Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca się o chrzest

czy można ochrzcić dziecko w niemczech jeśli jesteśmy zameldowani w polsce?

Polecane posty

planuję poprosić na osobę chrzestną kogoś kto mieszka w niemczech, jestem nawet w stanie tam pojechać je ochrzcić bo wiem, że im ciężko będzie przyjechać do polski ale czy mam takie prawo?

Gość s89
Zorganizuj trochę święconej wody w najbliższym kościele, pokrop nią dziecko i gotowe.

Gość vbcnjtgrjtrhj
co kasa by sie przydała? :D

Gość a u u iu
zameldowanie akurat nie ma nic do rzeczy. Z księdzem porozmawiaj. W Niemczech oczywiście.

pierwszy wpis pominę, odnośnie drugiego to nie wiem o jakiej kasie piszesz za bardzo, w niemczech raczej nie dają kasy za to, że się ochrzci tam dziecko, nic na ten temat nie wiem prosze o wypowiedzi osób, która mają coś logicznego do powiedzenia

a u u iu - generalnie chodzi o to, że nasze dziecko byłoby polakiem i nie wiem czy mogę w niemieckim kościele chrzcić bo nie wiem czy nie musiałabym być tam zapisana do kościoła i opłacać tych ich składek (oni tam coś płacą za bycie katolikiem prawda?).

Gość s89
Dlaczego pomijasz mój wpis? :classic_cool: Absolutnie poważnie pisze. Najlepiej zrobisz zostawiając dziecku decyzje, gdy podrośnie sam/a zdecyduje... ale pewnie nie masz jaj, bo co rodzina pomyśli? :D

Gość a u u iu
nie wiem. Zapytać nie zaszkodzi, u nas też sie płaci. Podatek niekoniecznie, ale już za chrzest księdzu- tak.

Gość mądralińska sie zgłasza
tak, ale potrzebna zgoda twojego proboszcza z mieściny w Polsce.

Gość a u u iu
Możesz też ustanowić pełnomocnika chrzestnego, bo jak rozumiem ty z dzieckiem jesteście w Polsce...

tak, my jesteśmy w polsce a oni są w niemczech i raczej będzie ciężko, żeby przyjechali, zależy mi akurat ne tej osobi bo to bardzo mądra, inteligentna i dobra osoba i właśnie takie chciałabym mieć dziecko. Można mieć pełnomocnika, tzn. właściwa osoba nie musi być obecna na chrzcie?

up

Gość a u u iu
podobno mozna. Nie wiem jednak jakie wymogi trzeba spełniać i czy wszyscy księża to akceptują. Musisz porozmawiać ze swoim proboszczem.

up