Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Peneloppa z nadzieją

Rozwód był z jego winy. Ja nie pracowałam bo zajmowałam się dzieckiem.

Polecane posty

Dziecko zmarło. Rok później mnie zdradził i się rozwiedliśmy. Mija od tego momentu 6 lat. Czy mogę się starać o jakieś alimenty? On się ożenił, ma 2 dzieci, duży dom, działkę, samochody 2 i dobrą pracę. Ja zostałam z 2 pokojowym mieszkaniem i autem. Co mogę zrobić?

Gość dfsuyvgduysgvd8suy
Znaleźć pracę, wyjść do ludzi, cieszyć się życia, z tego co masz i nie pokazywać jemu że cię to boli. Wymazać go życia i nie interesować się nim. Żyć po swojemu.

Ale czy mogę starać się o alimenty?

Gość a nie możesz iść do pracy
?Nie rozumiem, na jakiej podstawie chcesz te alimenty?

Gość Lululusia
na kogo alimenty?, dziecka już nie ma (naprawde bardzo mi przykro, to ogromna strata :( ) a ty musisz sama się pozbierać, nie proś się go o nic. niech zobaczy ze jesteś silnai potrafisz sama sobie poradzić a nie płaszczyć się i poniżać prosząc o pieniądze

Alimenty na mnie

Gość jesli jestes zdolna do pracy
a w twoim zawodzie sa miejsca pracy to nie dostaniesz alimentów

Gość dlaczego Twoje dziecko
zmarlo? to straszne :(

Gość wowowowoowow
po tylu latach ci sie przypomniało??

Gość czego ty tak wlasciwie
od niego chcesz?

nie, alimenty przysługują do 5 lat od momentu rozwodu

Gość gfhgfjfgjgj
jasne, jesli pogorszyla ci sie sytuacja zyciowa to tak bo rozwod byl z jego winy, przerabialm to:)

Gość gfhgfjfgjgj
a sory, doczytalam, powyzej 5 lat juz chyba wlasnie nie

Nie chcę o tym rozmawiać...przepraszam...

Gość prawo alimentacyjne
Nie każdy pewnie wie, że po sprawie rozwodowej alimenty mogą otrzymać nie tylko dzieci, ale również małżonek. Warunkiem przyznania alimentów od małżonka jest to, by żądający alimentów małżonek znajdował się w niedostatku lub sytuacja niewinnego małżonka po rozwodzie ulegnie pogorszeniu. Wystarczy na rozprawie rozwodowej w obecności drugiego małżonka lub na piśmie złożyć wniosek, który sąd przekaże drugiemu małżonkowi. Wniosek taki można złożyć również po zakończeniu sprawy rozwodowej. Prawo do alimentów przysługuje pod warunkiem, że rozwidziony małżonek nie jest wyłącznie winnym rozkładu pożycia, czyli w sytuacji kiedy wyrok zapadł bez orzekania o winie lub sąd uznał winę obojga małżonków. Jak widać przy ustalaniu alimentów na małżonka kluczowe znaczenie ma rozkład winy za rozpad małżeństwa. W przypadku rozwodu bez orzekania o winie prawo do alimentów wygasa pięć lat od orzeczenia rozwodu, tylko w szczególnych okolicznościach można ten okres przedłużyć. Jeśli rozwód zostanie orzeczony z wyłącznej winy jednego z małżonków, wtedy nie ma ograniczenia czasowego, jednakże pod warunkiem, że małżonek pobierający alimenty nie zawrze nowego małżeństwa. Wtedy prawo do alimentów wygasa. Wysokość alimentów zależy od sytuacji finansowej obojga małżonków i w przypadku zmiany sytuacji każdego z nich, ich wysokość może być dostosowana do nowyh okoliczności. Przykładowo gdy mąż płacący alimenty przejdzie na emeryturę lub rentę, jego możliwości zarobkowe zmniejszą się lub gdy po upływie czasu sytuacja majątkowa byłych małżonków wyrównuje się. Zawarcie nowego małżeństwa lub założenie nowej rodziny przez osobę płacącą alimenty nie stanowi przesłanki do zwolnienia z alimentów, może to mieć jedynie wpływ na wysokość alimentów.

Gość prawo alimentacyjne
Nie każdy pewnie wie, że po sprawie rozwodowej alimenty mogą otrzymać nie tylko dzieci, ale również małżonek. Warunkiem przyznania alimentów od małżonka jest to, by żądający alimentów małżonek znajdował się w niedostatku lub sytuacja niewinnego małżonka po rozwodzie ulegnie pogorszeniu. Wystarczy na rozprawie rozwodowej w obecności drugiego małżonka lub na piśmie złożyć wniosek, który sąd przekaże drugiemu małżonkowi. Wniosek taki można złożyć również po zakończeniu sprawy rozwodowej. Prawo do alimentów przysługuje pod warunkiem, że rozwidziony małżonek nie jest wyłącznie winnym rozkładu pożycia, czyli w sytuacji kiedy wyrok zapadł bez orzekania o winie lub sąd uznał winę obojga małżonków. Jak widać przy ustalaniu alimentów na małżonka kluczowe znaczenie ma rozkład winy za rozpad małżeństwa. W przypadku rozwodu bez orzekania o winie prawo do alimentów wygasa pięć lat od orzeczenia rozwodu, tylko w szczególnych okolicznościach można ten okres przedłużyć. Jeśli rozwód zostanie orzeczony z wyłącznej winy jednego z małżonków, wtedy nie ma ograniczenia czasowego, jednakże pod warunkiem, że małżonek pobierający alimenty nie zawrze nowego małżeństwa. Wtedy prawo do alimentów wygasa. Wysokość alimentów zależy od sytuacji finansowej obojga małżonków i w przypadku zmiany sytuacji każdego z nich, ich wysokość może być dostosowana do nowyh okoliczności. Przykładowo gdy mąż płacący alimenty przejdzie na emeryturę lub rentę, jego możliwości zarobkowe zmniejszą się lub gdy po upływie czasu sytuacja majątkowa byłych małżonków wyrównuje się. Zawarcie nowego małżeństwa lub założenie nowej rodziny przez osobę płacącą alimenty nie stanowi przesłanki do zwolnienia z alimentów, może to mieć jedynie wpływ na wysokość alimentów.