Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Panna Anna Manna

Zasiłek macierzyński na umowę zlecenie

Polecane posty

Gość Panna Anna Manna

Hej! Od pół roku pracuję na umowie zleceniu i mam opłacaną składkę chorobową. Pod koniec maja mam przewidzianą datę porodu. W ZUS-ie powiedzieli mi, że muszę napisać specjalny wniosek do pracodawcy, w którym podam wymiar pobierania zasiłku czyli albo ten podstawowy albo podstawowy+dodatkowy. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? jak ma wyglądać tego typu wniosek?

Gość fddfdfdfde
a zarabiasz minimalną krajową?

Gość bledna owieczka
a co ma do tego minimalna krajowa,he?

Gość marysienieczka
może poszukaj gdzies na necie i będzie odpowiedni wzor?

Gość Panna Anna Manna
I nikt nie wie? :(

Imię i nazwisko pracownika ...................................... Miejscowość, data Adres zam. .......................................................... Nazwa pracodawcy .........................................................................Adres pracodawcy Wniosek o udzielenie urlopu macierzyńskiego Wnoszę o udzielenie mi przysługującego urlopu macierzyńskiego w okresie od dnia ....................r. (ja wpisałam "od dnia porodu XX.XX.2013) Ponadto, wnoszę o udzielenie urlopu macierzyńskiego w okresie od dnia porodu aż do wyczerpania tego urlopu w łącznym wymiarze 24 tygodni - 20 tygodni urlopu podstawowego i 4 tygodnie urlopu dodatkowego. Datę u góry we wniosku wpisz tą co data porodu.

Gość Panna Anna Manna
KlauDDynka69 - a tak jest również w przypadku umowy zlecenia? bo z tego, co się orientowałam to prawnie zasiłek macierzyński należy się mnie, ale urlop ponoć nie bo nie mam umowy o pracę i nie jestem pracownikiem :(

ja miałam umowę do dnia porodu więc prawnie też urlop mi nie przysługuje tylko zasiłek ale pracodawca kazał złożyć wniosek o urlop z datą jeszcze dnia porodu bo wtedy jeszcze byłam ubezpieczona przez pracodawcę i formalnie na umowie i on ten wniosek przekazuje do ZUS-u.