Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elunia342

NIEUDANE PRÓBY STARAJĄCYCH SIE O DZIECKO ;-(

Polecane posty

Gość elunia342

Witam. mam 24 lata, od kilku miesiecy z mezem staramy sie o dziecko. niestety sa to próby nie udane;( ginekolog skierował mnie na badania typu krzywa cukrowa, testosteron, prolaktyna tsh itd.... wszystkie wyniki wyszły wporzadku tylko testosteron podwyzszony 1,06. wczesniej przez dwa miesiace brałam clo w 2gi dzien cyklu rano pół i na wieczór tez pół tab. przez 5 dni ale niestety to tez nie pomogło....miedzy czasie brałam castagnus..... mam nie rególarne miesiaczki trawja 4 dni. trudno jest mi okreslic owulacje....jesli ja wogóle mam. od tygodnia próbuje zrzucic pare kilo moze to pomoze.... Jesli miał ktos takie objawy PROSZE O POMOC....;(

Gość jakie masz to TSH?
?

Nie martw się:)Na pewno zajdziesz w ciążę.My staraliśmy się 25 miesięcy i wreszcie się udało-bez żadnego leczenia.Dodam,że mam 23 lata a mąż 26 więc jesteśmy młodzi.Lekarz mówi-że to raczej psychika tak u nas działała. Nie pomagały testy owulacyjne,monitoring cyklu,łykanie castagnusa. Jak zapisaliśmy się do Kliniki Niepłodności,to wtedy zaszłam w ciążę:)Będzie dobrze:)

Gość dsaaaaaaaa
a ile wazysz autorko?

Gość noonaa
czesc ja staram się z mężem od roku o dziecko, jedno juz mamy 3 letniego synka o ktorego staralismy sie 7 miesiecy. w marcu okazało sie ze mam cykle bezowulacyjne i nie moge narazie zajść w ciąże teraz pierwszy cykl bralam clo i udało sie miałam owulacje i jak byłam na monitoringu pęcherzyk od kilku godz byl pęknięty a dzień przed kochaliśmy sie z mężem i mam nadzieje że sie udało. Robiłam już w tym cyklu dwa testy ale pierwszy o wiele za wczesnie i byl negatywny ale juz nie moglam wytrzymac a drugi 5 dni przed miesiączku i tez negatywny mam nadzieje ze mimo to i tak sie udalo. temperature ciała mam ok 37 strasznie bolą mnie całe piersi a sutki są strasznie wrażliwe, nie mam ochoty na sex a wczoraj wieczorem miałam zawroty głowy a i jeszcze pobolewaja mnie troche jajniki. testu juz żadnego nie bede robilo dopiero jak mi sie spozni okres bo biore od kilku cykli luteine i mam rowno co 30 dni czyli okres mam dostac 22 maja. trzymajcie za mnie kciuki. czy ktos mial albo ma podobna sytuacje?

Gość ddadadada
autorko, za mąż zdążyłaś wyjść , ale ortografii się nauczyć to już nie?

Gość ddadadada
up

Nie ła się... są kobiety co się latami staraja i mają wiare że będzie dzidziuś. Może partnera trzeba wysłać na badania. Nie spinajcie się

Noonaa to czekamy razem ja też mam 22 maja dostać@ tylko u mnie pierwszy cykl starania:-) trzymam kciuki

Gość noonaa
nie czepiaj sie nikt cie tu nie zaprasza na forum więc znajdz sobie inne albo zajmij sie czyms w domu bo najwidoczniej nie masz co robic!

Gość noonaa
może sie uda bo powoli tracę nadzieję...

Gość noonaa
myśle ze z męzem jest ok bo jedno dziecko juz mamy i sie okazalo ze to ja mialam cykle bezowulacyjne no ale teraz dzieki clo juz mam owulacje ale dopiero pierwszy cykl ja mialam. no i teraz czekam :)

Gość Agata z Portugalii
moim zdaniem jesteś za gruba :( a to też preszkadza czasem zajsc w ciaze

Gość moim skromnym zdaniem24/7
a badałaś progesteron estradiol LH i FSH a maż miał zbadane nasienie?

hmmm...tego własnie nie miałam...../ a to ma jakies znaczenie? dziekuje za porade:-*

podstawą w problemach z zajściem w ciążę jest zbadanie nasienia. Bo to najprostsze badanie i od razu mniej więcej wiadomo czy problem jest w kobiecie czy w mężczyźnie. Jeśli z facetem jest ok to można szukać przyczyn u kobiety. Waga nie musi tu być głównym problemem. Poleciłabym najpierw (w takiej kolejności) -zbadać nasienie męża - sprawdzić resztę hormonów -obserwować owulację monitoringiem z 2/3 cykle -zrobić badanie na wrogi śluz -potem pomyśleć o hsg

wezme te badania pod uwage.... zastanawiam sie czy nie zmienic ginekologa... bardzo dziekuje i zycze miłego wieczoru:*

elunia to ma bardzo duże znaczenie bo niedobór progesteronu może prowadzić do problemów z zajściem i poronień, LH i FSH mogą określić czy masz np niską rezerwę jajnikową. Poza tym to ważne hormony i lepiej je sprawdzić, bo czasem wystarczy pobrać luteinę na podwyższenie jak jest za niski i ciąża się pojawi.

zrobie te polecone przez Pania badania prywatnie i z kompletem badan zgłosze sie do innego ginekologa... szkoda tylko ze mieszkam na wsi i musze 40 km dojeżdżać;/ ale dla dziecka WARTO :-)

mąż nie badał jeszcze nasienia....na razie nie chce go martwic...nie chce zeby czuł sie winny ...;/ jesze porobie te badania i zobaczymy co wyniknie....oczywiscie jak bedzie dobrze to wtedy powiem mezowi zeby zrobił te badanie...

elunia a w jakim woj mieszkasz? bo u mnie w warm.maz. te badania kosztują ok 18/22 zł za hormon zależy od laboratorium. Polecam iść do dobrego gina (najlepiej prywatnie i takiego poleconego przez kolezanki, rodzine itp) żeby ci zrobił rozpiskę w jaki dzień cyklu jaki hormon masz zbadać. tylko powiedz że starasz z półtora roku lub 2 lata bo czasem do roku lekarze olewają temat i każą czekać.

Gość elunia niestety
za duzo wazysz, 82 kg przy wzroscie 170 to za duzo, tez tak mialam, schudlam 10 kg zaszlam w ciaze, to pewnei bylo przeszkoda...

a to drugi koniec kraju. także porób sobie te badania ja np raz robiłam tak FSH LH i estradiol w 3 dc by okreslic stosunek i rezerwe jajnikową progesteron ok 21 dc a innym razem robiłam w 7,14 i 21 dc by określić jak hormony zachowują się na przestrzeni całego cyklu plus miałam do tego monitoring. dobrze też zrobić badanie na toxoplazmozę(cena ok 70z) i cytomegalię ok 70zł przed zajściem w ciążę. Ja oprócz TSH (miałam ok 1,2) robiłam też ft3 i ft4 oraz antyTPO (koszt ok70/80zł). dobrze jest sprawdzić też z krwi przeciwciała antykardiolipinowe oraz przeciwciała antyplemnikowe. niestety wszystko trochę kosztuje. Badanie nasienia to ok 30-100 zł.

ja np mam koleżankę która przy 160 waży 90 kg i w ciążę zachodzi bez problemu ma 3 dzieci.