Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Raeven

Czy najemca płaci zaliczki na media?

Polecane posty

Gość Raeven

Mam zamiar zmienić mieszkanie i właśnie dostałam projekt umowy najmu, i tu pytanie: Czy jako najemca mam płacić zaliczki na media które są ujęte w czynszu? Przy negocjacjach wynajmujący powiedział że to on płaci czynsz, którego składnikiem są te zaliczki i określił że opłaty dodatkowe za media w mieszkaniu razem z prądem wynoszą ok. 300 zł za miesiąc. A tu w projekcie umowy dostaję: - CO opłata zmienna: 193,93 zł - zimna woda i kanalizacja 114,70 zł - podgrzanie wody 112,45 zł - wywóz nieczystości 12,00 zł To z prądem będzie ok 600zł, a nie 300... Czy powinnam płacić te zaliczki? Przy poprzednio wynajmowanych mieszkaniach nie miałam takiego obowiązku.

Gość a mi szkoda
To zależy, jak sobie skonstruujecie umowę - moi lokatorzy płacą 500 zł, bo to jest w ubo tak się umówiliśmy - po roku mają ok.250 zł nadpłaty; jak Ci się projekt umowy nie podoba, to negocjuj dalej albo jej nie podpisuj i szukaj bardziej korzystnej oferty - nic więcej nie możesz zrobić

Gość Raeven
Jestem zła, bo przy decydowaniu się że chcę wynająć mieszkanie brałam pod uwagę info od właściciela że będzie brał zaliczkę na media+prąd w wysokości 300 zł /m-c. A teraz taki kwiatek mi przysyła... Przecież to z prądem wyjdzie ponad 2 razy więcej.

Gość gość
jak nie najemcy się cena najmu nie podoba to nie musi umowy podpisywac, może szukać innej oferty a czy znajdzie oferte korzystaniejszą to już pytanie do wróżki