Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Linadia

Czy od aparatu ortodontycznego ruchomego mogą mi się zrobić szpary między zębami

Polecane posty

Gość Linadia

Czy od aparatu ortodontycznego ruchomego mogą mi się zrobić szpary między zębami?

Gość SAAAAA
zależy jakiego aparatu...ile masz lat???

Gość Linadia
A dlaczego pytasz?

Gość SAAAAA
jesteś już dorosła??? jakim ruchomym aparatem chciałabys się leczyć?? chodzi ci o taki aparat, który można samemu zdjąć, tak??? jaką masz wadę?

Gość Linadia
Najbardziej to mam skrzywione dwójki i ogólnie zgryz. Chodzi mi właśnie o ten aparat co samemu się zakłada i zdejmuje. Mam 16 lat

Gość SAAAAA
A byłaś już u otodonty?? Nie bardzo rozumiem jaki zdejmowany aparat masz na myśli... bo z tego co wiem to takie tzw "ruchome" stosuje sie tylko u dzieci do max 12-13 roku zycia, bo tylko wtedy przynoszą efekty.. no chyba że chodzi ci o aparat nakładkowy typu clear aligner? NIe wiem jaką masz wadę, być może to stłoczenie - jeśli twoje zęby nie sa usytuowane w jednym równym łuku, tylko "poprzechylane" do przodu/tyłu

Gość Linadia
A ten aparat nakładkowy typu clear aligner jest ruchomy czy stały?

Gość SAAAAA
clear aligner jest aparatem ruchomym - pacjent sam go sobie może zdjąć w dowolnej chwili...

Gość Linadia
A ile kosztuje jeden łuk tego aparatu?

Gość SAAAAA
leczenie clear alignerem nie polega na zakupieniu jednego aparatu;) płacisz za fazy leczenia - ile ich będzie to wszystko zależy od wady, zwykle od 3 do 12. jedna faza (składająca się z 3 nakładek) kosztuje 600-700 zł. czyli przykładowo masz 5 faz leczenia to będziesz kolejno nosić 15 różnych nakładek, a koszt to około 3000 - 3500 zł. jeśli wada jest duża, może nie kwalifikować sie do korekcji tym aparatem - wtedy trzeba założyć stały;)

Gość Linadia
A jeśli chodzi o aparat ruchomy czyli zdejmowany to wiesz może czy mogę się gdzieś starać o dofinansowanie?

Gość SAAAAA
raczej nie;/ nfz refunduje tylko leczenie ortodontyczne do 12 roku zycia... a czemu tak pytasz o ten ruchomy aparat ?? nie chcesz sie leczyc stałym??

Gość Linadia
Chodzi o to, że wolałabym nosić ruchomy a nie stały. Nie podoba mi się stały aparat dlatego że po prostu szpeci.

Gość Linadia
Ale to moje zdanie ;) nie mam nic do tych osób co noszą aparat stały :)

Gość SAAAAA
ja nosiłam stały;) i był ładny.... wiesz jak się naczytałam o tym leczeniu i naoglądałam się tych zdjęć w necie to aż mi się zaczęły mi sie podobać te aparaty;) i metalowe i przezroczyste nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że w wieku 16 lat to jedynie stały może pomóc, no albo ten nakładkowy CA idź do ortodonty i zpaytaj;)

Gość Linadia
A wracając do pytania to czy może mi się zrobić ta szpara między zębami?

Gość Haaajlaajs
a po co ci szpara między zębaami??? hehe tzn ty chcesz żeby ci się zrobiła, czy chcesz tego uniknąć bo nie czaję?

Gość Linadia
Ja właśnie nie chce żeby mi się zrobiła, no pomyśl trochę a kto by chciał?

Gość SAAAAA
żaden normalny ortodonta nie powinien do tego dopuścić - prześć od jednej wady do innej. ewentualnie może być tak przez jakiś czas w trakcie leczenia (czaem to nieuniknione;), ale finalnie absolutnie tak nie powinno być

Gość Haaajlaajs
a jaka masz wade zgryzu?jesli można wiedzieć

Gość Linadia
Poczytaj sobie tam wyżej bo pisałam

Gość Haaajlaajs
a coś więcej napisz... jakn dokładnie masz skrzywione te dwójki?? wystają z przodu lub są cofnięte? ile dokładnie zębów masz do poprawienia?? teoretycznie jest taka opcja że ci się zrobią jakieś szpary, ale to przecież nie na stałe.

Gość Linadia
Nie no chyba aż takie szpary by mi się nie porobiły. Ja mam nadzieje że jak zacznę nosić ten aparat to mi się nie zrobią.

Gość uyyuyrttt
ja nosze ruchomy a jestem stara baba przed 30tką, nie dalabym sobie wsadzic stalego bo przeciez jak z tym jeść, jedzenie sie zbiera w tych drutach, obrzydliwe, poza tym cena kosmiczna. teraz jest nagonka straszna na aparaty ruchome i nie chcą ich zakładac, ale jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o KASE. bo z tych stalych ortodonci mają kosmiczną kasę, dlatego nie chcą zakladac ruchomych, bo za mala kasa jest z nich.

Gość Ppłk gąbka
Uyuyrtt - Jak nazwa się ten aparat który nosisz, ile godzin dziennie musisz go miec Czy da się w nim mówić ile czasu trwa leczenie i najwazniejsze jaka masz wadę

Gość Gingeriada
"Stara baba przed 30". No toś mi dowaliła. Odświeżam wątek, bo sama zamierzam się zdecydować na ruchomy typu clear aligner przez internet www.clearaligner.pro i jestem ciekawa, czy ktoś zakończył leczenie tym aparatem z sukcesem i mógłby coś opowiedzieć. Słyszałam, że się sepleni?

Gość kepsi
Ja jeszcze jestem w trakcie, ale nie zauważyłam żebym sepleniła :) Tzn. na początku trochę jest trudniej mówić, ale potem się człowiek przyzwyczaja i praktycznie się zapomina, że jest na zębach. Do momentu, kiedy chce się coś zjeść ;)

Gość karotenia
Uyyuyrt, nieprawda zależy na jakiego lekarza się trafi. Np. ja trafiłam (po wielu bólach niestety) do dr Kaiser (www.kaiserziorkiewiczbeata.pl ) i nigdy nie odniosłam wrażenia, że przekłada kasę nad zdrowie pacjenta. Właśnie też dostałam aparat ruchomy, stały nie jest na moje nerwy chyba ;)

Gość gość
Aparat nie jest do ozdoby, ma leczyć i korygować wady. Trzeba czasem sie pomeczyć zeby pozniej miec ladne zęby. Idz najlepiej do ortodonty i on Ci pomoze i odpowie na kazde pytanie. Tu rozne rzeczy niby fachowcy Ci piszą. Masz adres sprawdzonego leakrza, mozesz nawet zadzwonic http://www.ortodonta-katowice.eu/page/kontakt