Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość shiatosss

dokarmianie dziecka butelką

Polecane posty

Gość shiatosss

Witam, mam takie pytanie Jestem mamą 2 tygodniowego dziecka i od 3 dni zauważyłam, że mała nie najada się moim mlekiem czyli ciągle przy cycu, spanie po 20-30 minut płacz i znów cyc itp. 2 dni temu zaczełam dokarmiać ją butelką ale nie non stop tylko 2-3 razy dziennie czyli jak narazie np wczoraj dostała butelke o 7:30, 13 i 23 i chociaż mi pospała troche a dziś np dałam jej dopiero pierwsza butelke o 12 i może na cycu wytrzyma do wieczora. W nocy będe karmić tylko piersią. I o to moje pytanie: czy jak mała pije 2-3 razy dziennie butle a reszte z cyca to muszę ją jeszcze przepajać?

Gość efrd
Po co kombinujesz jakimiś wymyślonymi w głupim łbie teoriami, że dziecko się nie najada??? Oczywiście, że się najada, a że non stop chce być przy piersi, to absolutnie normalne! Daj dziecku na tej piersi wisieć, dopiero co zetknęło się z innym światem, a było w ciepłym brzuszku, potrzebuje bliskości. Jeżeli chcesz karmić piersią, to daj mu pierś na każde zawołanie choćby co 15 min, po paru tyg karmienie się unormuje i nie będzie już chciało tyle jeść. Jeżeli jednak wolisz przejść na butelkę, to dokarmiaj butelką dalej, bo to prosta i szybka droga do zakończenia karmienia piersią :)

Gość frde
Fizjologia noworodka polega na tym, że chce być blisko mamy i stanowczo się tego domaga poprzez np. wiszenie na piersi. To normalne i tak ma być. Nie chodzi tu o żadne nienajadanie się.

Gość jaaaaaatylko
dokładnie tak jak napisała poprzedniczka, po co kombinować. dziecko potrzebuje bliskości i stąd wiszenie na cycku a poza tym jest gorąco to i pić się chce. unormuje się. jeśli dasz radę to wytrzymaj

Gość tarqwwe
no dokladnie wszystko sie unormuje, ja przez miesiac karmilam co 15-30 minut. Potem bylo co 2 h.

popieram pierwsza opinie. To normalne, laktacja ci sie dopiero rozkreca, jesli zalezy ci naprawde na karmieniu piersia daj spokoj z butla bo sama sobie szkodzisz. Taki maluszek jeszcze usypia na piersi, wiec jak mu dasz butle gdzie na raz zje dawke mleka (z butli latwiej) to nie ma sie co dziwic ze potem blogo spi skoro jest po prostu przytkane mieszanka. Daj dziecku szanse na rozkrecenie laktacji i 'nauke' effektywnego ssania. Nie wspominajac juz o fakcie, ze mleko matki jest bardzo latwo strawne-ok 60-90 min...

Gość jezeli Twoje dziecko
przybiera na wadze, to lepiej sie 'przemecz' troche i nie dokarmiaj mm, bo tak jak dziewczyny pisza- niedlugo samo bedzie wolalo butelke, przerabialam to tyle ze syn wisial na piersi ciagle, a jak mial 3tyg to nie osiagnal nawet masy urodzeniowej, wiec wtedy zaczelam dokarmiac

wraz z porodem straciłaś piersi na rzecz "cycka"? współczuję