Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a na drugie daj Queen

Czy zabielacie dzieciom zupy serkami topionymi?

Polecane posty

Pytam szczerze. Nie oczekuję od was udawania super eko gospodyń. Piszcie prawdę.

Gość evka099
chyba lepiej śmietaną;)

Słyszałam, że kucharki robią tak w przedszkolach. Tzn. z tymi serkami. Dlatego zaczęłam się zastanawiać czy i w domach wielu ludzi też to robi.

Gość ja tak robie,
jarzynowa zabielam albo serkiem topionym, swiezym albo wrzucam 2-3 lyzeczki parmezanu do talerza. Czasem zaciagam jogurtem ( pomidorowke, ogorkowa ) Nie widze w tym nic zlego.

Nie, nigdy nawet nie próbowałam. Wiem, że moja ciocia robi taką zupę na serkach topionych, ale nigdy takiej nie jadłam.

Gość nie używam
serków topionych. zupy zawsze zabielam śmietana. ew jogurt naturalny ale to sporadycznie.

Gość jw jw jwa
śmietaną lub jogurtem naturalnym. Czasami gotuję zupę porową i wtedy wrzucam opakowania śmietankowego serka Almette tego twarogowego.

Gość Tajdak
Serkiem topionym? Nigdy. Śmietaną (zdrową, Bieluchową) bardzo często. I nie widzę powodu, by na ten temat ściemniać. Jeśli chodzi o serki topione to kilka razy robiłam z nich zupę, ale nigdy nimi nie zabielałam. A zupa z serków topionych z klopsikami jest wyśmienita. :)

Gość ciaza, porod, macierzynstwo 85
A po co w ogole zabielacie?:) Przeciez zdrowiej jest bez smietany (o serkach nie slyszalam) :) Wasze maluchy nie chca jesc takiej zwyczajnej zupy bez zabielania?

Gość kiiiiilimandżaro
serkiem topionym???? przecież to chemia a nie lepiej śmietaną, jogutrem?

Gość do ciaza, porod, macierzynst
a jak wyglada u ciebie zwyczajna zupa, bez zabielania? moja sąsiadka gotuje jarzynową, kupuje mrożonke, daje tylko wodę i przyprawy, czyli sól i wg niej to jest zupa.

Gość zazwyczaj śmietaną
ale dziś mam akurat zupę z serkiem topioną tylko ze to taka zupa ala serowa miala być dalam sporo sera topionego makaron i warzywa. Na koniec ogromną ilosć natki pietruszki. Wyszla bardzo smaczna.

Gość zazwyczaj śmietaną
a bez zabielania wyglada tak:" porcja wiejskiego kurczaka, kawalek wolowego rosolowego, dużo warzyw i jakaś kasza i się to gotuje na wolnym ogniu, gotuje, Kasze wsypuje jak już rosól będzie w miarę ugotowany ale też ją dlugo gotuję zeby się rozkleiła. Pyszna taka zupa. U mnie chętnie taką niezabielaną jedzą.

Gość ciaza, porod, macierzynstwo 85
Na mięsie, dużo warzyw, przypraw... Wasze dzieci nie chcą jesc takich zup?:)

Gość bvdsahgfsa
up

Gość onabezogona29
To wypróbujcie ten przepis: podsmażcie mięso mielone na patelni, osobno podsmażcie pieczarki i por(tą białą cześć) Zagotujcie wodę w garnku, wrzućcie wszystko i dodajcie serki topione do smaku na 250 ml zupy jeden serek(najlepsze są te w kiełbaskach)

Gość nastrój na wiosnę ;d;d;d
Po co zabielacie? Tuczycie tylko dzieci tym. Jak nie potraficie zrobić dobrej zupy bez zabielania, to nie róbcie, a nie, będziecie dzieci karmić tłuszczem i cukrem. A kazda sie za dobra matke uwaza.

Gość takaona*
Nigdy nie słyszałam o zabielaniu serkiem topionym ale szczerze mówiąc ciekawa jestem jak to może smakować;) (zabielam tylko śmietaną).

