Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lala land

present perfect vs present perfect continuous

Polecane posty

Gość lala land

rożnice między tymi dwoma czasami znam, ogarniam to ale mam takie ćwiczenie gdzie mam wpisać albo ten albo ten albo oba czasy Tylko, że coś mi tu nie pasuje He HAS BEEN SLEEPING soundly for two hours and I'VE FORGOTTEN to wake him. i mam mase takich zdań gdzie jako pierwsze występuje PPC z reguły dla podkreślenia długości trwania zdarzenia/czynności a później jest Present Perfect. I moje pytanie jest takie czy to jest jakaś reguła że żę zawsze po PPC występuje PP czy jak ? Sama się zaczynam w tym gubić :/

Gość baczny obserwator 2013
Nie ma takiej reguly. Present Perfect Continuous Tense jest uzywany dla wyrazenia czynnosci, ktora zaczela sie w przeszlosci I trwa w momencie kiedy o tym mowimy. Przyklady: 1. Tom has been watching TV for three hours. Tomek oglada TV od 3 godzin. 2. I have been reading a book since 9 in the morning. Czytam ksiazke od 9 rano. Tak wiec zdania w tym czasie moga wystepowac samodzielnie jako zdania pojedyncze.

Gość baczny obserwator 2013
Obfitosc czasow angielskich jest dosc trudna dla Polakow. Dam przyklad. Czasownik "pracuje' w nastepujacych zdaniach angielskich; 1. Tom is working on this project now. Tomek pracuje na tym projektem w tej chwili. 2. Tom works on this project. Tomek pracuje nad tym projektem. /chcemy powiedziec tyllko, ze pracuje, moze codziennie, moze tylko wieczorami, niewazne, pracuje aktualnie/. 3 Tom has worked on this project for a year. Tomek pracuje nad tym projektem od roku. /Chcemy powiedziec, ze pracuje nad tym projektem od roku, ale niekoniecznie teraz, moze wyjechal na urlop miesieczny. 4. Tom has been working on this project for a year. - Tomek pracuje nad tym projektem od roku. / A tutaj chcemy powiedziec, ze pracuje od roku I teraz tez/. -Takie sobie subtelnosci ale I duza precyzja tego jezyka w okreslaniu czasu. - Problematyczne, prawda? Pamietajmy, ze w zyciu codziennym moga zdazyc sie odstepstwa od tych zasad. Takie jest zycie. Purysta jezykowy moze miec o to pretensje.