Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość masakraja 86

coraz wiecej znajomych ma DZIECKO Z ZESPOLEM DOWNA :/

Polecane posty

Gość masakraja 86

masakra co sie dzieje :/

Gość ertikka
chemizacja ruina zdrowia zl e geny

Gość stefania oolelellelee
a ile oni mają lat? Dzieci z takim zespołem rodzą się zazwyczaj kobietom po 40-stce. Twoi znajomi są młodsi?

Gość htgf
czarnobyl u m nie duzo znajomych ma lwasnie chore dizeci- tzn rodza sie juz chore i czesto na raka i sa to ludzie-rodzice z rocznika ok 80 jak wlasnie po czarnobylu

Gość lubiecie blondynow ????
powinna przyjsc wojna atomowa i wytepic cala ludzkosc bo to chory gatunek.

Gość dfdfrtryuio90
przypadek, tak ci się złożyło. ja nikogo nie znam z takim dzieckiem

Gość kiki d
U mnie wśród znajomych raczej zdrowe dzieci, ale to prawda, że często widuję na ulicy dzieci z zespołem downa i czasem słyszę że jakieś dziecko umarło na raka. Jestem rocznik 80+ i fakt, coś jest w tym Czarnobylu- wiele kobiet z tego rocznika (podejrzewam że ja też, niedługo ide do lekarza), ma problemy z tarczycą. Pewnie nikt prawdy nie powie na ile był szkodliwy dla PL

Gość 21212122
jakie po 40-tce. jak ja rodzilam mialam 35 lat i ok. tego dnia rodzily 4 babki po czterdziestce i wszystkie dzieci ok. rodziolo 6 po ok 25-28 i dwie urodzily dzieci z zespolem downa a jadna z jakas inna wada genetyczna - wielka glowa jak balon i zamiast nog jakies niewyksztalcone kikuty.

Gość mcxbsambcjbf
jak mnie wkurwiają tacy debile, raz coś usłysza i rozpieprzają wiadomosci na prawo i lewo. jakie po 40 kretynko, ja pracuję w takim ośrodku i 80 procent dzieci z ZD ma rodziców w wieku 18-26 lat.

Gość stefania oolelellelee
mcxbsambcjbf - ton Twojej wypowiedzi wiele o Tobie mówi. Czasami lepie jmilczeć niż pokazać, że jest się patologią, która potrafi używać tylko słów na k... W moich oczach jesteś nikim pustostanie.

mcxbsambcjbf, nie wiesz o czym piszesz. Wiek 40+ to główny czynnik ryzyka zespołu downa. W dzisiejszych czasach wydłużył się wiek aktywności seksualnej i stąd obraz choroby staje się coraz bardziej zauważalny. Dodam jeszcze że w latach 80-tych nikt z chorym na tę chorobę dzieckiem nie wyszedłby z domu, teraz nie ma takich barier socjologicznych

SLuchajcie, bo wy tego nieo ruzimecie: dziecko z zespolem downa rodzi sie kobiecie po 40 roku zycia najczęsciej i zadna 20 latka, zadna 30 latka go nie urodzi, ale zdaza sie, że jednak tak. Ale badania mowią, że najwiecej dzieci z downem rodzi sie kobietom po 40 r.ż, ale - dobrze mnie zrozumcie, duzo kobiet 20, 30 letnich tez rodzi tkaie dizeci i podbija statystyki, ale ldatego takie ie ordza, bo w ogole najweicej kobiet ordzi w iweku 20,30 lat na 50 porodów matek 20-30 letnich są 2 downy na 50 porodow matek 40 letnich i wiecej jest 15 porodow z downem Tak wiec ryzyko dawna rosnie wraz z weikiem i to nie jest tak, ze czesciej rodza sie downy mlodym matkom, tak sie ywdaje, bo one w ogole cżesciej rodza, natomiast wieksze prawdopodbienstwo urodzenia dizecko z downem jest u kobiet 40+

Tak wiec ryzyko dawna rośnie wraz z wiekiem i to nie jest tak, ze częściej rodzą się downy młodym matkom, tak się wydaje, bo one w ogóle częściej rodzą i ich jest więcej, natomiast większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecko z downem jest u kobiet 40+ IM STARSZA TYM WIEKSZE PRAIWDPODOISNTWO JAK NAPISALAM: NA 50 PORODW MLODA MATKA MA 2 DOWNY NA 50 PORDOW MATKA 40+ MA 15 DOWNOW IM JESTES STARSZA TYM RYZYKO WIEKSZE. zNAM KILKA MATEK Z DOWNEM I NIESTETY 40+ PORÓD. 40 LAT TO NIE JEST CZAS NA DIZECI, ISTNIEJE DUUUUUUUUZA SZNASA, ZE URODZI SIE ONO WLASNIE Z ZESPOLEM DOWNA!!!!!!!!!!!

Gość hvhgvjhg
hgg,puknij się głowę. W latach 80 moja znajoma urodziła dziecko z ZD,miała wtedy 23 lata i nie miała z tego powodu jakichś niewiadomo jakich przykrości.Z dzieckiem cały czas obracała się wśród ludzi.NIe siedziała zamknięta w 4 scianach.

Gość a i tak można ;;;;;;;;
hvhgvjhg to twoja znajoma była nielicznym wyjątkiem. Bardzo rzadko widzi się obecnie na ulicy ludzi chorych na tę chorobę (większość woli pozostać w domach) to ile osób z tą chorobą widywało się z 30 lat wcześniej? Jeszcze mniej. Za twoich czasów to był temat tabu. Może twoja znajoma z dzieckiem wychodziła, ale nie wszyscy tak robili. Patrzysz na w wszystko przez pryzmat swojej znajomej i myślisz, że wszędzie tak jest, a się mylisz.

Gość nie 2, 3 czy 15 na 50 kobiet!!
Ryzyko dla matek 20- letnich wynosi 1 na 2000, 35- letnich 1 na 800, a potem gwałtownie wzrasta osiągając liczbę 1 na 45 i więcej w wieku 45 lat.