąć pieprzyk, ale najpierw poszłam na badanie, żeby sprawdzic, czy nie jest to groźna zmiana, bardzo polecam wideodermatoskopię, jeżeli zalezy Ci na czasie to już w ogóle. Całość trwała najwyżej 20min i od razu masz wynik. Nie wiem czy wszędzie to stosują, jeżeli jesteś z Warszawy to na pewno możesz iść do Melitusa, ja tam się badałam.

Gość gość
czasem lepiej nie ruszc pieprzyk wyglada całkiem normalnie,jest płaski tak myslę? jak nie boli,nie jest zaczerwieniony i nie rośnie to zostaw go i już

Gość gość
Jest refundowany normalnie idziesz do chirurga i już, ja usuwała na NFZ taki z pleców.

Gość Magic123
Mam dosyć duży pieprzyk pod biustem, który się powiększa. Zastanawiam się czy go usunąć czy nie... Najpierw chciałabym go zbadać. MariaD ile kosztuje ta wideodermatoskopia? I jak to wygląda?

Gość gość
można usunąć i ten wycięty fragment wysłać do badania tak na wszelki wypadek

Gość MariaD
Magic123 - w Melitusie płaciłam 300zł, badanie jest bardzo proste - lekarz przykłada do danej zmiany taką małą kamerę, która potem przekazuje obraz do komputera i właściwie od razu następuje analiza tej zmiany. Całość to dosłownie kilkanaście minut.

Gość gość
ja ma dokladnie taki rozciagniety na piersi gdy biust mi się powiekszyl,teraz wlasnie jest rozciagniety i ma jasniejsza otoczke