Gość bvdsahgfsa
up

Gość zabielam zawsze chłodniki
Generalnie nie zabielam zup-jedynie chłodniki. Moja zupa wygląda tak np warzywna: wywar wołowy plus warzywa- marchew, seler, por, groszek, fasola, papryka,kukurydza, pieczarki, ew. młoda kapusta, zioła i przyprawy ziele angielskie, imbir, kolendra, liść laurowy, kurkuma dla koloru, majeranek i koper, sól czosnkowa, pieprz ziołowy. Pomidorówka wywar drobiowy-najlepiej z kaczki-zblenderowane świeże pomidory, oregano, bazylia, dużo marchewki, czerwona papryka, puszka pomidorów w kawałkach, 3 ząbki czosnku, kilka ziaren jałowca. Pieczarkowa-tą też czasem zabielam. Wywar wołowo-drobiowy, brokuł, 1kg poszatkowanych pieczarek, liść laurowy, gałka muszkatałowa, kilka ziaren jałowca. połowę pieczarek duszę na maśle,połowę daję na świeżo. potem dodaję śmietanę. chłodniki zabielam jogurtem, kefirem lub maślanką-choć nie wiem czy to można nazwać zabielaniem w przypadku kiedy daję 1litr zupy i 1litr maślanki? To wtedy raczej składnik. W każdym razie nawet nie słyszałam o zabielaniu serkami zup.

Gość bvdsahgfsa
up

Gość bvdsahgfsa
up

Gość 0--0
a ja nie gotuje zup na mięsie. TYlko rosół oczywiście. Wszytskie zupy sa tylko na warzywach, dlatego robię zasmażkę albo zabielam śmietaną. Kurczę tak sobie myślę jak można tyle mięcha jeśc? mięso powinno się jeśc dwa trzy razy w tyg A zupy je sie codziennie, i wy wszytskie na mięsie robicie? do tego pewnie mięcho do obiadu i kanapki z wedliną... zastanawiam sie czy robicie tak bo mięso jest tańsze niż wazrzywa czy inaczej nie umiecie?

Gość nastrój na wiosnę ;d;d;d
A kto powiedział, że zupy je się codziennie???

Gość tgmaptag
Jdtgatg

Gość zabielam zawsze chłodniki
Chłodniki robię jako wywar warzywny. Zupy zawsze na mięsie-daję naprawdę dużo warzyw więc jak niby bez mięsa miałoby być taniej? Zupa u nas jest na ogół raz w tygodniu, raz też jest chłodnik. W pozostałe dni-np leczo wegetariańskie, kotlety z cieciorki z soczewicą, ryż z truskawkami/jabłkami, pierogi z jagodami/serem białym/kapustą i grzybami,knedle, młoda kapusta z ziemniakami i koperkiem. Mięso jest na ogół w niedzielę, w piatek zawsze ryba, w środę czasem ryba czasem coś innego. W tym tygodniu wyglądało to tak: pn naleśniki z owocami wt chłodnik ze szczawiu śr grillowany pstrąg z surówką i kaszą jaglaną z warzywami czw pierogi ruskie dziś łosoś pieczony, surówka z młodej kapusty i ziemniaki jutro mam w planach robić chłodnik botwinkę z rzodkiewką, zielonym ogórkiem,szczypiorkiem i jogurtem a do tego ziemniaki z koperkiem na nd zrobię kebab upiekę chlebki pita, pierś obsmażę z cebulą,do tego mieszanka warzyw chińska, sos czosnkowy z jogurtu nat z koperkiem-miam!

Gość do zabielam chłodniki
strasznie postne masz te obiady, nie dość ze jedno danie to jeszcze chłodnik ze szczawiu :) nawet ja bym sie tym nie najdała a dopiero mój mąż. naleśniki z owocami to dobre dla dzieci. ja zup też nie gotuję na mięsie.

Gość gabryyyssia
w ogóle zabielam chłodniki dziwnie gotujesz wywar, najlepiej z kaczki.... smieszne wywar wołowo-drobiowy.. kilka ziaren jałowa kurkuma dla koloru... do zupy jarzynowej? wg mnie nie pasuje nie wierze że gotujesz tak na co dzien upiekę chlebek pita.... już to widzę... chyba w Tesco :)

Gość ssssddddddddddddddddddddd
a po co w ogóle zabielać zupę? żeby dupa rosła? ja zresztą nie lubię, serek wrzucam tylko do zupy porowej z szynka lub do kremu z pieczarek, reszta zup czysta